in , , , ,

3400 гривень штрафу. Суд виніс вирок Євгену Мецгеру у справі про напад на знімальну групу, на журналістів

3400 гривень штрафу.
Суд виніс вирок Євгену Мецгеру у справі про напад на знімальну групу.
Колишній голова державного «Укрексімбанку» визнаний винним за статтею 171 ККУ – «Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища».
Суд призначив йому покарання – штраф у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – це 3400 гривень. Без позбавлення права займати певні посади.
Саме таке покарання (найслабше з можливих за цією статтею) – просило державне обвинувачення, тобто прокуратура.
Також суд визнав винними ще двох фігурантів справи – Ігоря Тельбізова (колишній директор департаменту банківської безпеки Укрексіму) та Олега Осіпова (начальника управління внутрішньої безпеки установи).
У них дві статті УКК – така ж як у Мецгера, та стаття 126 («Побої та мордування»). І Тельбізову, і Осіпову суд призначив штраф по 1700 гривень кожному.
Нагадаємо, щоці люди здійснили напад на знімальну групу «Cхем», коли журналіст Kirill Ovsyaniy запитав Мецгера про те, чим керувався державний банк під його керівництвом, видаючи 60 мільйонів доларів (!) кредиту бізнесмену Сергію Брюховецькому, власнику бізнесу на окупованій з 2014 року Донеччині. Його зять – народний депутат проросійської, тепер забороненої ОПЗЖ Федір Христенко, який з лютого не ходить в Раду та місцеперебування якого нині невідоме. Тоді Мецгер відповіді по суті не дав, а наказав підлеглим силою забрати камеру у оператора Олександра Мазура, та видалити відео.
І що тепер з кредитом? Це, на секундочку, 2 з половиною мільярди гривень за нинішнім курсом. Чи повертає родина депутата ОПЗЖ державному банку ці кошти?
Нове керівництво банку, призначене після Мецгера відповіло: це – таємниця. Що приховувати, якщо з кредитом все гаразд і позичальники його справно повертають? Ми і це обовязково з’ясуємо.
Що ж до вироку про напад:
З одного боку, притягнення до кримінальної відповідальності за напад на журналістів – це суттєво. І ми вітаємо це рішення.
З іншого боку, саме покарання, однозначно є непропорційним. Бюджет отримає від Мецгера та його колишніх підлеглих всього декілька тисяч гривень компенсації. Робочий час суддів та прокурорів в рамках цього процесу, очевидно, коштував платникам податків значно більше грошей.
Як сказав обвинувачений Тельбізов: «Мелочи жизни, то, что сегодня тут произошло».
Поки що редакція радиться  з адвокатом чи подавати апеляцію.
Дякую Anatoliy Popov за фахове представництво наших інтересів у цій справі з перших хвилин після нападу.
А як Ви вважаєте, яке покарання мали б понести нападники?
За повідомленнями у ЗМІ.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Безоплатна правова допомога в умовах війни

ЯКОЮБ АБСТРАКТНОЮ ЗАЯВА ПРО ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ НЕ ЗДАВАЛАСЬ, ВОНА МАЄ БУТИ РОЗГЛЯНУТА ЗА ФОРМОЮ ПУБЛІЧНОГО АБО ПРИВАТНОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ