in ,

Одне із основних завдань Мін’юсту наразі – ресоціалізація ув’язнених гуманними методами.

Одне із основних завдань Мін’юсту наразі – ресоціалізація ув’язнених гуманними методами. Однак, неможливо буде виконати його повною мірою, якщо працівники сфери державної кримінально-виконавчої служби не матимуть якісної професійної підготовки. Неоптимізована система закладів освіти, які забезпечують підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України залишилася «у спадок» Мін’юсту ще з періоду реформування системи ДКВС. Де-факто, з того часу ліцензію на здійснення діяльності у сфері післядипломної освіти для осіб з вищою освітою мала лише Академія Державної пенітенціарної служби. Ще три заклади – Білоцерківський, Дніпровський та Хмельницький центри підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України – провадили освітню діяльність, практично не маючи на це законних підстав.

Така ситуація завдяки активній роботі фахівців Мін’юсту знайшла своє вирішення вже цього річ: за поданням Міністерства юстиції Уряд видав розпорядження про створення єдиної системи відомчої освіти ДКВС України. Тобто, на базі трьох центрів підвищення кваліфікації персоналу було утворено структурні підрозділи Академії Державної пенітенціарної служби як закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

«Центри підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України (Білоцерківський, Дніпровський та Хмельницький) здійснювали освітню діяльність, не маючи на це законних підстав: вони не були включені до Реєстру суб’єктів освітньої діяльності, Єдиної державної електронної бази з питань освіти, Ліцензійного реєстру суб’єктів освітньої діяльності, не мали  жодної ліцензії на провадження освітньої діяльності. Усе це призводило до тривалого порушення  законодавства України у сфері освіти. Ці заклади фактично були непідконтрольними та непідзвітними жодній структурі. Після ж створення єдиної системи відомчої освіти працівники установ виконання покарань мають можливість здобувати освіту за європейськими стандартами в Академії ДПтС. А для навчання та підвищення кваліфікації працівників слідчих ізоляторів і тюрем ми плануємо використовувати досвід скандинавських країн. Усе це дасть змогу не лише оптимізувати структуру пенітенціарних освітянських закладів, які входять в систему Мін’юсту, а й підвищити планку якості як для себе – для педагогічних колективів, так і для персоналу ДКВС України та тих, хто хотів би працювати в нашій системі», – зазначає заступник Міністра юстиції Віталій Василик.

Разом із тим, на виконання нових вимог Закону України «Про вищу освіту», Мін’юстом було створено Наглядову раду Академії ДПтС та затверджено її персональний склад. Вона виконуватиме патронатну та контрольну функції.

Крім того, за словами заступника Міністра юстиції, в Академії Державної пенітенціарної служби було відкрито ад’юнктуру в галузі знань 08 «Право» за спеціальністю 081 «Право» для підготовки персоналу ДКВС України за рахунок видатків державного бюджету. А вже наприкінці липня цього року Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти ухвалило рішення щодо акредитації цієї освітньо-наукової програми. Тобто, це надало право Академії ДПтС створювати спеціалізовану вчену раду із захисту дисертацій.

«Ми активно працюємо над інфраструктурою Академії. В найближчих же планах – реалізувати проєкт по державно-приватному партнерству задля поліпшення соціально побутових умов персоналу Академії ДПтС», – додає Віталій Василик.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Apple можливо збудує дата-центр для сервісів iCloud в Україні. Результат зустрічи двох президентів: України та Apple/

Російська влада намагається утаємничити фамілії чекістів, що були причетні до численних страт співгромадян.