in

ДБР стає інструментом тиску…

«ДБР починає ставати інструментом впливу на колишнє керівництво держави. При тому, що інститути громадянського суспільства критикують і колишню владу і, особисто,  Петра Порошенка, чий рейтинг зріс через смішні спроби притягти його до відповідальності за незрозумілі злочини», – сказав Олександр Лємєнов, екс-радник Генерального прокурора, засновник StateWatch, під час прес-конференції в прес-центрі Українського кризового медіа-центру, присвяченій результатам проекту StateWatch «Підсилення інституційної спроможності ДБР в сфері захисту прав людини» профінансованого Freedom House. В його рамках дослідили ряд резонансних кейсів стосовно яких добували інформацію про хід розслідування. Також розробили методологію для юристів, журналістів та громадських активістів, які опрацьовують чи розслідують справи, пов’язані з порушеннями прав людини.

«Ми обрали ряд кейсів, таких як вбивство Кирила Тлялова, прослуховування співробітниками СБУ приватних осіб, побиття працівниками Ірпінської поліції громадянина тощо. Ми запитували інформацію про номери кримінальних проваджень, кваліфікацію, проведені слідчі дії, слідчих, які здійснювали розслідування», – розповів Віталій Гаделія, адвокат, експерт StateWatch.

«Я мав надію, що після зміни керівництва ДБР зміняться і підходи до утаємничення тих чи інших даних. Під час реалізації проекту ми зіштовхнулися з проблемами, які перешкоджають моніторингу та сприянню просуванню справ, пов’язаних з порушенням прав людини в Україні», – додав Олександр Лємєнов, екс-радник Генерального прокурора, засновник StateWatch.

Експерти зауважують, що відсутність змін у підходах роботи ДБР пов’язана з тим, що нинішня лада задоволена тим, як працює бюро. Ймовірно владі вигідно законсервувати ситуацію. Можливо продовжиться історія з вибором керівництва ДБР, в роботі якого нема наразі стабільності. Сьогодні нема можливості для якісних змін через ситуацію в Парламенті», – кажуть експерти.

З методологією проведення розслідувань можна ознайомитися за посиланням.

Рейтинг публікації

Written by admin

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Про правонаступництво АТ «Укрзалізниця»

Про Всеукраїнську інформаційну кампанію з протидії платіжному шахрайству!