in , ,

ВП ВС переглянула справу з підстави встановлення ЄСПЛ порушень міжнародних зобов’язань у справі «Горяйнова проти України»

Велика Палата Верховного Суду переглянула рішення попередніх судових інстанцій з підстави встановлення Європейським судом з прав людини порушення Україною міжнародних зобов’язань у справі «Горяйнова проти України» (рішення набуло статусу остаточного 8 січня 2021 року).

Заявниця звернулася з позовом до Прокуратури Одеської області, Генеральної прокуратури України про скасування наказу про притягнення її до дисциплінарної відповідальності шляхом звільнення із займаної посади в органах прокуратури, поновлення на посаді та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу і моральної шкоди.

Приморський районний суд м. Одеси позов задовольнив частково. Одеський апеляційний адміністративний суд скасував це судове рішення, а в задоволенні позову відмовив. Вищий адміністративний суд України залишив без змін постанову суду апеляційної інстанції та відмовив заявниці в допуску справи до перегляду Верховним Судом України. Не погоджуючись із цими судовими рішеннями, заявниця звернулася до ЄСПЛ.

Із рішення ЄСПЛ у справі «Горяйнова проти України» випливає, що заявниця скаржилася на те, що її звільнення з посади прокурора у зв’язку з публікацією в мережі «Інтернет» відкритого листа до Генерального прокурора України, у якому вона критикувала органи прокуратури, становило порушення її права на свободу вираження поглядів, гарантованого ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

ЄСПЛ наголосив на тому, що у своєму відкритому листі заявниця порушила дуже чутливе та важливе питання, що становило суспільний інтерес. Однак національні суди детально не розглянули (якщо взагалі розглянули) зв’язок між обов’язком заявниці бути лояльною щодо свого роботодавця і суспільним інтересом бути поінформованим про протиправні дії та корупцію в системі органів прокуратури.

Суд постановив, що було порушено ст. 10 Конвенції, та зобов’язав Україну відшкодувати заявниці моральну шкоду й компенсувати судові витрати.

Велика Палата Верховного Суду не знайшла підстав для скасування постанови Приморського районного суду м. Одеси, адже цей суд позов частково задовольнив і встановив, що відкриті листи заявниці були критичними зауваженнями стосовно керівництва прокуратури, загальною оцінкою його дій без зазначення конкретних фактів. Натомість зауважила, що усунути констатовані ЄСПЛ порушення Конвенції можливо шляхом скасування рішень судів апеляційної та касаційної інстанцій.

За результатами перегляду справи ВП ВС скасувала постанову Одеського апеляційного адміністративного суду та ухвалу ВАСУ про залишення цієї постанови без змін, а справу передала на новий розгляд до П’ятого апеляційного адміністративного суду як суду апеляційної інстанції.

Постанова Великої Палати ВС від 7 липня 2021 року у справі № 2-а-256/08 (провадження № 11-41зва21) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/98524294.

Із цією та іншими правовими позиціями Верховного Суду можна ознайомитися в Базі правових позицій Верховного Суду – lpd.court.gov.ua.

[Показана часть сообщения]  Показать полностью

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Необхідно змінити пенітенціарну систему в державі, адже нині вона все ще спрямована не на виправлення правопорушника, а на його тимчасову ізоляцію від соціуму.

Тендер на закупівлю юридичних послуг