in

Судді ВС обговорили вдосконалення механізмів вирішення комерційних спорів в Україні

Тенденції, виклики та можливості у сфері вирішення комерційних спорів в Україні, визначення практичних рекомендацій, реформування у сфері юридичної освіти, розроблення та застосування сучасних механізмів для вирішення цих спорів з метою покращення загального інвестиційного клімату й підтримка інтеграції України до Європейського Союзу. Ці та інші питання розглянули під час професійної дискусії «Вирішення комерційних спорів в Україні: дорожня карта для відновлення» за участю голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариси Рогач і секретаря судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ігоря Бенедисюка.

Експертка програми Агентства США з міжнародного розвиту (USAID) «Справедливість для всіх» професорка Стокгольмського університету Патрісія Шонессі ознайомила учасників заходу з попередніми результатами другого оцінювання стану системи вирішення комерційних спорів в Україні.

Зокрема, вона наголосила на важливості інформування користувачів про наявні інструменти вирішення спорів, включно з медіацією та арбітражем, необхідності створення консультативної ради для координації зусиль та ініціатив, спрямованих на покращення системи вирішення комерційних спорів і залучення іноземного бізнесу, а також оновленні й широкому запровадженні навчальних програм з альтернативних методів вирішення спорів у закладах вищої освіти.

Під час обговорення голова КГС ВС Лариса Рогач зауважила, що такі ґрунтовні дослідження та постійна системна робота з вивчення ситуації щодо вирішення комерційних спорів в Україні мають важливе значення для розвитку економіки. При цьому саме суди відіграють вагому роль у питанні захисту економічних відносин і забезпечення верховенства права.

Також Лариса Рогач проінформувала про постійну роботу, яка ведеться господарськими судами в напрямі скорочення строків розгляду справи, досягнення балансу щодо необхідності забезпечення принципів верховенства права відповідно до положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод як щодо доступу до судочинства, так і стосовно захисту майнових прав добросовісного набувача. Ще одним важливим моментом у роботі господарських судів є посилення ролі судового рішення та забезпечення єдності судової практики.

Крім того, Лариса Рогач акцентувала на необхідності поглиблення співпраці з міжнародними інституціями у вирішенні актуальних питань щодо судової медіації, арбітрабельності спорів, застосування міжнародного економічного законодавства.

Водночас вкрай важливою є думка бізнес-спільноти щодо запровадження нових судових інструментів, які стимулюватимуть повоєнну економіку України.

Захід організований програмою USAID «Справедливість для всіх».

Джерело:

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1679104/

Рейтинг публікації

Written by Vasyl

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Податковий конфлікт та податковий спір: судді ВС висвітлили актуальні правові позиції КАС ВС у податкових спорах

Гроші знаходили фактично в кожному куточку квартири: на Хмельниччині викрили керівницю МСЕК та її сина