in ,

В Україні збираються реформувати військкомати

Міністерство оборони розробило концепцію реформи ТЦК. Вона є у розпорядженні Forbes, про це пише видання. Які напрямки роботи ТЦК планують реформувати?

КЛЮЧОВІ ФАКТИ

  • У червні 2023 року в Міноборони розробили концепцію реформи ТЦК. «Ми найняли бізнес-аналітиків у червні, ще до скандалу з одеським військкомом щоб створити концепцію реформи», – сказав Forbes один із колишніх топпосадовців Міноборони, який спілкувався на правах анонімності через сенситивність теми. Паралельно з ідеєю прийшла Мінцифри, яка хотіла розвʼязати свою задачу з мобілізацією операторів дронів для проєкту «Армія дронів», – додав він.
  • Концепцією реформи займалася попередня команда Міноборони. Результат їхньої роботи – презентація на 16 аркушів із детальними проблемами ТЦК і способом їх вирішення, яка є в розпорядженні Forbes.
  • Концепція реформи ТЦК передбачає зміни в способі обліку військовозобов’язаних, попередньому відборі військових, оповіщенні, призові за мобілізацією та ще чотирьох складових.
  • Критерії оцінки: захист прав і свобод у процесі мобілізації, справедливість, якість, кількість та протидія корупції. Зі зміною команди реформа продовжилася, – сказав співробітник Міноборони на правах анонімності, який ознайомлений із темою, але не уповноважений коментувати її публічно.
  • У концепції реформи перераховуються проблеми із попереднім відбором військових – ручна обробка даних і формальні критерії. Автори пропонують автоматизувати відбір та створити систему рекрутингу. Останнє передбачає вебпортал з вакансіями та цивільні рекрутингові агенції з підбору.
  • Анонсована Федоровим смарт-мобілізація перегукується з ідеями Міноборони щодо відбору військових. «Смарт-мобілізація, яку заявив Федоров, це його ідея рекрутингу для операторів-дронів, – сказав колишній топпосадовець із Міноборони. – Реформа, яку веде Міноборони, набагато комплексніша і ширша». Просто Міноборони «гірше бігає» з презентаціями, додав він.

КОНТЕКСТ

Очільник Мінцифри Михайло Федоров анонсував пілотний проєкт смарт-мобілізації. Громадяни, які хочуть мобілізуватися, зможуть залишити заявку на обрану спеціальність, пройти співбесіду з рекрутером, скласти тести на навчання.

«Пілот» запрацює через «місяць-два» на базі ударних рот БпЛА, які сформовані в межах проєкту «Армія дронів». Потім його можуть поширити на інші військові спеціальності.

Рейтинг публікації

Written by Інна

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Щоб знизити корупційні ризики, Міноборони ввело нові правила до закупівлі їжі для ЗСУ

Війна в Україні, 1 листопада 2023 р.: Натиск на Авдіївку