in

Питання щодо доступу до публічної інформації та національної безпеки обговорили на міжнародній конференції

Реалізація права на доступ до публічної інформації – одна з основних свобод людини і громадянина, яка сприяє здійсненню громадського контролю за діями публічної влади. Про це сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час Міжнародної конференції «Баланс доступу до інформації та національної безпеки – уроки України під час збройних конфліктів».

У межах панельної дискусії, присвяченої обговоренню питань щодо балансу національної безпеки і доступу до публічної інформації, очільник КАС ВС зазначив, що в умовах повномасштабного вторгнення рф забезпечення інформаційної безпеки і доступу до публічної інформації є одним із найважливіших завдань України.

 

 

Михайло Смокович звернув увагу на практику ЄСПЛ щодо порушення ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, розповів про рішення у справі «Володимир Торбіч проти України» щодо відмови в наданні журналісту доступу до інформації, розпорядником якої були органи державної влади. Що стосується рішень ЄСПЛ, у яких констатовано порушення ст. 10 Конвенції з огляду на ненадання інформації, яка становила суспільний інтерес, то як приклад очільник КАС ВС навів рішення ЄСПЛ у справі «Центр демократії та верховенства права проти України». Він зауважив, що ці рішення значущі для судів при розгляді справ щодо доступу до публічної інформації.

Голова КАС ВС також навів досвід Литви і Польщі з питань доступу до публічної інформації. За словами Михайла Смоковича, українське судочинство на достатньо високому рівні порівняно з іншими країнами захищає права людини. Якщо українські суди можуть зобов’язати надати інформацію, то в інших країнах це називається «перебирання повноважень влади». Тому ті механізми, які мають адміністративні суди, досить вагомі.

Михайло Смокович порушив питання і щодо притягнення до відповідальності та мети запиту на публічну інформацію.

Крім цього, під час заходу учасники ознайомилися з міжнародними стандартами та практикою в забезпеченні права на інформацію під час збройних конфліктів. Розглянули питання щодо того, як забезпечити доступ до публічної інформації в умовах збройного конфлікту, а також обговорили питання доступу до інформації та національної безпеки в контексті роботи медіа.

Конференцію організувала Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні у партнерстві з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Фото надані організаторами.

Джерело:

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1684327/

Рейтинг публікації

Written by Vasyl

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Боржник не може вимагати солідарної відповідальності іншого боржника перед кредитором, якщо цього не вимагає сам кредитор – КЦС ВС

Україна наполегливо працюватиме над приведенням свого законодавства у відповідність до права ЄС, ­– Олександр Корнієнко зустрівся із заступником Голови Палати депутатів Парламенту Чехії Яном Бартошеком