in

Актуальні правові новини

Футбольні матчі – без глядачів

 

19.08.2022 Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт підписав Положення про проведення в Україні змагань з футболу серед команд професійних клубів «Прем’єр-Ліги» та «Професіональної футбольної ліги» сезону 2022/23.

«Затвердженню зазначених Положень передувала спільна кропітка робота Мінмолодьспорту, УАФ, Міноборони, МВС, Нацполіції та ДСНС стосовно забезпечення безпеки проведення змагань в умовах воєнного стану, заходи яких увійшли окремим розділом у згаданих Положеннях», – прокоментував Вадим Гутцайт.

Зокрема додатковими заходами передбачено, що футбольні матчі організовуються з урахуванням безпекової ситуації в окремих регіонах України, на стадіонах, що відповідають вимогам регламентів УАФ, УПЛ, ПФЛ та допущені до проведення матчів в умовах воєнного стану відповідними обласними або Київською міською військовими адміністраціями, Комітетом УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань спільно з УПЛ та ПФЛ відповідно.

Матчі будуть проводитися без глядачів, за участі акредитованих організатором матчу осіб визначених категорій, включаючи офіційних членів команд-учасниць, персонал оператора спортивної споруди та інших осіб, задіяних в організації матчу.

Схеми шляхів евакуації до укриттів або споруд, які можуть використовуватись як укриття, повинні бути розміщені в усіх доступних місцях стадіону (в тому числі у роздягальнях футболістів, мікст-зоні, кімнатах офіційних осіб матчу тощо). Кожен з присутніх на стадіоні під час проведення матчу повинен пройти ознайомчий інструктаж з правил поведінки та дій при виникненні надзвичайної ситуації.

Порядок дій має бути прописано у Плані дій на випадок оголошення повітряної тривоги або настання інших надзвичайних ситуацій чи загроз. Відстань до найближчого укриття повинна бути не більше 500 м.

У випадку оголошення повітряної тривоги диктор стадіону повинен оголосити: «Увага! Повітряна тривога! Просимо всіх прослідувати в укриття!». Арбітр матчу одразу дає свисток про зупинку матчу та разом з командами прямує до укриття.

Детальна інструкція буде донесена УАФ до всіх футбольних клубів, операторів стадіонів, обласних військових адміністрацій.

Професійні футбольні клуби «Прем’єр-Ліги» України будуть змагатися не тільки головними командами, але й командами віком гравців до 19 років. Змагання сезону 2022/23 повинні розпочатися у другій половині серпня.

 

Утворено фонд для обслуговування внутрішніх водних шляхів

 

19.08.2022 Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 15 лютого 2022 р. № 2043-IX, яким створено державний фонд внутрішніх водних шляхів.

Зокрема новою ст. 24-5 Бюджетного кодексу України передбачено, що державний фонд внутрішніх водних шляхів створюється у складі спеціального фонду Державного бюджету України.

Кошти державного фонду спрямовуються на фінансове забезпечення:

1) обслуговування внутрішніх водних шляхів для утримання їх у судноплавному стані;

2) будівництва, реконструкції, ремонту і утримання стратегічних об’єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту;

3) здійснення заходів із забезпечення безпеки судноплавства на внутрішніх водних шляхах;

4) навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства на внутрішніх водних шляхах;

5) функціонування, реконструкції, ремонту та розвитку річкової інформаційної служби;

6) заходів з розвитку інфраструктури внутрішнього водного транспорту відповідно до державних програм;

7) утримання, реконструкції, ремонту, у тому числі капітального, технічного переоснащення та охорони судноплавних гідротехнічних споруд (судноплавних шлюзів), а також витрат на використання цих споруд для пропуску суден;

8) виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, отриманими державою або під державні гарантії, на розвиток та утримання внутрішніх водних шляхів;

9) функціонування державного підприємства, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері внутрішнього водного транспорту, до основних завдань якого належить обслуговування внутрішніх водних шляхів, для їх утримання у судноплавному стані, у тому числі витрат на використання судноплавних шлюзів для пропуску суден.

Порядок використання коштів державного фонду затверджується Кабінетом Міністрів України.

 

Персональні дані осіб не передаватимуть суб’єктам держави-агресора

19.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання передачі персональних даних за межі України засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг» від 16 серпня 2022 р. № 910, якою встановлено, що:

1) для забезпечення можливості використання громадянами України за їх бажанням електронного відображення інформації, що міститься у документах, передачі електронних копій відповідних документів, отримання публічних послуг за межами України персональні дані можуть передаватися за допомогою засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг іноземним суб’єктам відносин, пов’язаних з персональними даними, держав, що забезпечують належний захист персональних даних, за переліком згідно з додатком;

2) перелік держав, що забезпечують належний захист персональних даних, наведений у додатку, застосовується виключно для цілей цієї постанови;

3) персональні дані не можуть передаватися іноземним суб’єктам, що зареєстровані у державі, визнаній Верховною Радою України державою-агресором чи державою-окупантом, державах, які входять до митних та воєнних союзів з такими державами, та/або кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером) яких є зазначені держави, суб’єктам, діяльність яких підпадає під дію Закону України «Про санкції», щодо яких прийнято рішення про застосування санкцій в Україні.

 

Cтрок повноважень громадських рад продовжується автоматично

19.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996» від 16 серпня 2022 р. № 909, якою встановлено, що:

1) формування нового складу громадських рад при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях в період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування не проводиться;

2) строк повноважень громадських рад при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях продовжується на період воєнного стану на території України до затвердження органом виконавчої влади нового складу громадської ради;

3) формування нового складу громадських рад при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі держадміністрації розпочинається утворенням ініціативних груп після закінчення шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України;

4) на період воєнного стану на території України членам громадської ради за рішенням органу виконавчої влади може обмежуватися доступ до приміщень, в яких розміщений орган виконавчої влади, можливість залучення до своєї роботи працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади;

5) на період воєнного стану на території України на офіційному веб-сайті органу виконавчої влади інформація щодо діяльності громадської ради може за рішенням органу не оприлюднюватися або оприлюднюватися не в повному обсязі (з подальшим оприлюдненням протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану).

 

Небанківські надавачі платіжних послуг публікуватимуть всю інформацію про себе

 

19.08.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про порядок розкриття інформації небанківськими надавачами платіжних послуг» від 17 серпня 2022 р. № 181, якою визначено вимоги до порядку та обсягу інформації, що підлягає розкриттю небанківськими надавачами платіжних послуг на власних веб-сайтах (веб-сторінках), у місцях надання послуг та на вимогу користувачів.

Як пояснили у Національному банку, небанківські надавачі платіжних послуг розкриватимуть власні реєстраційні дані та контактну інформацію, відомості про отримані ліцензії, інформацію про платіжні послуги, що надаються користувачам, а також відомості про участь у платіжних системах, виконання функцій оператора платіжної системи тощо.

Для користувачів буде доступною інформація щодо відокремлених підрозділів та комерційних агентів небанківських надавачів платіжних послуг.

Також обов’язковою для розкриття є річна фінансова та консолідована фінансова звітність, підтверджена незалежними аудитором разом із його звітом. Для небанківських надавачів платіжних послуг, утворених у формі акціонерного товариства, підлягатиме оприлюдненню звіт про корпоративне управління.

Розміщуючи інформацію в публічному доступі, надавачі небанківських фінансових послуг керуватимуться чітко встановленими правилами – інформація повинна бути розміщена державною мовою, бути достовірною та актуальною, її пошук має бути простим та доступним для користувачів.

 

Реєстрацію ліків РФ чи Білорусі скасують без повернення збору

22.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів» від 16 серпня 2022 р. № 915.

Новим абзацом п. 8 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2005 р. № 376, передбачено, що МОЗ приймає в установленому порядку рішення про тимчасову або повну заборону застосування лікарського засобу шляхом припинення дії реєстраційного посвідчення без повернення збору за державну реєстрацію такого засобу у разі встановлення факту, що заявник (власник реєстраційного посвідчення) лікарського засобу або уповноважений ним представник прямо або опосередковано є пов’язаним із суб’єктами господарювання, включаючи їх представників, відокремлені підрозділи (філії, представництва), ліцензіатів, заявників, виробників та постачальників, які провадять пряму або опосередковану діяльність з виробництва лікарських засобів на території держави-агресора (Російської Федерації) або Республіки Білорусь, або після 23 лютого 2022 р. вчиняли правочини щодо участі хоча б в одному з етапів виробництва лікарського засобу чи АФІ підприємством, розташованим на території держави-агресора (Російської Федерації) або Республіки Білорусь, надавали такому підприємству в користування фармацевтичні матеріальні або нематеріальні активи або пов’язані з ними патенти, дозволи, ліцензії, реєстраційні посвідчення, права та інші документи, необхідні для виробництва фармацевтичної продукції, у тому числі лікарських засобів, а також виробництва АФІ, здійснювали передачу їх у наймання (оренду) або відчужували їх прямо або опосередковано у власність резидентів держави-агресора (Російської Федерації) або Республіки Білорусь для виробництва фармацевтичної продукції.

У разі встановлення зазначеного факту рішення про тимчасову або повну заборону застосування лікарського засобу шляхом припинення дії реєстраційного посвідчення без повернення збору за державну реєстрацію приймається в установленому МОЗ порядку. При цьому рішення про повну заборону лікарського засобу приймається не раніше ніж через три місяці після прийняття рішення про тимчасове зупинення дії реєстраційного посвідчення на такий лікарський засіб за погодженням з Кабінетом Міністрів України у разі, коли заявник (власник реєстраційного посвідчення) продовжує діяльність, передбачену вище.

Також новим абзацом п. 9 Порядку встановлено, що у державній реєстрації лікарського засобу МОЗ відмовляє у разі, коли за результатами експертизи та/або розгляду реєстраційних матеріалів, які додаються до заяви про державну реєстрацію лікарського засобу, виявлено, що хоча б один з етапів виробництва лікарського засобу здійснюється підприємствами, виробничі потужності яких розташовані на території держави-агресора (Російської Федерації) або Республіки Білорусь.

Постанова діє протягом трьох місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

 

Суди зможуть розстрочувати внесення застави на рік

 

22.08.2022 Кабінет Міністрів схвалив проект Закону щодо розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі.

Як пояснили у Міністерстві юстиції, проектом пропонується змінити існуючий перелік видів покарань, – покарання у виді обмеження волі замінюється на новий вид покарання у виді пробаційного нагляду, адже аналіз практики застосування обмеження волі свідчить про його неефективність та необхідність перегляду. Пробаційний же нагляд полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, що спрямовані на його виправлення та запобігання вчиненню нових правопорушень, без ізоляції його від суспільства на строк від одного до п’яти років. Як додаткове покарання може застосовуватися на строк від одного до трьох років. При цьому у разі призначення пробаційного нагляду як додаткового до покарання у вигляді штрафу, його строк не може перевищувати одного року.

Також суд може зобов’язати особу, засуджену до покарання у виді пробаційного нагляду, носити засіб електронного контролю та проживати за вказаною у рішенні суду адресою.

Крім того, пропонується запровадити норми, що зроблять заставу більш доступною як дієву альтернативу триманню під вартою. Так, передбачається, що з урахуванням майнового стану підозрюваного чи обвинуваченого, який суттєво ускладнює внесення застави, слідчий суддя, суд може розстрочити внесення застави протягом одного року. Перший внесок частини застави у розмірі не менше десяти відсотків від визначеної суми вноситься не пізніше десяти робочих днів з дня обрання запобіжного заходу.

 

Заповіти військовослужбовців можуть посвідчувати їхні командири

22.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації заповітів і спадкових договорів у Спадковому реєстрі» від 16 серпня 2022 р. № 914.

«Постановою передбачається, що в умовах воєнного стану посвідчувати заповіти військовослужбовців Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки i оборони, відсічі і стримування збройної агресії іноземної держави, зможуть не тільки нотаріуси. Таке право отримали також командири (начальники) цих формувань (органів) та інші уповноважені таким командиром (начальником) особи», – пояснили у Міністерстві юстиції.

Після посвідчення відповідні уповноважені особи мають надіслати заповіт через Генеральний штаб Збройних Сил України, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції чи його територіального органу для забезпечення його реєстрації нотаріусами у Спадковому реєстрі.

Також встановлено строк у 2 робочі дні після отримання територіальним органом Мін’юсту заповіту, протягом яких забезпечується передача заяви про реєстрацію такого документа, посвідченого особою, яка в умовах воєнного стану відповідно до законодавства має право його посвідчувати, до реєстратора. Останній же протягом 3 робочих днів після отримання на зберігання такого заповіту здійснює його державну реєстрацію у Спадковому реєстрі.

Постанова діє до дня припинення чи скасування воєнного стану.

 

Особи, які не підлягають призову, зможуть добровільно піти на службу

 

22.08.2022 Кабінет Міністрів схвалив проект Закону щодо розширення переліку установ і підприємств, працівники яких підлягають бронюванню, а саме – передбачено можливість бронювання для працівників:

– органів державної влади та місцевого самоврядування, якщо їх робота необхідна для забезпечення функціонування цих органів у воєнний час;

– на підприємствах та в організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо працівники залучені до їх виконання;

– на підприємствах, які виготовляють продукцію оборонного призначення, або таку, яка необхідна для задоволення потреб Збройних Сил України;

– на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення у особливий період.

Окрім того, передбачається можливість для осіб, які не підлягають призову, добровільно піти на службу. Серед таких категорій люди з інвалідністю, тимчасово непридатні до військової служби особи, заброньовані працівники, жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває від 3 дітей, батьки дітей з інвалідністю тощо.

 

Банки можуть продавати банківські метали в усіх відділеннях

 

22.08.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18» від 19 серпня 2022 р. № 183, якою, зокрема банкам надано право продавати клієнтам банківські метали з фізичною поставкою у філіях, відділеннях.

Тепер банки можуть здійснювати операції з продажу клієнтам банківських металів із фізичною поставкою у межах залишку банківських металів у касі банку станом на 19 серпня 2022 р. (раніше – у відділеннях, які розташовані на територіях, що перебувають під загрозою окупації державою-агресором / державою-окупантом). Додатково до цього залишку включається обсяг перевищення купівлі банківських металів із фізичною поставкою над обсягом їх продажу за всіма банківськими металами з фізичною поставкою, що розраховується в тройських унціях по кожному металу окремо починаючи з 19 серпня 2022 р. та протягом наступних операційних/робочих днів.

 

Затверджено вимоги до кіберзахисту в банківській системі України

 

22.08.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про організацію кіберзахисту в банківській системі України та внесення змін до Положення про визначення об’єктів критичної інфраструктури в банківській системі України» від 12 серпня 2022 р. № 178.

Затверджене нею Положення розроблено з метою унормування питань організації та забезпечення кіберзахисту та визначає:

1) основні засади функціонування системи кіберзахисту в банківській системі України;

2) принципи забезпечення інформаційного обміну між Центром кіберзахисту і банками України;

3) вимоги стосовно заходів щодо забезпечення кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури в банківській системі України;

4) вимоги щодо проведення незалежного аудиту інформаційної безпеки в банківській системі України.

 

Пільгові кредити для аграріїв продовжено на пів року

23.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і від 14 липня 2021 р. № 723» від 29 липня 2022 р. № 916, якою пролонговано пільгові кредити для аграріїв на пів року.

Як пояснили у Міністерстві аграрної політики та продовольства, аграрії зможуть на вигідних умовах отримувати нові кредити для забезпечення збору врожаю у межах програми «Доступні кредити 5-7-9». Максимальна сума кредиту – 90 млн грн, термін дії – до 31 жовтня.

Окрім того, кредити за ставкою 0 % річних, які навесні надавалися під посівну кампанію, пролонговано з 6 місяців на рік.

Так, до 31 жовтня уповноважені банки прийматимуть заявки від с/г товаровиробників на отримання кредиту в розмірі до 90 млн грн. Фінансування відбуватиметься в межах програми «Доступні кредити 5-7-9». Відсотки і надалі сягатимуть від 0 % до 9 %, залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва.

Кредит надаватиметься максимум на 5 років, якщо с/г виробник бере його на реалізацію інвестиційного проекту та на рефінансування заборгованості, а також максимум на 3 роки – для фінансування оборотного капіталу.

Ті позичальники, які протягом березня–травня залучали пільгове кредитування під 0 %, і які мали здійснити виплати за цими кредитами уже в серпні 2022 р., тепер можуть це зробити до лютого 2023 р.

 

Режим надзвичайної ситуації та карантин продовжено до 2023 р.

23.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 19 серпня 2022 р. № 928, якою продовжено до 31 грудня 2022 р. на території України режим надзвичайної ситуації та карантин.

 

Зміни процедур ліцензування та реєстрації надавачів фінпослуг можна обговорити

 

23.08.2022 Національний банк опублікував для обговорення проект змін до нормативно-правових актів, спрямованих на оновлення процедур ліцензування та реєстрації надавачів фінансових послуг.

Зокрема пропонується:

1) встановити на постійній основі нову ознаку небездоганної ділової репутації:

– для фізичних осіб – наявність в особи громадянства або податкового резидентства чи місця постійного проживання держави-агресора;

– для юридичних осіб – особа, зареєстрована або є податковим резидентом чи її місцезнаходженням є держава-агресор. Таким особам забороняється використовувати право голосу за їх акціями та частками і здійснювати будь-яке управління небанківською фінансовою установою;

2) врегулювати порядок видачі ліцензії на торгівлю валютними цінностями з метою уніфікації підходу до видачі ліцензії на торгівлю валютними цінностями та загального підходу до видачі ліцензій на інші фінансові послуги;

3) врегулювати процедуру реорганізації надавачів фінансових послуг, надавачів фінансових платіжних послуг;

4) визначити оновлені підходи до оцінки походження джерел коштів для формування статутного капіталу;

5) виключити норми щодо потреби погодження, набуття або збільшення істотної участі в небанківській фінансовій установі (крім страховика), запровадити процедуру погодження Національним банком набуття істотної участі в надавачах фінансових платіжних послуг;

6) передбачити процедуру визнання власника істотної участі в надавачі фінансових послуг (особи, яка незалежно від формального володіння має значний або вирішальний вплив на управління або діяльність надавача);

7) розширити вимоги Положення про ліцензування на надавачів фінансових платіжних послуг, зокрема: до системи корпоративного управління, керівників та порядку їх призначення, до правил суміщення посад, відокремлених підрозділів, до порядку погодження набуття або збільшення істотної участі, критеріїв оцінки фінансового та майнового стану;

8) передбачити процедуру скасування рішення про погодження набуття або збільшення істотної участі в надавачі фінансових платіжних послуг у разі виявлення недостовірної інформації та процедуру ліквідації філії іноземної платіжної установи та філії іноземної установи електронних грошей;

9) уточнити порядок дій надавача фінансових послуг і Національного банку в разі виявлення ознак ненадання надавачем фінансових послуг жодної фінансової послуги протягом року з дня отримання ліцензії;

10) передбачити право Національного банку на встановлення тимчасової заборони використання власником істотної участі в небанківській фінансовій установі права голосу та визначити порядок призначення довіреної особи, якій передається право брати участь у голосуванні.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються до 23 вересня 2022 р. на електронну адресу: NBFI.regulations@bank.gov.ua.

23.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції» від 16 серпня 2022 р. № 918, якою визначено механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції», що надаються з метою забезпечення безперебійного виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення рівня продовольчої безпеки та економічної стійкості України.

«Загальна сума програми складає 1,5 млрд грн. Проект фінансується за рахунок бюджетної підтримки Європейського Союзу. Ним зможуть скористатися агровиробники, які обробляють від 1 до 120 га сільськогосподарських угідь або які утримують від 3 до 100 корів. Безповоротна допомога в розмірі 3100 грн виплачуватиметься за один гектар сільськогосподарських угідь (але не більше 372 тис. грн), а також 5300 грн за вирощену дійну корову (але не більше 530 тис. грн)», – пояснили у Міністерстві аграрної політики та продовольства, додавши, що отримувач бюджетних коштів може разово скористатися одним із визначених напрямів.

Підтримка надаватиметься фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, зареєстрованим у Державному аграрному реєстрі, через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

Заявку на отримання бюджетних коштів можна подати з 1 вересня 2022 р.

 

Управління меліоративними системами передадуть державним некомерційним підприємствам

 

24.08.2022 У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності» № 7577.

Як пояснили у Міністерстві аграрної політики та продовольства, наразі всі наявні об’єкти інженерної інфраструктури державних меліоративних систем як у зоні зрошення, так і у зоні осушення, зношені більш ніж на 85%.

Структура управління та утримання цих систем перебували на бюджетному фінансуванні, що не дозволяє залучати зовнішні інвестиції у їх модернізацію та розвиток.

Єдиний механізм вирішення цієї проблеми такий: змінити систему управління меліоративними системами, створивши спеціалізовані юридичні особи (оператори) зі статусом державного некомерційного підприємства. Такий підхід дає можливість не лише залучати фінансові ресурси на розбудову та оновлення інфраструктури, а й створити ефективну систему для управління діяльністю операторів.

Їх прозора діяльність та фінансування гарантуватиметься через запровадження наглядових рад, куди входитимуть представники держави, водокористувачів та незалежні члени. Одним із принципів створення операторів буде збереження цілісності меліоративної інфраструктури та врахування фізико-географічних умов території України.

Крім того, передбачено запровадження двоставкового тарифу на послуги з забору, доставки води водокористувачам або її відведення. Тариф передбачатиме постійну та перемінну складові, що дає можливість, по-перше, забезпечити фінансову стійкість операторів та реалізацію їх інвестиційних програм через гарантоване покриття непрямих витрат (вони не залежать від обсягів поданої або відведеної води): йдеться про платіж, який буде спрямований на підтримання системи в працездатному стані. По-друге, водокористувачі отримуватимуть якісну послугу та сплачуватимуть ту вартість, яка пропорційна до обсягу її споживання.

 

Нова Угода про оборонне співробітництво між Україною і Швецією

24.08.2022 Кабінет Міністрів затвердив Угоду між Урядом України та Урядом Королівства Швеція щодо співробітництва у сфері оборони.

«Затвердження відповідної Угоди надало можливість оновити договірно-правову базу у сфері безпеки та оборони між Україною та Швецією. Нова Угода оновила Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Швеція про співробітництво в оборонній сфері, підписаний у м. Київ 5 грудня 2001 року», – прокоментували у Міністерстві оборони.

Документом передбачено:

– оновлення напрямів двостороннього співробітництва між Сторонами у сфері оборони;

– визначення статусу військових підрозділів держави однієї зі Сторін, які перебувають на території держави іншої Сторони;

– встановлення загальних фінансових умов під час співробітництва у сфері оборони;

– вимогу щодо нерозголошення, оприлюднення або передачі інформації з обмеженим доступом, отриманої в рамках двостороннього співробітництва між Сторонами.

Співробітництво між Україною та Королівством Швеція здійснюватиметься у таких сферах:

– оборонна політика і політика безпеки;

– розвиток військової освіти та науки, підготовка персоналу;

– обмін інформацією та досвідом з оборонних та військових питань;

– інші сфери співробітництва за взаємною згодою Сторін.

 

Публічне обговорення місця розташування Національного військового меморіального кладовища

24.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення публічного обговорення місця розташування та намірів будівництва Національного військового меморіального кладовища на території територіальної громади» від 19 серпня 2022 р. № 934.

Згідно з затвердженим нею Порядком публічне обговорення проводиться з метою з’ясування та врахування думки громадськості щодо місця розташування та намірів будівництва Національного військового меморіального кладовища на території територіальної громади з метою подальшого прийняття відповідного рішення органом місцевого самоврядування. Участь у публічному обговоренні можуть брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, що не є юридичними особами.

Публічне обговорення на території територіальної громади, де планується визначити місце розташування та збудувати Національне військове меморіальне кладовище, організовує та проводить орган місцевого самоврядування.

Організатор публічного обговорення самостійно визначає форми його проведення відповідно до законодавства виходячи з необхідності залучення якомога більшої кількості заінтересованих учасників та власних організаційних можливостей.

Публічне обговорення передбачає:

1) прийняття рішення організатором про проведення публічного обговорення;

2) оприлюднення організатором інформаційного повідомлення про проведення публічного обговорення, що містить відомості про:

– найменування організатора публічного обговорення;

– строк, місце, час проведення заходів з публічного обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників;

– поштову адресу та (або) адресу електронної пошти, номер телефону, строк і форму для подання пропозицій (зауважень);

– місцезнаходження та (або) адресу електронної пошти, номер телефону організатора публічного обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на публічне обговорення;

– прізвище та власне ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення публічного обговорення;

– строк і спосіб оприлюднення результатів публічного обговорення;

3) опрацювання організатором публічного обговорення висловлених пропозицій (зауважень) та проведення їх аналізу;

4) узагальнення та оприлюднення організатором результатів публічного обговорення на власному офіційному веб-сайті або за відсутності відповідної технічної можливості в інший прийнятний спосіб.

Рішення про проведення публічного обговорення приймається його організатором з урахуванням вимог, передбачених в Законі України «Про поховання та похоронну справу».

Строк проведення публічного обговорення визначається організатором і не може бути меншим, ніж 15 календарних днів та більшим, ніж один місяць з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення.

Інформаційне повідомлення про проведення публічного обговорення органом місцевого самоврядування оприлюднюється ним на власному офіційному веб-сайті або за відсутності відповідної технічної можливості в інший прийнятний спосіб.

Пропозиції (зауваження) учасників публічного обговорення надсилаються у формі та у строк, передбачені в інформаційному повідомленні про проведення публічного обговорення.

Пропозиції (зауваження) учасників публічного обговорення реєструються організатором громадського обговорення в установленому порядку.

Юридичні особи надсилають пропозиції (зауваження) із зазначенням їх найменування та місцезнаходження.

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

У ході проведення публічного обговорення організатор забезпечує фіксацію всіх поданих пропозицій (зауважень).

Для проведення публічного обговорення у формі електронної консультації організатором використовується офіційний веб-сайт.

Організатор публічного обговорення протягом 14 календарних днів після закінчення строку подання пропозицій (зауважень) узагальнює їх та готує звіт, у якому зазначаються найменування організатора, зміст питання, що виносилося на публічне обговорення, а також узагальнений аналіз пропозицій (зауважень), що надійшли під час проведення публічного обговорення, інші відомості відповідно до законодавства.

Результати публічного обговорення є підставою для прийняття організатором публічного обговорення відповідного рішення. У разі неврахування громадської думки організатор публічного обговорення обов’язково оприлюднює обґрунтування такого неврахування на власному офіційному веб-сайті або за відсутності відповідної технічної можливості в інший прийнятний спосіб.

Окрім того, постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2022 р. № 935, яка набрала чинності 24 серпня 2022 р., затверджено описи зразків намогильних споруд та меморіальних табличок, що встановлюються на території Національного військового меморіального кладовища.

 

Внутрішньо переміщені особи, які не отримали допомогу на проживання, можуть повторно подати заявку

24.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» від 19 серпня 2022 р. № 923, згідно з якою внутрішньо переміщені особи, які не отримали допомогу, зможуть повторно подати заявку на виплату.

«Внутрішньо переміщені особи, які подавали заяви через Дію до 30 квітня 2022 р. але не отримали допомогу, зможуть додаткового звернутися із заявою до органу соцзахисту населення та отримати виплату. Для отримання допомоги людина повинна прийти до органу соцзахисту населення та написати заяву. Також треба додатково подати інформацію, збережену на носіях, що підтверджує факт подання заяви через застосунок Дія», – пояснили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Допомога призначається протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви. Це можна зробити до 1 жовтня 2022 р.

 

Практику внесення землевпорядниками відомостей про земельні ділянки до кадастру продовжено до кінця 2023 р.

24.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220 і від 29 грудня 2021 р. № 1438» від 19 серпня 2022 р. № 921.

Змінами до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками» від 29 грудня 2021 р. № 1438 продовжено до 31 грудня 2023 р. пілотний проект.

Також змінами до розділу «Інші права та обов’язки сторін» Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220, унормовано, що права та обов’язки сторін під час воєнного стану, його припинення або скасування в Україні або у відповідних окремих її місцевостях визначаються з урахуванням п. 27 і 28 розд. X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

 

Банки в районах бойових дій і окупації можуть не сортувати готівку на придатну і зношену

 

24.08.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період» від 19 серпня 2022 р. № 182, якою уточнено порядок автоматизованого оброблення готівки банками в умовах дії воєнного стану.

Як роз’яснив Національний банк, лише банки (філії та відділення), які розташовані та функціонують або межують з прифронтовими районами відповідно до визначеного Міністерством з питань реінтеграції окупованих територій актуального переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), на підставі розпорядчого акта Національного банку (прийнятого на клопотання банків) можуть застосовувати:

– оброблення банкнот на обладнанні для автоматизованого оброблення готівки в режимі суцільного її перерахунку, без сортування на придатні та зношені;

– підкріплення філій і відділень та видачі клієнтам зношеної/значно зношеної готівки.

Решта банків (філій та відділень) повинні здійснювати подальше оброблення готівки, як і до війни – автоматизованим способом, застосовуючи сортування на придатні та зношені (відповідно до нормативно-правових та розпорядчих актів Національного банку).

 

Випускники медичних ВНЗ з числа військовослужбовців зможуть пройти інтернатуру у 2023 р.

 

24.08.2022 Набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про особливості проходження інтернатури в умовах воєнного стану» від 26 липня 2022 р. № 1327, яким установлено, що на період дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування:

1) зарахування до інтернатури випускника закладу вищої освіти у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» пізніше термінів, визначених Положенням про інтернатуру, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 червня 2021 р. № 1254, здійснюється у таких випадках:

– проходження випускником військової служби у Збройних Силах України, інших військових формуваннях у воєнний час;

– перебування випускника у районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій, оточеній (блокованій) території;

– перебування випускника на лікуванні у зв’язку з пораненням або травмуванням, спричиненим наслідками воєнних (бойових) дій.

Така особа повинна не пізніше 20 серпня 2022 р. подати заяву на адресу структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської військових адміністрацій та закладу вищої освіти, що здійснює підготовку лікарів (фармацевтів)-інтернів, щодо відтермінування зарахування на підготовку в інтернатурі у зв’язку із наявністю однієї з причин, визначених у цьому підпункті.

За вказаною особою зберігається місце проходження інтернатури до 15 жовтня 2022 р. Під час зарахування в інтернатуру випускник повинен надати документи, що підтверджують наявність підстав для відтермінування зарахування в інтернатуру. Підготовка в інтернатурі такої особи здійснюється за індивідуальним навчальним планом.

Випускник, який навчався в закладі вищої освіти за державним замовленням, у разі неможливості прибути до місця проходження інтернатури до 15 жовтня 2022 р. з підстав, визначених у цьому підпункті, має право вступити до інтернатури у 2023 р. та проходити підготовку в інтернатурі за кошти державного бюджету;

2) Міністерство охорони здоров’я України після завершення розподілу в інтернатуру комісіями закладів вищої освіти доводить до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій кількість місць державного замовлення для проходження інтернатури, які залишились нерозподіленими, в межах передбаченого обсягу державного замовлення на 2022 р.

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій публікують на своїх офіційних веб-сайтах отриману від Міністерства охорони здоров’я України інформацію про кількість доведених місць державного замовлення для проходження інтернатури, які залишились нерозподіленими, із зазначенням бази стажування та спеціальності.

Отримати місце державного замовлення для проходження інтернатури з числа нерозподілених місць мають право випускники, які навчалися за кошти державного бюджету та отримали довідку про самостійне обрання місця проходження інтернатури.

У випадку, якщо на одне місце для проходження інтернатури претендують дві та більше осіб, перевага надається тому випускнику, який має вищий середній бал успішності у додатку до диплома магістра за відповідною спеціальністю.

У разі, якщо випускник погоджується з наданою йому пропозицією, структурний підрозділ з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської військової адміністрації видає такій особі лист, в якому зазначається спеціальність та місце проходження інтернатури.

З метою обрання місця проходження освітньої частини підготовки в інтернатурі випускник самостійно звертається до закладу вищої освіти.

Заклади вищої освіти зараховують на освітню частину підготовки в інтернатурі за умови наявності вакантних місць державного замовлення на підготовку інтернів.

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій надають до Міністерства охорони здоров’я України в термін до 20 серпня 2022 р. звіт щодо осіб, зарахованих на посади лікарів-інтернів відповідно до підпункту 2 цього наказу;

3) переведення лікаря-інтерна з однієї бази стажування на іншу у разі перебування бази стажування у районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій (блокованій) території здійснюється за заявою лікаря-інтерна та наказом керівника структурного підрозділу з питань охорони здоров’я відповідної обласної, Київської міської військових адміністрацій.

У разі, якщо база стажування, до якої бажає перевестися лікар-інтерн, розташована на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, переведення здійснюється наказами обох структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій.

За відсутності зв’язку зі структурним підрозділом з питань охорони здоров’я відповідної обласної військової адміністрації, який знаходиться у районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій, оточеній (блокованій) території, лікар-інтерн звертається безпосередньо до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій, на території якого розташована база стажування, до якої він бажає перевестися.

Переведення з однієї бази стажування на іншу може здійснюватися без зміни місця працевлаштування.

Зміна спеціальності під час переведення з однієї бази стажування на іншу не дозволяється;

4) керівники баз стажування комунальної форми власності забезпечують своєчасне внесення актуальної інформації щодо лікарів-інтернів, які зараховані на посади лікарів-інтернів, до електронної системи охорони здоров’я.

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської військових адміністрацій щомісяця надають до Міністерства охорони здоров’я України переліки лікарів-інтернів, які зараховані на посади лікарів-інтернів станом на перший день місяця, за кожною базою стажування комунальної форми власності, на якій здійснюється підготовка в інтернатурі.

 

Заборонено примусове виконання написів нотаріусів

 

25.08.2022 Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» від 27 липня 2022 р. № 2455-IX.

Зокрема новими п. 6-1 і 6-2 розд. IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» установлено, що під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану»:

1) зупиняються до припинення або скасування воєнного стану в Україні встановлені частиною першою статті 40 цього Закону строки розгляду Дисциплінарною комісією подань про притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності та прийняття рішення про застосування до приватного виконавця дисциплінарного стягнення;

2) відомості, які згідно з цим Законом підлягають внесенню до Єдиного реєстру приватних виконавців України, у разі відсутності технічної можливості для їх внесення вносяться Міністерством юстиції України після настання такої можливості;

3) планові та позапланові перевірки діяльності приватних виконавців не проводяться. У разі якщо на день введення воєнного стану позапланова перевірка діяльності приватного виконавця не була проведена, така перевірка проводиться в порядку, встановленому Міністерством юстиції України, після припинення або скасування воєнного стану за письмовим зверненням учасника виконавчого провадження щодо рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця;

4) діяльність приватного виконавця може бути зупинена строком на один місяць на підставі наказу Міністерства юстиції України за поданням керівника структурного підрозділу Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері примусового виконання рішень, погодженим не менше ніж п’ятьма членами Дисциплінарної комісії, у разі виявлення ознак грубого порушення (мотивоване обґрунтування грубості порушення визначається у тексті наказу) приватним виконавцем вимог законодавства щодо примусового виконання рішень під час виконання ним професійних обов’язків. Протягом п’яти робочих днів з дня закінчення зазначеного строку чи дня припинення або скасування воєнного стану Міністерство юстиції України видає наказ про поновлення діяльності приватного виконавця.

Наказ Міністерства юстиції України про зупинення діяльності приватного виконавця може бути оскаржено до суду.

У разі якщо передбачений частиною першою статті 33 цього Закону строк складення приватним виконавцем іспиту шляхом автоматизованого анонімного тестування настав у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», такий строк продовжується за письмовою заявою особи, яка повинна була складати кваліфікаційний іспит, а сам іспит складається в порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

Також новими абзацами п. 10-2 розд. XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що:

1) тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України зупиняється дія постанов державних виконавців про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, спорядженими гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

2) зупиняється у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень, боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, органи військового управління, з’єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України;

3) дія заборони, встановленої абзацом дванадцятим цього пункту, не поширюється на рішення, стягувачами за якими є держава, органи Пенсійного фонду України, інші державні цільові фонди, суб’єкти, визначені в абзаці дванадцятому цього пункту, а також на рішення про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення;

4) забороняється у період дії воєнного стану примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

Окрім того, встановлено, що у період дії воєнного стану постанова або інший процесуальний документ (або їх частина), винесені у виконавчому провадженні приватним виконавцем, якщо вони суперечать вимогам законодавства щодо примусового виконання рішень, можуть бути скасовані за зверненням сторони виконавчого провадження або особи, права якої порушені, постановою керівника структурного підрозділу Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері примусового виконання рішень, або особи, що виконує його обов’язки, крім випадків, якщо наявна інформація про судове провадження, ініційоване особою, яка подала звернення, у зв’язку із спором між тими самими сторонами з такого самого предмета і з тієї самої підстави. Банкам чи іншим фінансовим установам така постанова направляється поштою або на офіційну електронну адресу, а також може бути вручена під розписку.

У період дії воєнного стану приватний виконавець за заявою сторони виконавчого провадження або з власної ініціативи, за умови наявності об’єктивних підстав, має право своєю постановою скасувати постанову чи інший процесуальний документ (або їх частину), винесені ним у виконавчому провадженні.

Порядок направлення державними виконавцями платіжних вимог на примусове списання коштів у період дії воєнного стану визначається Міністерством юстиції України.

 

Нова підстава для закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування

 

25.08.2022 Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану» від 27 липня 2022 р. № 2462-IX.

Як пояснили у Інформаційному управлінні Верховної Ради, Законом, зокрема скасовано норму, за якою в умовах воєнного стану можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб.

Тепер строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати строку, визначеного ст. 211 Кримінального процесуального кодексу України. Тобто, затриману без ухвали слідчого судді, суду людину не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання мають звільнити або доставити до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Якщо в умовах воєнного стану наявні об’єктивні обставини, за яких цього зробити неможливо, то розгляд клопотання мають здійснювати із застосуванням технічних засобів (відеозв’язку) для забезпечення дистанційної участі затриманої особи, а якщо й цього неможливо зробити, то людину повинні негайно звільнити.

На час воєнного стану змінено й порядок освідування підозрюваного, свідка чи потерпілого. Освідування можна пройти добровільно, а у разі відмови його проведуть примусово на підставі постанови прокурора. Якщо цей процес буде потребувати роздягання, то присутніми можуть бути особи тієї ж статі, за винятком лікаря. Запис відео цього процесу можливий лише за письмової згоди.

Якщо прокурор не може надати дозвіл на видачу трупа родичам через активні бойові дії, то цей обов’язок покладається на слідчого після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.

Окрім того, встановлено нову нереабілітуючу правову підставу для закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування: смерть особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення і стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, однак не було повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю.

 

Обладнати пункти обміну валют системами відеоконтролю треба до 31 серпня

 

25.08.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 165» від 23 серпня 2022 р. № 186, якою продовжено до 31 серпня 2022 р. строк для обладнання систем технологічного відеоконтролю у приміщеннях небанківських фінансових установ та операторів поштового зв’язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями.

«Небанківські фінансові установи та оператори поштового зв’язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями, були зобов’язані з 3 серпня 2022 р. здійснювати валютно-обмінні операції з обов’язковим застосуванням систем технологічного відеоконтролю за обслуговуванням клієнтів. Зважаючи на умови воєнного стану та звернення учасників ринку, Національний банк продовжив цей строк», – прокоментували у Національному банку.

 

Дозволено примусове виконання рішень щодо грошового забезпечення військовослужбовців

 

25.08.2022 Набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до пункту 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо зупинення виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану» від 27 липня 2022 р. № 2456-IX.

Новою редакцією абз. 12 п. 10-2 розд. XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що зупиняється у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень (крім рішень за позовами фізичних осіб про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, органи військового управління, з’єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України, рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, або якщо стягнення за житлово-комунальні послуги здійснюється щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

Попередньою редакцією норми було зупинено вчинення всіх виконавчих дій у таких виконавчих провадженнях.

 

В разі відмови від обов’язкової евакуації патронатні вихователі та дитячі будинки можуть втратити право опіки дітей-сиріт 

26.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо удосконалення механізму проведення евакуації» від 23 серпня 2022 р. № 940.

«Сім’ї, а також патронатні вихователі та дитячі будинки, які виховують прийомних дітей-сиріт чи позбавлених батьківського піклування, можуть втратити право опікувати їх, якщо наражають своїх вихованців на великий ризик та відмовляються від обов’язкової евакуації. Долі цих дітей держава доручить більш відповідальним вихователям – вже у безпечних регіонах, куди малих евакуюють», – пояснили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Заклади чи вихователів визначатиме Нацсоцслужба – на підставі інформації місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування про наявність у згаданих районах прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей патронатних вихователів, закладів, в яких передбачається цілодобове перебування дітей.

 

Всі держпідприємства утворюватимуть за погодженням з КМУ

26.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Питання утворення суб’єктів господарювання державного сектору економіки у період воєнного стану» від 23 серпня 2022 р. № 941, якою встановлено, що у період воєнного стану утворення державних підприємств, установ та організацій, заснування господарських організацій, до статутного капіталу яких передається державне майно, суб’єктами управління об’єктами державної власності здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

 

Нові правила е-аукціонів малої приватизації

29.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу» від 23 серпня 2022 р. № 952.

Як пояснила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко, передбачено такі новації:

1) запровадження повторного електронного аукціону за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій;

2) скорочення періоду між аукціонами з 20-35 до 10-15 календарних днів;

3) підписання протоколу про результати електронного аукціону шляхом накладання кваліфікованих електронних підписів;

4) сплата переможцем електронного аукціону ціни продажу об’єкта приватизації протягом 20 робочих днів з дня формування протоколу про результати аукціону;

5) укладення договору купівлі-продажу об’єкта приватизації протягом 25 робочих днів з дня, наступного за днем формування протоколу;

6) опублікування органом приватизації в електронній торговій системі наказу про завершення приватизації протягом 10 календарних днів з дня його видання.

Установлено, що на період дії правового режиму воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування не проводиться приватизація об’єктів, які розташовані на територіях адміністративно-територіальних одиниць, перелік яких затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

 

Довідку податкового резидента України можна отримати онлайн

 

29.08.2022 Міністерство фінансів України прийняло наказ № 248, яким:

1) затверджено форму довідки-підтвердження резидентства для уникнення подвійного резидентства відповідно до міжнародних стандартів;

2) визначено процедуру видачі відповідної довідки, зокрема в е-формі;

3) передбачено її видачу з транслітерацією англійською мовою.

 

Інвесторам у відновлення України спростять дозвільні процедури

 

29.08.2022 Кабінет Міністрів схвалив проект Закону щодо спрощення дозвільних процедур для набуття права на землю та для початку будівництва під час реалізації проектів, що спрямовані на відновлення економіки.

Як пояснила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки Юлія Свириденко, під час дії воєнного стану та у відбудовний період підприємці, які реалізують проекти, що входять до Переліку проектів відновлення економіки, отримують максимально сприятливі умови для інвестування, зокрема:

1) скорочення строків набуття прав на земельну ділянку – з 18 до 3 місяців;

2) право на земельну ділянку набуватиметься без аукціону, без документації з землеустрою, з гарантіями невідчуження ділянки;

3) встановлення та зміна цільового призначення землі зможе відбуватися без дотримання правил співвідношення між видом цільового призначення та видом функціонального призначення території;

4) проектування об’єкта будівництва може відбуватися без дотримання містобудівних умов і обмежень за умови відповідності будівельним нормам.

Проектом відновлення буде вважатися проект, що:

1) має вартість від 500 тисяч євро;

2) спрямований на будь-яку сферу промисловості (за виключенням діяльності з поводження з відходами та будівництва житла).

Для його включення до Переліку проектів відновлення підприємцю слід подати заявку до Міністерства економіки.

 

Припинено співробітництво з РФ у галузі атомної енергетики

30.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про науково-технічне та економічне співробітництво в галузі атомної енергетики» від 27 серпня 2022 р. № 957, якою припинено дію зазначеної Угоди, здійснену 14 січня 1993 р. у м. Москві.

 

У текстах судових рішень не розголошуватимуть відомості про адреси військових частин

 

30.08.2022 У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про доступ до судових рішень» щодо нерозголошення відомостей про місця розташування військових частин та іншої інформації» № 7708.

Новим п. 6 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про доступ до судових рішень» пропонується передбачити, що у текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу, не можуть бути розголошені адреси місць розташування та найменування військових частин, інші відомості, що дають можливість ідентифікувати місця несення служби військовослужбовцями Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України.

 

Припинити видачу віз ЄС громадянам росії закликає Верховна Рада

 

30.08.2022 У Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови «Про звернення Верховної Ради України до інституцій Європейського Союзу та країн-членів Європейського Союзу щодо припинення видачі віз громадянам російської федерації» № 7710.

Верховна Рада України закликає:

1) ухвалити як внутрішньодержавні рішення, так і рішення на рівні Європейського Союзу щодо заборони видачі туристичних віз громадянам російської федерації під час засідання Ради Європейського Союзу найближчим часом;

2) скасувати дію існуючих туристичних віз росіянам, в тому числі тим, що вже перебувають на території країн Європейського Союзу, а також скасувати існуюче авіаційне та наземне сполучення з російською федерацією. Росіяни не мають користуватися привілеєм подорожі в Європу, нехтуючи демократичними цінностями та пропагуючи війну в Україні;

3) посилювати жорсткий санкційний тиск на російську федерацію та держави, що співпрацюють з нею та підтримують її пропагандистський, терористичний режим. Запровадити 8-й пакет санкцій Європейського Союзу, який повинен включати, зокрема, повне ембарго на ввезення найважливіших товарів російського експорту, включаючи нафту, газ, вугілля, золото, відключення всіх російських банків від міжнародної міжбанківської системи SWIFT, припинення всіх російських інвестицій у галузі енергетики в Європейському Союзі, у тому числі в атомну енергетику, запровадити, а також заборонити російське судноплавство, логістику та доступ до портів на території держав-членів Європейського Союзу. Будь-яка співпраця з росією та її поплічниками – це кров українських дітей, жінок, чоловіків, воїнів. Лише консолідована підтримка жорстких санкцій всіх країн Європейського Союзу проти росії послаблюватиме агресора та сприятиме скорішій поразці агресора;

4) розслідувати та покарати винних за страшні воєнні злочини та злочини проти людяності, звірства проти українців, вчинені російськими окупантами. Закликаємо Єропейський Созюз, як регіональну інституцію та країни-члени Європейського Союзу сприяти скликанню спеціального трибуналу для притягнення росії та її союзників до відповідальності;

5) запровадити жорсткі санкції проти «Росатома» і всієї російської атомної промисловості у відповідь на ядерний шантаж, а також з метою запобігання прецеденту для інших терористів. Також терміново вжити заходів та змусити росію звільнити Запорізьку атомну електростанцію і повернути під контроль України заради безпеки всього світу.

«Саме громадяни російської федерації є виборцями злочинної влади у кремлі. Жорстока війна росії проти України повинна стосуватись кожного громадянина російської федерації. Візові обмеження для росіян повинні повернути їх до усвідомлення наслідків війни та колективної відповідальності за воєнні злочини своєї країни, та, зокрема, за своє мовчання, за яким стоять десятки тисяч невинно вбитих українців», – йдеться у пояснювальній записці до проекту.

 

Не потрібно розміщувати мітку на авто, що підлягає обов’язковому технічному контролю

30.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів» від 19 серпня 2022 р. № 944, якою:

1) встановлено, що на період воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення або скасування:

– вимога щодо розміщення самоклейної мітки радіочастотної ідентифікації в правій верхній частині вітрового скла на транспортному засобі, що підлягає обов’язковому технічному контролю, не застосовується;

– суб’єкти проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів, які отримали бланки протоколів перевірки технічного стану транспортного засобу до набрання чинності цією постановою, використовують їх до повного витрачання;

2) внесено зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306 «Про Правила дорожнього руху» і від 30 січня 2012 р. № 137 «Про затвердження Порядку проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, технічного опису та зразка протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу».

 

Регуляторні документи визнаватимуть недійсними та переглядатимуть прискорено

 

31.08.2022 Кабінет Міністрів схвалив проект Закону «Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності».

«Ініціатива передбачає створення Комісії з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання. Її очолить Міністр економіки України, а до складу увійдуть представники ОПУ, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Мін’юсту, Мінфіну, Мінцифри, Мінрегіону, ДРС. Комісія засідатиме щонайменше двічі на місяць», – пояснили у Міністерстві економіки.

В рамках засідань Комісії передбачається, що органи влади «захищатимуть» інструменти, які необхідно залишити для ефективного та якісного регулювання бізнесу.

На підставі пропозицій Комісії Уряд затверджуватиме Виключний перелік інструментів регулювання бізнесу, а з 1 січня 2023 р. інструменти держрегулювання, які не будуть визначені законами та не включені до постанови про Виключний перелік, визнаватимуться недійсними.

При цьому передбачається, що в разі необхідності запровадження після 1 січня 2023 р. нового інструменту державного регулювання господарської діяльності, орган влади ініціюватиме внесення такого інструменту до Виключного переліку з одночасним виключенням з нього 2 інших інструментів у цій же сфері.

Пропонується також створити Єдину державну електронну систему дозвільних документів, яка забезпечить діджиталізацію інструментів з Виключного переліку.

 

Новий порядок спецперевірки осіб, які претендують на високі посади

31.08.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком» від 27 серпня 2022 р. № 959.

Як пояснили у Національному агентстві з питань запобігання корупції, новою редакцією Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 171, враховано питання, які не вирішувала попередня, зокрема:

1) визначено підстави, за якими запит про проведення спеціальної перевірки може бути повернений кандидату без розгляду;

2) передбачено можливість здійснювати взаємодію та обмін відомостями щодо претендента на посаду під час проведення спеціальної перевірки між органами (підрозділами), які її проводять, в е-формі;

3) визначено особливості проведення спеціальної перевірки на певні посади:

– перебування на яких становить державну таємницю;

– співробітників кадрового складу розвідувальних органів;

– кандидатів, які займають посади, перебування на яких пов’язане з державною таємницею, та/або посади співробітників кадрового складу розвідувальних органів, або звільнені з таких посад.

Також наведено перелік причин, через які відповідальні органи можуть відмовити кандидату в призначенні на посаду.

 

Понад 12 млрд грн на придбання газу для опалення

 

31.08.2022 Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (законопроект № 7681), яким збільшено на 14,7 млрд грн видатки загального фонду державного бюджету.

«Зокрема передбачено Міністерству енергетики видатки на придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022–2023 років у сумі 12,7 млрд грн та установлено, що визначений Кабінетом Міністрів України суб’єкт господарювання після реалізації природного газу, придбаного за рахунок таких видатків, перераховує кошти від такої реалізації до державного бюджету, а також Міненерго разом з цим суб’єктом господарювання забезпечує облік зазначеного природного газу», – прокоментували в Інформаційному управлінні Верховної Ради.

Також збільшено на 2 млрд грн видатки Головному управлінню розвідки Міністерства оборони на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави.

 

Екстериторіальна реєстрація речових прав на нерухоме майно, розташоване на тимчасово окупованій території

 

01.09.2022 Набрав чинності наказ Міністерства юстиції України «Про внесення змін до наказів Міністерства юстиції України від 28 березня 2016 року № 898/5 та від 25 листопада 2016 року № 3359/5» від 30 серпня 2022 р. № 3642/5, яким установлено, що:

1) в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, місцезнаходженням якого є Автономна Республіка Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна;

2) в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування:

– державна реєстрація юридичної особи та громадського формування, місцезнаходженням яких є Автономна Республіка Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи та громадського формування;

– державна реєстрація юридичних осіб – релігійних громад, місцезнаходженням яких є місто Київ або Київська область, проводиться уповноваженими суб’єктами державної реєстрації міста Києва та Київської області.

 

За неподання звітності не каратимуть небанківські фінустанови в місцях бойових дій

 

01.09.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39» від 29 серпня 2022 р. № 195, якою актуалізовано вимоги до подання фінансової звітності небанківськими фінансовими установами, небанківськими фінансовими групами, учасниками платіжного ринку, колекторськими компаніями та юридичними особами, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації.

Так, Національний банк не застосовуватиме заходи впливу за неподання фінансової звітності, а також іншої інформації та документів (включаючи надання такої інформації на запит або письмову вимогу НБУ) за умови, що такі порушення були допущені установами, місцезнаходженням яких є населені пункти територіальних громад, уключені до переліку територіальних громад, розташованих у районі проведення воєнних (бойових) дій, або ці особи перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), що формується в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

 

Ветеранський фонд підтримає не лише тих, хто служить в ЗСУ

01.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для функціонування Українського ветеранського фонду» від 27 серпня 2022 р. № 963.

Новою редакцією п. 15 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 256, встановлено, що у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану бюджетні кошти також можуть використовуватися Фондом для:

1) надання підтримки ветеранам та членам їх сімей, насамперед тим, які виконують конституційний обов’язок щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України у складі Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, сил цивільного захисту або у добровольчих формуваннях територіальних громад;

2) фінансування заходів щодо створення умов для інтеграції ветеранів та членів їх сімей, зокрема таких, що були евакуйовані, за новим місцем проживання в Україні.

До заходів, які фінансуються згідно з цим пунктом, не застосовуються положення, визначені пунктами 4 – 12 цього Порядку.

Особливості використання Фондом бюджетних коштів відповідно до цього пункту встановлюються Мінветеранів.

 

Визначено механізм підтримки сільгоспвиробників для меліорації земель

02.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2017 р. № 77 і від 11 жовтня 2021 р. № 1070» від 30 серпня 2022 р. № 973, якою визначено механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінагрополітики за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», які спрямовуються для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі, та організацій водокористувачів.

Бюджетні кошти спрямовуються для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі та провадять сільськогосподарську діяльність із застосуванням гідротехнічної меліорації, для підвищення ефективності сільського господарства в умовах змін клімату, стимулювання збільшення площ меліорованих земель та збільшення валового виробництва сільськогосподарської продукції, а також організаціям водокористувачів для відновлення переданих їм у власність непрацюючих насосних станцій та/або насосних станцій, показники продуктивності яких є нижчими за визначений Кабінетом Міністрів України рівень.

Визначено також процедуру подання документів, їх розгляду комісією, прийняття рішення щодо виплати бюджетної дотації та механізм спрямування коштів.

 

Навчальні години з мови і літератури можна перерозподіляти для навчання мовою корінного народу

02.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Державного стандарту базової середньої освіти» від 30 серпня 2022 р. № 972.

Як прокоментували у Міністерстві освіти і науки, змінами до Державного стандарту базової середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898, передбачено можливість перерозподілу годин мовно-літературної галузі для учнів з навчанням мовою корінного народу або національної меншини. Це дасть можливість закладу освіти самостійно визначати кількість годин для вивчення державної мови, розвитку мовної самобутності, перерозподіливши години між освітніми галузями.

Передбачена також можливість забезпечити більшу кількість корекційно-розвиткових та психолого-педагогічних занять учням, що навчаються мовою корінного народу або національної меншини у спеціальних закладах загальної середньої освіти, шляхом перерозподілу педагогічного навантаження. Це надасть змогу спеціальним закладам освіти враховувати особливі освітні потреби, забезпечуючи відповідні послуги для дітей з особливими освітніми потребами.

 

Новий Митний тариф: понад 350 змін в товарних кодах

02.09.2022 Кабінет Міністрів схвалив проект Закону, який приводить Митний тариф України у відповідність до вимог Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів.

Проектом нового Митного тарифу передбачено:

– технічну зміну класифікації окремих товарів шляхом об’єднання декількох кодів у один, деталізації одного коду у декілька та переходу окремих видів товарів в інші коди;

– виключення з системи товарів, які вже не застосовуються в міжнародній торгівлі;

– введення в обіг нових товарів, які вироблені з використанням сучасних технологій тощо.

Загалом відбудеться понад 350 змін в товарних кодах, переважно щодо товарів сільського господарства, хімічного, лісового секторів, текстилю, кольорових металів, машинобудування, транспорту тощо.

Новий Митний тариф не передбачає змін ставок ввізного мита на товари.

 

Затверджено ціну на газ для опалення та гарячого водопостачання

05.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам» від 19 липня 2022 р. № 812.

Як пояснили у Асоціації міст України, постановою покладено на ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» обов’язок постачати до 31 березня 2023 р. підприємствам комунальної теплоенергетики та бюджетним установам природний газ за ціною, яка діяла у минулому опалювальному сезоні.

Ціна природного газу для підприємств теплопостачання становить:

– 7420 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу для опалення та гарячого водопостачання побутових споживачів;

– 16 390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу для опалення бюджетних установ.

 

«Податкова амністія» в розстрочку

 

05.09.2022 Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України» від 15 серпня 2022 р. № 2516-IX.

Змінами до Податкового кодексу України, зокрема передбачено, що у разі вибору декларантом, який подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку:

– першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

– другого платежу – до 1 травня 2024 року;

– третього платежу – до 1 травня 2025 року.

 

Затверджено порядок відкриття рахунків для податкової амністії

 

05.09.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування» від 2 вересня 2022 р. № 200.

«Як і раніше, фізичні особи, які мають намір скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування (декларанти), звертаються до банку для відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання (спеціальному рахунку) та розміщення готівкових коштів у національній та іноземних валютах, банківських металів (з фізичною поставкою)», – пояснили у Національному банку.

Постанова діє на період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 

Програму «Прихисток» цифровізовано

05.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання, пов’язані з компенсацією за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» від 30 серпня 2022 р. № 977, якою:

1) затверджено Положення про функціонування інформаційно-аналітичної системи обліку даних, пов’язаних з компенсацією витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб;

2) внесено зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333.

«З 1 вересня запроваджено цифровізацію процесів, пов’язаних з виплатою компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у межах програми «Прихисток», зокрема прийняття заяви на отримання компенсації, внесення даних про розміщених переселенців відбуватиметься через інформаційно-аналітичну систему», – прокоментував Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Передбачено також можливість отримання компенсації власниками майна віком до 18 років, зокрема їх батьки чи опікуни можуть подавати заяви на компенсацію витрат, що пов’язані з безоплатним тимчасовим розміщенням ВПО.

 

 

Субсидій і пільги призначатимуться автоматично

 

05.09.2022 Міністерство соціальної політики ініціювало оновлення механізму призначення субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

«Наразі прийом документів і призначення субсидій і пільг здійснюється управліннями соціального захисту населення (УСЗН), на місцевому рівні, і здійснюється з прив’язкою до місця, де розміщено відповідний УСЗН. Оригіналом поданих документів та виплатних документів є паперова форма, що небезпечно під час бойових дій чи окупації. Під час війни опрацювання заяв на субсидії та пільги в громадах, де тривають бойові дії, чи які тимчасово окуповані, неможливе. А в тих громадах, куди переміщаються громадяни, процедура призначення – складна і тривала. Адже при зміні місця проживання, людина має повідомити УСЗН, де перебувала на обліку, для припинення надання виплат, а потім звернутися до УСЗН за новим місцем проживання для переведення отримання виплати. Це займає від кількох тижнів до кількох місяців, протягом яких людина залишається без виплат», – прокоментували у Міністерстві.

Таким чином, Міністерство запропонувало здійснювати призначення субсидій і пільг через Пенсійний фонд України, використання ІТ-систем якого дозволить прийняти документи на отримання житлових субсидій і пільг в будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для громадян, які проживали в Херсонській чи Запорізькій області, можна буде призначити у Львові чи Вінниці.

Це не матиме жодного впливу на діючих отримувачів пільг та житлових субсидій, які не змінювали місце проживання, а для осіб, які вимушено змінили місце проживання в зв’язку з бойовими діями, надасть можливість звернутися з питання призначення житлової субсидії чи надання пільг до органів Пенсійного фонду України, а також до ЦНАПів або онлайн – до місцевих органів (через додаток «Соціальна громада»).

 

Суб’єктів первинного фінмоніторингу на окупованих територіях не каратимуть за невиконання вимог протидії легалізації злочинних доходів

05.09.2022 Кабінет Міністрів схвалив зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», якими передбачено, зокрема:

1) розширити перелік клієнтів, яким суб’єкт первинного фінансового моніторингу (СПФМ) зобов’язаний встановити високий ризик ділових відносин щодо: фізичних осіб, які є громадянами рф; юридичних осіб, місцезнаходження якої є рф; юридичних осіб, у яких засновники (учасниками, акціонерами) та/або КБВ є особи рф; олігархів;

2) виключити підсанкційних осіб з переліку клієнтів, яким встановлюється неприйнятно високий рівень ризику, залишивши їх у переліку клієнтів із високим ризиком;

3) розширити ознаки порогової фінансової операції, ознакою при якій однією з учасників операції є особа рф;

4) розширити перелік спеціально визначених СПФМ особами, які здійснюють торговельну діяльність культурними цінностями торгівців творами мистецтва та посередників в такій діяльності та суб’єктами господарювання, які надають посередницькі та/або консультаційні послуги при наданні в оренду нерухомого майна, та встановити, що державне регулювання і нагляд за такими особами здійснюватиме Мінфін;

5) розширити ознаки бездоганної ділової репутації відсутністю судимості за кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку;

6) у разі наявності у фізичної особи громадянства (підданства) держави, яка здійснює збройну агресію проти України, така особа не може займати відповідні посади СПФМ;

7) звільнити СПФМ від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії у разі знаходження таких СПФМ на території бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях.

 

Банки можуть продавати всю валюту, придбану у громадян з 13 квітня 2022 р.

 

06.09.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18» від 2 вересня 2022 р. № 197, якою оновлено та уточнено валютні обмеження.

Як пояснили у Національному банку, зміни стосуються таких питань:

1) готівковий сегмент валютного ринку – до обсягу готівкової валюти, який банк може запропонувати населенню, включатиметься весь обсяг придбаної ним із 13 квітня 2022 р. у громадян безготівкової валюти, а не половина від нього;

2) реструктуризація зовнішньої заборгованості клієнтів банків. Ураховуючи нагальну необхідність урегулювання зовнішньої заборгованості бізнесу, визначено, що тепер банки мають рекомендувати клієнтам із наявною заборгованістю перед нерезидентами звернутися до кредиторів із пропозицією її реструктурувати на умовах, не гірших за реструктуризацію зовнішньої заборгованості Уряду України.

З метою створення сприятливих умов для досягнення домовленостей між українськими позичальниками та зовнішніми кредиторами дозволено переказувати іноземну валюту для сплати процентних платежів за відповідними кредитами за одночасного дотримання таких умов:

1) дата сплати процентних платежів припадає на період із 24 лютого до 10 серпня 2022 р. (включно);

2) позичальник станом на 24 лютого 2022 р. не мав простроченої заборгованості за кредитним договором;

3) загальна сума коштів, яку дозволяється переказати в межах одного кредитного договору протягом календарного місяця, не має перевищувати п’яту частину від суми процентів, що підлягали сплаті в період із 24 лютого до 10 серпня 2022 р. (включно);

4) кошти, що використовуються для купівлі іноземної валюти та переказу валютних цінностей з метою сплати відповідних процентних платежів, не мають залучатися за кредитами від резидентів;

5) позичальник не має заборгованості за податковими платежами;

6) позичальник продовжував здійснювати господарську діяльність після 23 лютого 2022 р., зокрема виплачував зарплату співробітникам та інші обов’язкові платежі;

3) купівля валюти бізнесом для розрахунків у іноземній валюті – для здійснення розрахунків у іноземній валюті підприємство має спочатку використовувати наявну в нього іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України;

4) валютний нагляд банків – банки не мають права припинити валютний нагляд за дотриманням українським бізнесом граничних строків розрахунків за операцією з експорту або імпорту товарів на підставі документів про припинення зобов’язань шляхом взаємозаліку.

 

Страхові суми за договорами «автоцивілки» збільшуватимуть впродовж 6-7 років

06.09.2022 Національний банк презентував законодавчі пропозиції до нової редакції Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

По-перше, пропонується поступове збільшення страхових сум. Наразі за шкоду, завдану майну потерпілих, страхова сума становить 160 тис. грн, а за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих, – 320 тис. грн. Упродовж наступних шести-семи років пропонується поступово збільшити ці суми до 1,3 млн євро та до 6,45 млн євро відповідно.

По-друге, Національний банк виступає за удосконалення системи відшкодування збитків, завданих потерпілим. Якщо сьогодні страхові компанії добровільно долучаються до прямого врегулювання страхових випадків, то в майбутньому пропонується обов’язкове пряме врегулювання страхових випадків для всіх страховиків. Це означає, що страхувальник-постраждалий матиме змогу напряму звертатися до страхової компанії, з якою у нього укладений договір «автоцивілки», для отримання страхової виплати у разі пошкодження автомобіля чи потрапляння у ДТП двох учасників.

По-третє, пропонується вільне ціноутворення для страховиків. Наразі базовий платіж та коригуючі коефіцієнти є однаковими для всіх страховиків, адже вони суворо регламентовані. Натомість планується запровадження ринкових механізмів визначення цінової політики страховиками. Це означає, що страхові компанії самостійно визначатимуть ціни залежно від ризиків.

По-четверте, підходи до розрахунку виплат у разі втрати життя та здоров’я планується суттєво оновити. Сьогодні здійснюється одноразова виплата потерпілим, але Національний банк пропонує запровадити ануїтетні виплати:

– у разі стійкої втрати працездатності потерпілої особи (інвалідність) – щомісячні виплати протягом строку інвалідності особи, але не довше ніж до досягнення пенсійного віку особи;

– у разі смерті потерпілої особи – щомісячні виплати особам, що були на утриманні померлої протягом існування права на утримання.

По-п’яте, посиляться гарантійні та інформаційні функції Моторного (транспортного) страхового бюро України, зокрема пропонується упорядкувати систему корпоративного управління МТСБУ відповідно до стандартів транспарентності, передбачуваності, збалансованості та відповідальності за ухвалені рішення, а також посилити державний нагляд за його діяльністю з боку Національного банку.

 

Нові умови виїзду моряків за кордон

06.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 2 вересня 2022 р. № 992.

Новим пунктом 2-12 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57, передбачено, що у разі введення на території України воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають право перетинати державний кордон України, якщо вони прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах.

Для перетину державного кордону України такі особи повинні надати такі документи:

1) курсанти закладів освіти:

– посвідчення особи моряка;

– довідку від закладу освіти щодо направлення курсанта для проходження практичної підготовки на судні під українським або іноземним прапором;

– військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

2) особи, які прямують для роботи на суднах у складі екіпажів суден, що здійснюють рейси до/з морських портів України, та які здобули відповідну освіту та кваліфікацію до 24 лютого 2022 р., і випускники закладів освіти, які завершили навчання у період воєнного стану:

– посвідчення особи моряка;

– суднову роль (список осіб суднового екіпажу) (crew list);

– підтвердження від Адміністрації судноплавства про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів;

3) інші особи, які прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден та які здобули відповідну освіту та кваліфікацію до 24 лютого 2022 р., і випускники закладів освіти, які завершили навчання у період воєнного стану:

– посвідчення особи моряка;

– підтвердження від Адміністрації судноплавства про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів;

– військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Особи, зазначені у підпункті 3 цього пункту, під час перетину державного кордону України повинні мати трудовий договір (контракт) для роботи на морському судні, судні внутрішнього плавання або лист від судновласника, оператора судна про намір укласти з громадянином України трудовий договір (контракт) для роботи на морському судні, судні внутрішнього плавання.

Адміністрація судноплавства у дводенний строк з моменту отримання завірених копій документів від осіб, зазначених в абзаці першому цього пункту (крім курсантів закладів освіти), видає таким особам підтвердження про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів у довільній формі за підписом Голови Адміністрації судноплавства або його заступника, яке містить гербову печатку або на яке накладено кваліфікований електронний підпис.

Особи, зазначені у підпункті 3 цього пункту, після отримання від Адміністрації судноплавства підтвердження про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів, а також особи, зазначені у підпункті 1 цього пункту, які досягли віку від 18 до 60 років та отримали довідку від закладу освіти щодо направлення курсанта для проходження практичної підготовки на судні під українським або іноземним прапором, зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, та отримати дозвіл на виїзд з місця проживання від керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані та резервісти СБУ, Служби зовнішньої розвідки України – дозвіл відповідного керівника) для пред’явлення уповноваженим службовим особам Держприкордонслужби під час перетину кордону.

Особи, зазначені в абзаці першому цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше строку дії трудового договору (контракту).

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Звернення Президента України Володимира Зеленського!

Батько дитини за станом здоров’я і матеріальним становищем спроможний забезпечити належний рівень фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, не є визначальними обставинами для вирішення спору