in ,

1898. АВТОР ПЕРШОГО У ЄВРОПІ ПІДРУЧНИКА З КРІМІНАЛІСТИКИ – ПРАЦЮВАВ ДЕКАНОМ ЮРФАКУ УНІВЕРСИТЕТУ В ЧЕРНІВЦЯХ

Фундатор сучасної кріміналістики та крімінології австрійський юрист Ганс Гросс (1847-1915). 

У 1871 pоку почав судовим слідчим у Фельдбасі, Леобені та Граці. Ще студентом усвідомив усі недоліки існуючих на той час методів розкриття злочинів, особливо тих, що вчинялись у сільській місцевості.

У 1890—1892 роках працював помічником прокурора. Після вивчення основ хімії і фізики, занять фотографією і мікроскопією, ботанікою і зоологією, як результат двадцятирічної праці на посаді слідчого випустив у світ в 1893 році «Порадник для судових слідчих, поліцейських чиновників, жандармів» – вважається першим підручником кріміналістики.

1895 року в австрійському місті Лінц відбувся конгрес міжнародного союзу криміналістів. Його учасники назвали Гросса батьком криміналістики і рекомендували включити криміналістику в програму юридичних факультетів.

16 грудня 1898 року Гросса призначено ординарним професором австрійського кримінального  права Чернівецького університету. З 1 березня 1899-го по 31 липня 1902-го читав у Чернівецькому унівеситеті курси кримінального права і процесу,   пенітенціарного права. В 1899 р. опублікував третє видання «Порадника для судових слідчих як системи криміналістики». У 1899—1900 роках працював на посаді декана юридичного факультету.

Працюючи в Чернівцях, редагував заснований ним 1898 року журнал «Архів кримінальної антропології і криміналістики» (першого в світі кримінологічного періодичного видання), що видавався Чернівецьким університетом.

3 березня 1902-го направлений на роботу до Німецького Університету в Празі.

  • До речі, Гроссів «Порадник для судових слідчих, поліцейських чиновників, жандармів» – неодноразово перевидавався і у наш час, дотепер не втратив своєї актуальності. Написаний живою, майже художньою мовою з численими цікавими прикладами і маловідомими фактами про злочинний світ (зараз так підручники не пишуть). Опанувати зміст цієї книги у 1898 році був взмозі навіть пересічний сільський поліціянт чи жандарм тогочасної Австро-Угорщини.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Трагедія у Дніпрі – три версії слідства

1888 РІК, “ВСЮДИ ЖИТТЯ” – КАРТИНА ВИДАТНОГО ПОЛТАВЧАНИНА МИКОЛИ ЯРОШЕНКА