in , ,

Онлайн-реєстрація права на нерухомість: що потрібно знати

У жовтні українці замовили 1225 свідоцтв на онлайн-реєстрацію нерухомості. Найактивніше своє право власності реєструють мешканці Харківської області – 454 поданих заяви.

Усього від початку відновлення послуги 18 трав. 2023 року було подано 9680 заяв.

Надання сервісної послуги з подачі електронних заяв у сфері державної реєстрації прав у ДРРП (Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно) на об’єкти нерухомого майна, права власності на які виникли та зареєстровані в установленому законом порядку до 01.01.2013 (тобто, до запровадження ДРРП у 2013 році) з кожним днем набуває популярності.

Послуга вже доступна у межах 12 регіонів. Мешканці Львівської, Одеської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Чернігівської, Закарпатської, Рівненської, Дніпропетровської, Київської та Кіровоградської області, а також у м. Луцьк Волинської області можуть зареєструвати свою нерухомість онлайн. Зовсім скоро ця послуга буде доступною і для жителів Сумської області. Надалі перелік регіонів, де діятиме така послуга, буде розширюватися.

Отже, щоб онлайн зареєструвати нерухомість, треба:

• на порталі Дія обрати послугу «Державна реєстрація прав на нерухоме майно»;

• внести необхідну інформацію та скани документів;

• підписати заяву електронним підписом.

Після цього реєстратор самостійно надішле запит у БТІ, а потім внесе дані у реєстр. Про результат вас повідомлять листом на електронну пошту.

Реєстрація нерухомості є підтвердженням, що саме ви — законний власник нерухомого майна. Тож, шахраї не зможуть підробити документи і привласнити його собі.

А в умовах повномасштабної війни онлайн-реєстрація майна набула ще більшої актуальності. Адже чимало архівів бюро технічної інвентаризації (БТІ), де зараз і зберігається більшість відомостей про нерухомість, знищили або розікрали окупанти.

Які найпоширеніші причини відмов у онлайн-реєстрації нерухомості:

• відсутні необхідні для реєстрації державних прав документи;

• право власності вже зареєстровано;

• право власності виникло після 2013 року;

• для реєстрації права власності, що належить на праві спільної-сумісної власності, необхідно звернутися всім співвласникам;

• розбіжності в адресі об’єкту нерухомого майна.

Внесення відомостей в електронний реєстр допоможе максимально убезпечити ваші дані. Інформація ніколи не загубиться і не буде знищена, на відміну від паперових архівів.

Інформація актуальна станом на 15.11.2023 року

Послугу реалізовано ДП «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України спільно з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки програми EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується урядом Швейцарії.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Кодекс поведінки суддів Верховного Суду США: деякі судді рівніші за інших  

Сталин: почему именно так захотел себя именовать Иосиф Джугашвили (рос. мова)