in ,

Вибух у Шевченківському суді Києва: ​ДБР завершило розслідування

Працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо вибухів у Шевченківському райсуді Києва у липні 2023 року. До суду направлені обвинувальні акти щодо шести співробітників ДУ «Київський слідчий ізолятор». Про це повідомляє ДБР.

Слідство встановило щосекундну хронологію подій, коли 05 липня 2023 року у конвойному приміщенні Шевченківського районного суду Києва здетонували саморобні вибухові пристрої.

Вибух вчинив утримуваний у ДУ «Київський слідчий ізолятор» підсудний. Через підрив він загинув, поранення отримали два співробітники спецпідрозділу Національної поліції України, а також значних пошкоджень зазнало приміщення та майно суду.

Встановлено, що підсудному вдалось пронести саморобні вибухові пристрої до приміщення суду через службову недбалість співробітників слідчого ізолятора та конвойної служби.

Зокрема, співробітники ДУ «Київський слідчий ізолятор» вивели його з камери та повели до корпусу, де здійснювалась його передача конвойній службі Нацгвардії без жодного обшуку речей, у тому числі наплічника. Не провели особистий обшук та не перевірили особисті речі й працівники конвойної служби. Їх навіть не здивував той факт, що при температурі +28, людина, яку вони конвоювали зі слідчого ізолятора до суду, була одягнена у теплий светр.

Також під час обшуків у камері, де утримувався обвинувачений, правоохоронці вилучили гліцерин, каніфоль, електричні проводи та інші хімічні речовини, частина яких згідно з експертними дослідженнями входили до складу саморобних вибухових пристроїв, які здетонували у суді.

Слідчі з’ясували, що заборонені речі опинились у камері через неналежне виконання своїх службових обов’язків співробітниками слідчого ізолятора.

Зокрема, троє працівників СІЗО протягом тривалого часу підробляли обов’язкові акти обшуків камерних приміщень, а фактично перевірки не проводили. Тож, утримувані мали можливість користуватися забороненими речами та предметами, які їм різними шляхами передавали зовні.

Три працівники ДУ «Київський слідчий ізолятор» обвинувачуються у службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. За цією статтею їм загрожує до 5 років позбавлення волі. Також ще троє співробітників ізолятора обвинувачуються у службовому підроблені. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 3 років.

Рейтинг публікації

Written by Інна

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Керівництво АРМА буде більш суворим до своїх співробітників у питаннях їх дисциплінарної відповідальності

Колишній голова Верховного Суду Князєв вийде із СІЗО