in

Маргарита Сокоренко: За злочини під час війни, які доведені в ЄСПЛ, має відповідати і платити рф

Про це розповіла Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко у програмі УКРІНФОРМ «Блог Ігоря Долгова». Зокрема, вона зазначила, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) активно розглядає справи, пов’язані з порушеннями прав людини, які здійснює російська федерація на окупованих територіях України з 2014 року. У червні цього року суд оголосив рішення по міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)», в якій підтвердив численні порушення рф Європейської конвенції з прав людини, включаючи незаконні затримання, тортури, дискримінацію кримських татар, утиски за релігійними переконаннями, примус до прийняття російського громадянства та переслідування політичних в’язнів. Це рішення ЄСПЛ створює основу для розгляду індивідуальних справ, поданих проти росії громадянами України, які зазнали порушень своїх прав.

Одна з найважливіших нових справ, яка розпочалася після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, стосується звірств, депортацій, викрадень та інших серйозних злочинів росії на території України. Як повідомила Уповноважена, ця справа нині перебуває на стадії очікування рішення по суті. Україна послідовно та постійно подавала до  суду документальні докази численних злочинів в ході повномасштабного вторгнення.

Також Маргарита Сокоренко наголосила, що, незважаючи на те, що рф вийшла з Ради Європи, її зобов’язання за попередніми рішеннями ЄСПЛ зберігаються.

Більше про розгляд рішень ЄСПЛ, створення компенсаційного механізму для постраждалих українських громадян, вплив практики ЄСПЛ  на судову систему України дивіться в інтерв’ю.

Джерело:

https://minjust.gov.ua/news/ministry/margarita-sokorenko-za-zlochini-pid-chas-viyni-yaki-dovedeni-v-espl-mae-vidpovidati-i-platiti-rf

Рейтинг публікації

Written by Vasyl

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Право ЄС нині стає частиною нашого буденного життя

Українцям профінансують встановлення сонячних батарей