in

1934, ПЕРШЕ ЗОБРАЖЕННЯ КИЄВА НА ІНОЗЕМНИХ ПОШТОВИХ МАРКАХ

1917, КИЇВ – КОЛИСКА НЕЗАЛЕЖНОЇ ЧЕХОСЛОВАЧЧИНИ ТА ЇЇ АРМІЇ

У Києві на початку XX століття мешкала значна колонія колишніх підданих Австро-Угорщини, переважно чехів.

З початком Першої світової війни 28 вересня 1914 р. у Києві на Софіївській площі формується перша добровольча дружина чехо-словаків ім.Яна Гуса – для здобуття незалежності у війні з Австро-Угорщиною до складу якої тоді входили і Чехія, і Словаччина

З нагоди 20-річчя цієї події у 1934 році в Чехо-Словаччині була випущена поштова марка. Вона стала першою іноземною маркою із зображенням Києва.

У 1917 майбутній перший президент Чехословаччини, видатний державний діяч Томаш Масарик створює у Києві Чехословацьку національну раду – початок незалежної Чехословаччини, її перший уряд.

Масарик та Рада розміщувалися у готелі “Прага” на вул.Володимирській (тоді була власністю чеха В.Вондрака). .

29 жовтня Масарик виступав у Києві на мітингу народів Австро-Угорщини.

Усюди його супроводжує кореспондент «Чехословану», письменник Ярослав Гашек.

У готелі «Прага», була редакція цієї газети, а також журналу «Слов’янська єдність».

Тут же у Києві формується Чехословацький корпус – розпочинається створення національної армії нової держави.

У 1918 р. виник історичний конфлікт Чехословацького корпусу з більшовиками (спровокований Троцьким “Заколот білочехів”), який багато в чому визначив початок і перебіг Громадянської війни на території колишньої Російської імперії. Чехословаки з боями пройшли від Києва до Владивостока, звідки в 1920 вирушили на пароплавах додому до Європи. .

Саме в Києві всесвітньо відомим письменником і не менш уславленим бешкетником  Ярославом Гашеком був написаний перший варіант його роману про Швейка, саме тут книга вперше побачила світ у 1917 році.

Нажаль, саме у Києві надалі розійшлися шляхи Гашека та його земляків з Чехословацького корпусу. Майбутній класик з якогось дива записався до Червоної Армії, потім комісарив у Самарі та Іркутську. Втім, після всього повернувся до рідної Праги, де і помер від тяжкої хвороби.

На згадку про усі ті події на вул. Володимирській встановлено окремо дві меморіальні дошки – письменнику Гашеку та Чехословацькому корпусу…

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

ДВІЧІ НЕ З’ЯВИВСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ СЛІДЧОГО – ЄСПЛ ВИЗНАВ ПРИМУСОВИЙ ПРИВІД НЕЗАКОННИМ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ – БУДІВНИЦТВО ДОРОГИ ЗАВАЖАЄ ВЛАСНИКАМ ПРИЛЕГЛИХ БУДИНКІВ