in ,

Anna Yudkivska повідомляє: Касаційний суд Франції підтвердив можливість притягнення до відповідальності іноземців, винних у злочинах проти людяності та воєнних злочинах, скоєних за межами Франції проти іноземних громадян, тобто визнав “універсальну юрисдикцію” французького правосуддя по цих категоріях справ.

Суд розглянув апеляції Абдулхаміда Чабана, колишнього сирійського солдата, якого в лютому 2019 року звинуватили у причетності до злочинів проти людяності, і Маджді Неми, сирійця, якого переслідують за тортури та воєнні злочини.
Суд уточнив принцип «подвійної інкримінації», відповідно до якого при попередньому розгляді цих справ була визнана відсутність юрисдикції, а саме – що злочини проти людяності та воєнні злочини повинні визнаватися в країні походження підозрюваного, якого Франція має намір переслідувати. Сирія не визнає цих злочинів і не ратифікувала Римський статут – це стаоо перепоною прри минулому розгляді.
Вчора, переглядаючи справу, Суд дав роз’яснення, що не обов’язково, щоб діяння, які підпадають під ознаки злочинів проти людяності або воєнних злочинів у Франції, були так само кваліфіковані за законодавством іноземної держави: достатньо, щоб іноземне законодавство карало ці діяння як кримінальні злочини, такі як вбивство, зґвалтування або катування.
Він також пояснив, що універсальна юрисдикція французьких судів поширюється на всі акти катувань, вчинені за кордоном, коли ні злочинець, ні жертва не є громадянами Франції, на дії, вчинені державними службовцями та особами, які діють в офіційній якості, включаючи осіб, які діють від імені або за дорученням неурядової організації, якщо ця організація займає територію і здійснює на ній квазідержавну владу.
Посилання на прес-реліз в першому коменті.
на схемі – близько сорока попередніх розслідувань міжнародних злочинів – переважно в Сирії – до вчорашнього рішення ставилися під сумнів у Франції через обмеженне тлумачення закону про універсальну юрисдикцію © Justice Info

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

АРМА: ліквідувати неможливо залишити

ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ПРИМУСОВОГО ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ