in

Відбувся робочий візит делегації Конституційного Суду України до Конституційного Суду Латвійської Республіки

Делегація Конституційного Суду України 17–18 жовтня 2024 року перебувала з робочим візитом у місті Рига (Латвійська Республіка) для участі в зустрічах суддів Конституційного Суду України та суддів Конституційного Суду Латвійської Республіки, а також представників апаратів конституційних судів. Захід проведено в рамках Проєкту „Підтримка розвитку конституційної юстиції в Україні“, що його впроваджують у межах спільної Програми Європейського Союзу та Ради Європи „Партнерство заради добропорядного врядування“, Фаза ІІІ.

Участь у заході від української сторони взяли судді Конституційного Суду України Віктор Городовенко (глава делегації)Василь ЛемакОлег ПервомайськийОлександр ПетришинСергій РізникОльга СовгиряГалина Юровська, помічники та наукові консультанти суддів, а також представники Секретаріату Конституційного Суду України.

Під час відкриття заходу до учасників звернулася заступниця Голови Конституційного Суду Латвійської Республіки Ірена Куцина, яка наголосила: „Кожен день наближає Україну та Європу до перемоги. Це означає, що наближається Україна майбутнього – демократична правова держава в сімї європейських держав. Головною метою нашого проєкту є спільна робота для повної інтеграції української правової системи до Європейського Союзу. Досвід Латвії за останні 20 років свідчить про те, що цей шлях складний, потребує сил і терпіння. Ми раді можливості підтримати наших українських колег“.

Глава української делегації, суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко висловив щиру вдячність за непохитну підтримку Українського народу, яку надає Латвійська Республіка від початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Він наголосив, що завдяки реалізації спільного проєкту, спрямованого на розвиток конституційного судочинства в Україні, сприяння обміну знаннями та досвідом застосування європейських стандартів із урахуванням найкращих практик європейських партнерських судів, значно поглиблено діалог між Конституційним Судом України та Конституційним Судом Латвійської Республіки як судом країни–члена ЄС. „У своїй діяльності Конституційний Суд України все більше спирається на європейські стандарти, його рішення ґрунтуються на документах міжнародного права, приписах актів Європейського Союзу та на практиці Суду справедливості Європейського Союзу“, – наголосив Віктор Городовенко.

Заступниця керівника відділу програм співробітництва Департаменту впровадження стандартів прав людини, правосуддя та юридичної співпраці Генерального директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права Ліліт Данегян-Босслер підкреслила важливість співпраці між країнами. За її словами такі фахові обміни сприяють кращому розумінню глибинної суті європейських та міжнародних стандартів у сфері конституційного судочинства.

Перше засідання було присвячено ключовій темі – ролі органу конституційного контролю в контексті членства України в Європейському Союзі та НАТО. Латвійські та українські судді обговорили, як саме конституційні суди забезпечують узгодженість національних актів із європейськими стандартами. Суддя Конституційного Суду Латвійської Республіки Яніс Нейманіс розповів про латвійський досвід тлумачення конституції та виклики, з якими стикалася Латвія під час приведення свого законодавства до європейських стандартів. Судді Конституційного Суду України Віктор Городовенко та Олександр Петришин поділилися досвідом України, зокрема викликами та досягненнями України на шляху до ЄС.

Під час другого засідання виступили з доповідями на тему методології ухвалення рішень у конституційних судах суддя Конституційного Суду Латвійської Республіки Аніта Родіня, судді Конституційного Суду України Сергій Різник та Ольга Совгиря, які проаналізували методику ухвалення рішень конституційними судами Латвії та України, а також європейський досвід відтермінування втрати чинності неконституційними актами, що став актуальним і для України. У ході обговорення зазначеного питання суддя Конституційного Суду України Василь Лемак запропонував для застосування сучасні методики ухвалення судових рішень, які впроваджують у своїй діяльності Верховний Суд США та Держави Ізраїль при розгляді конституційних питань.

Наступний день зустрічі, 18 жовтня, був присвячений питанням застосування актів ЄС та рішень Суду справедливості ЄС у практиці конституційних судів. Із доповідями виступили заступниця Голови Конституційного Суду Латвії Ірена Куцина та суддя Конституційного Суду України Галина Юровська.

Завершальною темою зустрічі стала подальша співпраця між судами. Представники обох країн наголосили на потребі в подальшому діалозі та обміні досвідом.

Під час візиту окремі зустрічі проведено також між представниками апаратів конституційних судів обох країн.

В обговореннях взяли участь керівники окремих структурних підрозділів Секретаріату Конституційного Суду України, помічники й консультанти суддів та представники апарату Конституційного Суду Латвійської Республіки.

Учасники обмінялися досвідом організації судового процесу, підготування проєктів судових актів та комунікації з медіа та громадськістю. Також ішлося про актуальну судову практику, зокрема учасники проаналізували справи, пов’язані з діяльністю політичних партій, питаннями державної мови, поділу влади та охорони довкілля.

Сторони зазначили, що такі фахові зустрічі та конструктивні діалоги є важливими для роботи.

Окрім того, 16 жовтня відбулося засідання Технічного комітету проєкту, у якому взяли участь представники Ради Європи, Конституційного Суду Латвійської Республіки та Конституційного Суду України. Під час зустрічі сторони обговорили проєктну діяльність, а також питання обміну досвідом та співпраці між Конституційним Судом України та Конституційним Судом Латвійської Республіки.

Суддя Конституційного Суду України, голова Постійної комісії з питань міжнародних зв’язків Олег Первомайський зазначив, що завдяки Проєкту „Підтримка розвитку конституційної юстиції в Україні“, що його впроваджують у межах спільної Програми Європейського Союзу та Ради Європи „Партнерство заради добропорядного врядування“, проведено вісім заходів для суддів Конституційного Суду України, працівників Секретаріату та патронатних служб суддів задля обміну практичними напрацюваннями в галузі конституційного права.

Теми круглих столів практичних семінарів, засідань робочих груп були такі: ключові елементи юрисдикції та тлумачення прав людини Європейським судом з прав людини та Судом справедливості Європейського Союзу; зміст та обсяг попередньої перевірки звернень до Конституційного Суду України; захист особових даних у конституційній юрисдикції для працівників Конституційного Суду України; методологія підготування проєктів актів конституційного суду; методологія моніторингу виконання рішень Конституційного Суду України; функціонування системи електронного документообігу Конституційного Суду України; захист особових даних у практиці Європейського суду з прав людини та Суду справедливості Європейського Союзу, а також органів конституційної юрисдикції держав–членів Ради Європи; використання права на подання конституційної скарги.

На завершення делегація Конституційного Суду України подякувала Раді Європи та Конституційному Суду Латвійської Республіки за можливість співпраці задля удосконалення конституційного судочинства в Україні.

Джерело:

https://ccu.gov.ua/novyna/vidbuvsya-robochyy-vizyt-delegaciyi-konstytuciynogo-sudu-ukrayiny-do-konstytuciynogo-sudu

Рейтинг публікації

Written by Vasyl

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Суддя Конституційного Суду України Сергій Різник зустрівся із суддями Верховного Суду Великої Британії

Асоціація адвокатів України, НАБУ та ВАКС провели онлайн захід щодо розвитку системи іКейс