Державна служба статистики України оприлюднила вагову структуру для розрахунку індексу споживчих цін за класифікацією індивідуального споживання за цілями.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Держстат.
Документ є чинним на даний час.
За даними статистичного відомства, найбільшу частку витрат становлять продукти харчування та безалкогольні напої – 40%. У тому числі м’ясо та м’ясопродукти займають 9,6%, молоко, сир та яйця – 5,7%, овочі – 2,8%, хліб – 2,7%, риба та продукти з риби – 2,5%.
Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива у витратах займають 9,8%.
На транспорт українці витрачають 9,6%.
Охорона здоров’я коштує 9,4% (у тому числі ліки – 6,4%).
На алкоголь українці витрачають 4,0%, на сигарети – 3,9%.
Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла займають 4,6%, різні товари та послуги – 4,3%, відпочинок і культура – 3,7%, зв’язок – 3,0%, Ресторани та готелі – 2,8%, освіта – 1,3%.
Інфляція в Україні
За даними Держстату, споживчі ціни в Україні в лютому 2025 року зросли на 0,8%. Річна інфляція прискорилася до 13,4%.
НБУ очікує, що в перші місяці 2025 року інфляція, ймовірно, зростатиме через вплив як тимчасових чинників, зокрема ефектів низьких минулорічних врожаїв, так і фундаментальних, насамперед тиску з боку виробничих витрат бізнесу.
Інфляція досягне свого піку в II кварталі і з середини року почне знижуватися. За прогнозом НБУ, інфляція сягне 14,3% наприкінці I кварталу, а вже наприкінці II кварталу буде 13,6%, наприкінці III кварталу – 12%, наприкінці IV кварталу – 8,4%.
Коментарі
Loading…