in

Перспективи реформування у сфері інтелектуальної власності в Україні: суддя ВС долучився до міжнародного обговорення

Про реформи у сфері інтелектуальної власності, розвиток відповідного законодавства та його імплементацію під час воєнного стану, створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні, реформу авторського права, діяльність Європейської Комісії щодо правозастосування у сфері інтелектуальної власності та інші актуальні питання йшлося на засіданні щорічного Діалогу з права інтелектуальної власності Україна – ЄС. У заході взяв участь суддя Верховного Суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством Касаційного господарського суду у складі ВС Ігор Бенедисюк.

Ігор Бенедисюк поінформував європейських колег про першочергові завдання та проблеми із запуском роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні.

Як зауважив суддя, створення ІР-суду передбачено в межах комплексної судової реформи відповідно до чинних законодавчих актів, воно також нерозривно пов’язане з міжнародними зобов’язаннями України.

Однак у зв’язку з тим, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада правосуддя, до повноважень яких належить забезпечення проведення конкурсів із добору суддів, тривалий час не працювали, то запуск IP-суду так і не відбувся. Кандидати, які взяли участь у конкурсі на посади суддів цього суду, перебувають на стадії закінчення іспитів у ВККС.

Ігор Бенедисюк також наголосив, що відповідно до п. 16 ч. 1  розд. XI «Перехідні положення» ГПК України до початку роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності справи щодо прав інтелектуальної власності розглядаються за правилами, які діють після набрання чинності цією редакцією ГПК України, судами відповідно до правил юрисдикції (підвідомчості, підсудності), що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Таким чином, ці спори розглядаються як у господарській, так і в цивільній юрисдикціях. Але якщо в господарській юрисдикції існує спеціалізована палата КГС ВС, то в цивільній юрисдикції такої спеціалізації немає. Є лише відповідні суди, які спеціалізуються на розгляді цих спорів з огляду на територіальну підсудність.

Що ж стосується прискорення процесу запуску ІР-суду, то, на переконання Ігоря Бенедисюка, необхідно якнайшвидше завершити конкурс із добору суддів та ухвалити законопроєкт про Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Крім того, суддя звернув увагу колег на заходи, які здійснюються профільною палатою КГС ВС задля підвищення кваліфікації суддів, що спеціалізуються у сфері ІВ. У результаті укладених меморандумів про співпрацю між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) і Верховним Судом успішно проведено серію навчальних семінарів, а також з’явилася можливість розміщувати найбільш знакові судові рішення ВС щодо захисту прав інтелектуальної власності у базі ВОІВ. Таким чином, судову практику розгляду відповідних спорів в Україні інтегровано у світову систему розгляду спорів з ІВ.

Захід організований Міністерством економіки України спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні.

Довідково. Діалог з права інтелектуальної власності Україна – ЄС українська та європейська сторони започаткували у 2006 році для вирішення питань у сфері інтелектуальної власності, які становлять взаємний інтерес.

Відповідно до ст. 252 (3) Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Діалог підпорядкований Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі. Засідання Діалогу відбуваються принаймні раз на рік. Організаторами почергово виступають українська та європейська сторони.

Джерело:

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1690363/

Рейтинг публікації

Written by Vasyl

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

ВРП внесе Президентові України подання про призначення трьох суддів до місцевих судів

Судді ВС виступили спікерами на юридичному форумі щодо захисту прав ВПО