in , ,

Ольга Совгіря, народний депутат України,  Представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України,  висловилася про проблемні питання щодо Конституційного суду України на які й досі не має відповіді.

Ольга Совгіря, народний депутат України,  Представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України,  висловилася про проблемні питання щодо Конституційного суду України на які й досі не має відповіді.
Все прекрасно в цьому заході, особливо в частині намагання знайти відповіді на окремі питання. Але.
1) Оцінку прогнозам реформ органу влади коректно робити на основі ознайомлення із проектом відповідного акту. А він наразі не оприлюднений.
2) Зміна форми провадження за резонансними справами на письмову (фактично закриту) викликає багато запитань в світлі того, що за кілька днів до такої зміни Конституційний Суд провів спеціальне засідання по складенню присяги, оголосивши за день: час, місце проведення засідання та посадових осіб, які візьмуть у ньому участь.
Тобто у даному випадку безпекові заходи Суд не турбували, а от при розгляді справ чомусь вони викликають побоювання.
Вважаю, що усна форма провадження під час війни має залишитися у формі запрошення учасників. Анонс засідання і його пряму трансляцію можна призупинити. Як це і робить парламент.
3) Якщо норма визнається неконституційною, критично важливо надати парламенту достатній час в умовах воєнного стану для її ухвалення в новій редакції, відтермінувавши набрання чинності рішенням КСУ.
4) Викликає певну стурбованість анонс бажання суддями КСУ вирішувати під час воєнного стану конфлікти між органами влади. Адже таке повноваження КСУ не передбачено Конституцією України, а на фоні останньої тенденції до наказів парламенту в рішеннях Суду, викликає ще більше занепокоєння.
5) На жаль, не розкритою залишилася тема про виконання суддями КСУ свого ж рішення про відрахування зарплат на потреби ЗСУ. Однак сподіваюсь, вже скоро ця інфо буде доступна суспільству у відповіді на запит “Реанімаційного пакету реформ”.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Як Слободан Мілошевич спокусив сербів великим минулим і привів Югославію до кінця.

ПРАВОВІ ПОЗИЦІЇ ВЕРХОВНОГО СУДУ З ПИТАНЬ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ