in

17 серпня Президент України підписав закон щодо уточнення процедури конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду. Експертами ЦППР вже було проаналізовано положення законопроєкту № 9322 (ознайомитись з матеріалом можна за посиланням).

Оцінка експертів ЦППР

Експерти ЦППР вітають підписання закону, який заклав фундамент для проведення ефективного і справедливого конкурсу. Водночас вкотре підкреслюють, що регламентація процедури на законодавчому рівні є лише початковим етапом. Для досягнення позитивних результатів важливо, щоб всі суб’єкти формування складу Дорадчої групи експертів та призначення суддів КСУ зосередилися на безпосередній реалізації процедури конкурсного відбору.

Впродовж тридцяти днів з дня набрання чинності підписаного закону має бути оголошено про проведення конкурсного відбору на усі вакантні посади суддів КСУ, а також сформавано перший склад Дорадчої групи експертів.

У цілому вже через шість місяців має бути призначено нових суддів  Конституційного Суду України на 5 вакантних посад (3 вакансії за квотою парламенту та 2 від З’їзду суддів).

Експерти ЦППР висловлюють сподівання, що Верховна Рада України та Зʼїзд суддів продемонструють ефективне здійснення своїх кадрових повноважень щодо призначення суддів Конституційного Суду, адже впровадження конкурсної процедури відбору є однією з семи ключових умов євроінтеграції України та збереження статусу кандидата у члени ЄС.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Стефан Цвейг: коротка історія життя і смерті… (рос. мова)

Інтернет-шахрайство: як протидіяти…