in , ,

З листопада заборонено використання пальмової олії у харчових продуктах

Заборонено використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій, пальмового стеарину у виробництві дитячого харчування  та інших харчових продуктах, зокрема у кондитерських виробах, а також заборонено використовувати назву продукту – “шоколад”. Це зроблено з метою підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми.

Відповідно до підписаного 6 листопада Президентом Закону нового закону під час виробництва харчових продуктів в Україні конкретно забороняється: 1) використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій, пальмового стеарину у виробництві дитячого харчування; 2) використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій, якщо вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження, у харчовому продукті, призначеному для кінцевого споживача, перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті.

Одночасно, буде заборонено використання для харчових продуктів назва «шоколад», «білий шоколад», «молочний шоколад», «родинний молочний шоколад», «шоколад a la taza» та «шоколад familiar a la taza», якщо в таких продуктах містяться тваринні жири  (це ліпідні матеріали, отримані з тварин. Назву жирам звичайно дають виходячи з їхнього походження та консистенції. До тваринних жирів, придатних в їжу, відносяться: коров’яче масло, яловиче сало, пресоване свиняче і гусяче сало), крім молочного жиру. Аналогічно заборонено використання таких назв, якщо в таких продуктах містяться рослинні жири, крім тих, що відповідають вимогам та зазначені у відповідному переліку, що затверджений центральним органом виконавчої влади, якій забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері безпечності та якості харчових продуктів.

Оператори ринку, які постачають харчові продукти, не призначені для кінцевого споживача або не призначені для постачання до закладів роздрібної торгівлі, у тому числі електронної торгівлі, повинні надавати іншим операторам ринку інформацію про вміст трансжирних кислот, які не є природними трансжирними кислотами, що містяться у жирах тваринного походження, якщо їх вміст у харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через один рік з дня його опублікування.

Харчові продукти, які не відповідають вимогам цього Закону, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку їх придатності.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

В Україні з’явилися нові шахрайські схеми

Кабінет міністрів змінює умови перевезень швидкопсувних харчових продуктів