in

Керівництво та члени Комісії взяли участь у круглому столі «Привабливість суддівської кар’єри: європейський та український виміри»

23 вересня 2024 року в Києві за підтримки Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice» відбувся круглий стіл «Привабливість суддівської кар’єри: європейський та український виміри». Вищу кваліфікаційну комісію суддів України на заході представили Голова Комісії Андрій Пасічник, заступник Голови Олексій Омельян, а також члени Комісії Людмила Волкова та Віталій Гацелюк.

Вітаючи учасників круглого столу, керівник відділу «Належне управління і верховенство права» Представництва Європейського Союзу в Україні Асьєр Сантільян Лузурьяга наголосив, що незалежна судова влада – це фундаментальна підвалина демократичного суспільства, яка має забезпечувати захист прав людини.

Він звернув увагу на велику кількість вакантних суддівських посад, на конкурси, які наразі проводить ВККСУ, а також на важливість комунікації органів суддівського врядування, суддів і громадських організацій. Експерт відзначив роботу представників Української сторони під час двосторонньої зустрічі у Брюсселі та запевнив у намірах міжнародних партнерів співпрацювати в майбутньому з судовою владою для наближення України до європейської спільноти.

Говорячи про досвід проведення конкурсів Комісією, Андрій Пасічник відзначив, що, незважаючи на відсутність повноважного складу ВККСУ протягом більше ніж трьох років та широкомасштабне вторгнення, конкурс на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах для кандидатів на посаду суддів, зарахованих до резервів на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів (оголошений 14.09.2023), вирішили завершити близько 90% осіб, що свідчить про їх мотивацію долучитись до професії судді.

Він зазначив, що Комісія зацікавлена, щоб якомога більше правників брали участь у доборі, а їх фахова підготовка була значно вищою.

У підсумку своєї доповіді очільник ВККСУ наголосив, що спроможності лише Вищої кваліфікаційної комісії суддів України недостатньо для підвищення привабливості суддівської кар’єри: потрібен комплексний підхід всієї судової системи та законодавчої влади.

Олексій Омельян зауважив, що після відновлення роботи Комісії першочерговим завданням була  необхідність налагодження робочих процесів. За рік, що минув, ВККСУ спромоглася завершити три конкурси і загалом указами Президента вже призначено більше 270 суддів. Наразі Комісія опікується конкурсами до апеляційних судів і до Вищого антикорупційного суду та його Апеляційної палати, здійснює підготовку до старту процедури добору в суди першої інстанції.

Учасники обговорили привабливість суддівської кар’єри в країнах Європи в контексті як загальних тенденцій, так і рекомендацій Європейської мережі рад правосуддя (ЄМРП), а також перспективи практичного застосування в Україні положень звіту ЄМРП щодо привабливості суддівської кар’єри, який було презентовано під час заходу.

Суддя Верховного Суду Литви, президент Європейської мережі рад правосуддя (2022–2024) Далія Васарієне поінформувала присутніх щодо ключових знахідок та рекомендацій вказаного звіту.

Стосовно добору суддів вона зазначила важливість послідовності процедур, аби потенційні кандидати знали, на що очікувати, а суспільство розуміло, яким чином відбираються судді і мало довіру до новопризначених суддів. Наголошувалось і на умовах роботи та матеріально-технічному забезпеченні судів.

У своєму виступі Людмила Волкова нагадала про величезний виклик сьогодення – повномасштабну війну, яка призводить до відтоку молодих правників та зменшення кількості студентів-юристів, а також зауважила на зменшенні кількості учасників у конкурсах на суддівські посади.

Член Комісії закликала активно впроваджувати комунікаційні інструменти для формування іміджу судової влади та підтримувати ініціативи співпраці з вищими навчальними закладами, як рекомендовано у звіті ЄМРП. Вона також високо оцінила рекомендації звіту щодо гнучкості судової кар’єри в аспекті викладацької діяльності, коли суддя може викладати як суддям, так і студентам, ділитися досвідом.

Віталій Гацелюк виступив модератором панелі «Системні чинники, що впливають на привабливість суддівської професії в Україні». Він наголосив, що суддівську кар’єру необхідно розглядати не лише крізь її привабливість, але й конкурентоспроможність, адже наразі йде боротьба за майбутніх фахівців, які вже готові зайняти суддівські посади.

У цій частині учасники торкнулися таких питань, як умови праці та навантаження на суддів, вплив повномасштабної війни на роботу судів, принципи, підходи та потреби професійної підготовки суддів і питання довіри до суддів як фактора привабливості суддівської кар’єри.

У круглому столі також взяли участь представники Вищої ради правосуддя, яка виступила співорганізатором заходу, – Голова ВРП Григорій Усик та члени ВРП Інна Плахтій, Олександр Сасевич і Віталій Саліхов, керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська та заступник керівника Проєкту Ольга Срібняк, радник голови Верховного Суду Латвії Солвіта Гарбачевича, старший міжнародний експерт Проєкту ЄС «Право-Justice» Вірґіліюс Валанчюс. Від українського парламенту та органів суддівського врядування захід відвідали народний депутат України, голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов та народний депутат Павло Павліш, голова Верховного Суду Станіслав Кравченко та суддя Верховного Суду Олена Кібенко, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, інші уповноважені особи судової гілки влади, а також співкоординатор Громадської ради доброчесності Вероніка Крейденкова.

Джерело:

https://vkksu.gov.ua/news/kerivnyctvo-ta-chleny-komisiyi-vzyaly-uchast-u-kruglomu-stoli-pryvablyvist-suddivskoyi-karyery

Рейтинг публікації

Written by Vasyl

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

ВАКС застосував санкцію до російських бізнесменів та стягнув у дохід держави активи їхніх компаній

ВРП звільнила шістьох суддів у відставку