in

Нафтова модель економіки доживає свої останні роки.

Нафтова модель економіки, в якій з радянських часів живе Росія, обмінюючи «чорне золото» на західні технології і товари народного споживання, доживає свої останні роки. Впровадження зеленої енергетики і декарбонізація з поступовою відмовою від вуглеводневого палива позбавлять Росію ключового джерела експортних доходів, погрожуючи законсервувати країну в стані відсталості і неконкурентоспроможності.

Про це на Міжнародному фінансовому конгресі в середу заявив глава Ощадбанку Герман Греф.

В результаті зниження експорту вуглеводневих товарів і введення транскордонного вуглецевого регулювання російський експорт може втратити понад 4 трильйонів до 2050 року, заявив Греф.

Середньорічні втрати складуть, таким чином, близько 133 млрд доларів. Це 39% від поточних обсягів російського експорту, на якому економіка запрацювала 338 млрд доларів в минулому році.

Видобуток нафти в Росії при поточному темпі декарбонізації в найближчі 30 років впаде в три рази, а її експорт – в 4-6 разів – ці цифри випливають з «трендів, які вже закладені», повідомив Греф, додавши, що отримані оцінки «виглядають дуже -дуже серйозно »і« викликають більше занепокоєння ».

Стиснення попиту на нафту, відповідно до моделі Ощадбанку, обрушить і ціни: середня вартість бареля російської суміші Urals з базового рівня 77 доларів впаде до 26 доларів до 2050 року, а ціни на газ – другий ключовий джерело експортних доходів для економіки – складуться вдвічі.

Нафта, газ і нафтопродукти забезпечують половину припливу в Росію іноземної валюти, яка використовується для закупівлі імпорту – від верстатів і устаткування до одягу і ліків.
«Якщо дотримуватись чинної траєкторії розвитку, то країні загрожує консервація технологічної відсталості і втрата конкурентоспроможності»,  – заявив Греф. Він додав, що прогноз Ощадбанку сьогодні був направлений в уряд.

Кабмін, втім, і сам передбачає злам нафтової моделі – як через падіння світового попиту, так і з причини вичерпання рентабельних запасів в країні.

У проекті генеральної схеми розвитку нафтової галузі на період до 2035 року, яку підготувало Міненерго РФ, прогнозує спад видобутку в усіх сценаріях починаючи з 2027-29 рр.

«Критичними для нафтового ринку», на думку міністерства, стають скорочення споживання нафтопродуктів в сегменті автомобільного транспорту, а також ймовірне введення трансграніченого вуглецевого регулювання в ЄС в 2025 році, до якого в 2030х можуть приєднатися й інші країни.

Оцінки Міненерго трохи оптимістичніше, ніж у Ощадбанку, але також припускають двозначне падіння не падіння експорту російської нафти на 3,5% до 2025 року, на 9,9% – до 2030-го, на 18,1% – до 2035-го і 25,7% – через 20 років.

До нафтовому піку готується і російський Мінфін. У довгостроковий при затвердженні державного бюджету до 2036 скорочення реальних (тобто скоригованих на інфляцію) нафтогазових доходів бюджету на 40%.

У співвідношенні до розміру економіки обвал буде більш ніж дворазовим: якщо в 2019 році казна отримала 8,8% ВВП, то через 18 років це буде лише 3,3% ВВП.

Нової нафтою для бюджету повинні стати люди.

Ненафтогазовий податки Мінфін планує збільшити на 60%, збори ПДВ – вдвічі, загальне податкове навантаження на несировинних сектор – з 26,9% до 28% ВВП, випливає з прогнозу.

finanz.ru

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Вперше в ізраїльській лікарні складну операцію на мозку 60-річної пацієнтки провів медичний робот.

УРЯД ВНІС ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ВЕДЕННЯ ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО