in , , , , ,

Тімоти Снайдер: Апокаліпсис, який ми обираємо …

Переслали цей електронний лист? Підпишіться тут, щоб дізнатися більше

Апокаліпсис, який ми обираємо

Послужний список Майка Джонсона як спікера Палати представників

3 БЕРЕЗНЯ

 ЧИТАТИ В ДОД 

За чотири місяці на посаді спікера Палати представників Майк Джонсон дав Росії шанс виграти війну в Україні і тим самим повернути світ до тиранії.

Термін повноважень Джонсона складається з стратегій, щоб уникнути фінансування України. Він і меншість республіканців-трампістів залишили українців без засобів оборонятися, а російським агресорам вдалося повернути українську територію. У результаті війська гинуть і виводяться з ладу щодня.

У всьому світі поведінка Джонсона сприймається як зрада і слабкість. Ми схильні зосереджуватися на деталях різних виправдань Джонсона, а не бачити ширшої моделі. Успіх Джонсона в тому, що війна стала історією про нього, є прикладом американської схильності упускати загальну картину.

живий? Дякую українцю. Велика американська здатність полягає в тому, щоб сприймати інших як належне, і наша особлива форма гордині засліплює нас від того, які великі послуги нам роблять інші. Опір українських збройних сил та українського громадянського суспільства стримує всі форми сучасної катастрофи. Українці зберігають порядок, встановлений після Другої світової війни, але й вказують шлях до світлого майбутнього. Їх величезні щоденні зусилля підштовхнули світ до набору кращих альтернатив, яких без них нам би не вистачало. Але ми їм потрібні за спиною.

Елементарною формою апокаліпсису є геноцид. Росія веде війну проти України з геноцидною метою знищення українського суспільства як такого. Вона свідомо веде війну з власними національними меншинами та використовує будь-яку можливість для поширення расистської пропаганди (зокрема про афроамериканців ). З цією метою російські окупанти депортують українських дітей, ґвалтують українських жінок, каструють українських чоловіків, вбивають діячів української культури. Вони не допускають дітей до школи та змушують родини емігрувати, усе з метою знищити націю. Український опір, однак, поставив хребет на «ніколи знову». Там, де Україна тримає територію, а це більша частина країни, люди рятуються. Українці показали, що геноцид можна зупинити – за правильної допомоги. Коли ми припиняємо цю допомогу, як ми це зробили, ми даємо можливість геноциду продовжуватися. Це не тільки жах, а й прецедент.

Великим страхом нашого часу є ядерна війна, і Росія застосувала ядерний шантаж проти України. Росіяни хочуть, щоб Україна (і всі ми) здалися, тому що Росія має ядерну зброю. Російська пропаганда вчить, що ядерна держава не може програти війну. Це, звичайно, неправда . США програли у В’єтнамі, СРСР програв в Афганістані. Ядерна зброя не втримала Британську та Французьку імперії разом і не принесла Ізраїлю перемоги в Лівані. Якби Україна піддалася ядерному шантажу Путіна , це спонукало б кожну країну створювати ядерну зброю: одні для залякування, інші для запобігання залякуванню. Український опір врятував нас від цього сценарію – поки що. Якщо Америка покине Україну, ми можемо очікувати розповсюдження ядерної зброї та ядерної небезпеки.

Іншим традиційним занепокоєнням є напад Росії на європейську країну, який запускає положення про колективну оборону альянсу НАТО. Наразі Україна робить це майже неможливим. Україна амортизувала напад Росії. Жахливою ціною Україна виконує всю місію НАТО, тим самим позбавляючи всіх інших членів НАТО від ризику втрати території чи життя. Економіка країн НАТО приблизно у двісті п’ятдесят разів більша за економіку України. Якщо вони використають крихітну частку своєї економічної потужності, вони легко зможуть підтримувати українські збройні сили. На жаль, найбільший із цих членів НАТО, Сполучені Штати, нічого не робить. Якщо це триватиме й якщо Росія виграє війну в Україні, подальша війна в Європі стане не тільки можливою, але й ймовірною.

Протягом останніх двох десятиліть головною проблемою Вашингтона, округ Колумбія, була війна з Китаєм у Тихому океані за Тайвань. Ніколи ця проблема не була такою гострою, як у лютому 2022 року, коли Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Путін щойно отримав благословення Китаю на свою авантюру. Якби Україна впала, як багато хто очікував, це було б сигналом, що інші подібні пригоди можливі. Витривалість України показала, що наступальні операції непередбачувані та дорогі. Українці досягають того, чого ми, як американці, не могли досягти самі: надсилають до Китаю пораду обережності, жодним чином не протидіючи китайцям. Звичайно, якщо Україну покинуть її союзники, і якщо Росія переможе, наші попередні страхи повернуться, і це справедливо.

Росія випробовує міжнародний порядок. Основне припущення, починаючи з Другої світової війни, полягає в тому, що існують держави з кордонами, які війна не може змінити. Коли Росія атакувала Україну, вона атакувала цей принцип. Правителі Росії очікували, що почнеться нова епоха хаосу, в якій будуть мати значення тільки брехня і сила. Слід пам’ятати, що консенсус у Вашингтоні був таким самим. Спочатку американське керівництво очікувало втечі українського президента і падіння країни за три дні. Кожен день, починаючи з четвертого дня, – це день, коли українська кров купувала нам майбутнє, про яке ми самі не думали. Через два роки занадто багато з нас сприймають це як належне. Але якщо ми вирішимо не допомагати українцям, настане безлад, і добробут впаде.

Альбрехт Дюрер, «Апокаліпсис» (третя панель), 1498 р

Протягом останніх півстоліття люди були справедливо стурбовані глобальним потеплінням. Чи переживемо ми наступні півстоліття, залежатиме від балансу сил між тими, хто заробляє гроші на викопному паливі та бреше про їхні наслідки, і тими, хто говорить правду про науку та шукає альтернативні джерела енергії. Володимир Путін є найважливішим олігархом з викопного палива. І його багатство, і його влада походять від запасів природного газу та нафти. Його війна в Україні є передчуттям боротьби за ресурси, з якою ми всі зіткнемося, якщо Путін та інші олігархи з викопного палива візьмуть верх. Саме тому, що Україна чинила опір, важливі економіки прискорили свій зелений перехід. Якщо Україна буде покинута та програна, здається малоймовірним, що буде інший шанс стримати олігархію з викопного палива та врятувати клімат. У ширшому плані, ідіотська нація Путіна про те, що України немає, є прикладом олігархічної фантазії, яка витрачає час і руйнує життя, коли ми намагаємось протистояти справжнім проблемам світу.

Глобальний голод є важливим сценарієм катастрофічних глобальних страждань в епоху різкої нерівності та боротьби за ресурси. Тут немає країни важливішої за Україну. Понад дві тисячі років, від стародавніх греків, родючий ґрунт України живив сусідні землі та цивілізації. Сьогодні Україна здатна прогодувати близько півмільярда людей. Війна Росії проти України також була голодною війною. Росія замінувала ферми, затопила інші, зруйнувавши важливу дамбу, націлилася на зерносховища та заблокувала Чорне море, щоб перешкодити експорту. У 2023 році Україна змогла здобути дивовижну перемогу, очистивши західне Чорне море від російського флоту та відкривши шляхи для експорту зерна. Оскільки українці зробили це самостійно, то в нашій пресі про це майже не писали. Але це величезне досягнення. На Близькому Сході та в Африці годують людей, які інакше могли б голодувати. Якщо дозволити Україні впасти, усе це можна повернути назад, і страждання та війна поширяться на ці вразливі та критичні території.

З іншої точки зору, люди бояться, що наш світ може закінчитися в результаті штучного інтелекту, цифрової пропаганди та розпаду людського контакту, необхідного для політичної порядності. Ось уже десятиліття Росія була в авангарді цифрових маніпуляцій. Її перше вторгнення в Україну в 2014 році було успішним головним чином як гібридна війна, в якій вона знайшла вразливі уми на Заході та вставила корисні меми — ті, які використовуються й сьогодні. І сьогодні Росія справді знаходить прихильників серед цифрових олігархів, особливо Ілона Маска, який перетворив свій особистий обліковий запис і фактично всю свою платформу на інструмент російської пропаганди. Тим не менш, українці цього разу показали, як цьому можна протистояти. Володимир Зеленський та інші українські лідери, особисто ризикуючи під час небезпеки, нагадали нам, що існує реальний світ. І українське громадянське суспільство цього разу використало грайливий підхід до нових медіа, деконструюючи російську пропаганду та нагадуючи нам про людську сторону – і людські ставки.

Можливо, найпідступніша біда, з якою ми стикаємося, — це сумніви: ми перестаємо вірити в себе, як у людей із цінностями, які заслуговують на те, щоб керувати собою в системі, яку ми називаємо демократією. Більшу частину цього століття демократія переживала занепад, і цей занепад супроводжувався дискурсом пасивності та відсутності рішучості. Напад Росії на Україну — рідкісний випадок, коли озброєна автократія намагається знищити мирну демократію військовою силою — стала поворотним моментом у цій історії. У який бік ми всі повернемо, ще належить побачити. Протистоявши на полі бою, Україна поки що зберегла власну демократію та дала нову надію демократіям загалом. У демократії немає нічого автоматичного. Люди мають вірити, що вони повинні керувати. І це завжди пов’язано з певним ризиком. Ідучи на великий ризик заради правильних цінностей, українці можуть заохочувати й заохочують інших у всьому світі. Якщо українців вбивають, калічать і змушують відступати внаслідок політики США, усі деморалізовані, включаючи нас.

Якщо американці підведуть українців, це буде ударом, можливо, смертельним, по «духу свободи», як висловився один український ветеран у своїй промові, яку я почув у Мюнхенській раді безпеки. Нам потрібен цей дух, зокрема, щоб протистояти тим, кому його бракує. Люди, які сьогодні блокують допомогу Україні, бажають зла нашій власній демократії. В останні кілька днів і тижнів ми знову і знову були свідками збігу російського впливу в американській політиці, протидії допомозі Україні та ворожості до американської конституційної системи. Путін знає, що його єдиний шлях до Києва пролягає через Вашингтон, і він діяв відповідно.

Люди, які працюють, щоб забезпечити знищення демократії в Україні, також виступають проти демократії в Америці. Ми щойно пережили фальшиву процедуру імпічменту президента Байдена, де головне звинувачення (до речі, давно дискредитоване українськими та іншими журналістами) висунуло російський агент. Майк Джонсон перебуває в ланцюжку подання , який проходить через Дональда Трампа до Володимира Путіна. Трамп представляє себе шанувальником Путіна і був його клієнтом у тій чи іншій формі протягом десяти років. Йому вдалося змусити медіа обумовити, навчивши своїх послідовників вигукувати «російська містифікація» щоразу, коли піднімалася ця тема: але все одно Росія підтримувала його в кожній кампанії і підтримує його в цій. Кампанія Джонсона у Конгресі 2018 року, якщо вже на те пішло, забрала відмиті кошти російського олігарха , і Джонсон був одним із конгресменів, найбільш глибоко причетних до спроби державного перевороту Трампа у 2021 році.

Україна повинна і може виграти цю війну. Для цього потрібні зброя та кошти. Кількість, необхідна для обох, є крихітною в американському масштабі, нічого, що ми б навіть помітили. Саме вибір окремих американців привів українців до цього жорстокого перевалу, а світ поставив на межу багаторазової катастрофи. Якщо ми не зможемо допомогти Україні, ми скликаємо найгіршу з катастроф. Ми поставимо під загрозу безпеку світу та зрадимо те, що є найкращим у собі. Американці можуть забезпечити українську перемогу. Якщо ми цього не зробимо, нас чекає апокаліпсис, який обрали американці. І, зокрема, апокаліпсис, який обрав Майк Джонсон.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Одеса рятується від ударів російських ракет по місту

У Києві злодії обікрали зоомагазин, а потім намагалися підірвати поліцейських гранатою