in

Джуліана Ассанжа можуть звільнити під заставу.

Адвокати засновника Wikileaks уДжуліана Ассанжа мають намір подати в найближчу середу клопотання про звільнення їх підзахисного під застав. Як пише Daily Mail, в той же день суд розгляне прохання, і в разі успіху Ассанж тут же знайде свободу.

Джуліан Ассанж удостоєний Штутгартській премії миру. Однак отримати премію, на думку редакції газети, це малоймовірно, оскільки прокуратура США має намір подати апеляцію на рішення британського судді, який відмовив в екстрадиції засновника Wikileaks. У юристів американської сторони є 14 днів, щоб підготувати необхідні папери. Питання про звільнення Ассанжа під заставу може бути відкладений до остаточного вирішення питання про екстрадицію. До того ж австралієць вже порушував умови виходу під заставу.

Раніше сьогодні Лондонський суд відхилив відповідний запит США. Як наголошується в постанові, підсудний страждає депресією і схильний до суїциду. На думку судді, стан психічного здоров’я Ассанжа може серйозно погіршитися в результаті утримання в одиночній камері в США. Цей ризик для життя засновника Wikileaks і став підставою для відмови в його видачі Сполученим Штатам.

Нагадаємо, Ассанж став широко відомий після того, як в 2010 році сайт Wikileaks опублікувала ряд секретних військових і дипломатичних документів. У тому ж році в Швеції його звинуватили в сексуальних домаганнях. Побоюючись, що Стокгольм діє в інтересах Вашингтона і може видати його США, де йому загрожує до 175 років в’язниці або навіть смертна кара, Ассанж в 2012 році сховався в посольстві Еквадору в Великобританії. При новому президенті Еквадору Леніна Морено ставлення в Кіто до Ассанжу змінилося. Глава держави позбавив засновника WikiLeaks права на притулок на території посольства цієї південноамериканської країни в Лондоні. Британська поліція, запрошена дипломатами, затримала його в квітні 2019 року прямо в диппредставництві.

Слухання з питання про екстрадицію почалися 2 травня 2019 року, через пандемію коронавируса засідання кілька разів відкладалися. Як очікується, сьогоднішнє рішення далеко не останнє в цьому процесі.

Мексика готова запропонувати політичний притулок засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу.
Про це заявив президент країни Андрес Мануель Лопес Обрадор, передає Укрінформ з посиланням на Reuters. Він зазначив, що підтримує рішення Лондонського суду відмовити у видачі Ассанжа США. «Ассанж – журналіст і заслуговує шанс, я – за його помилування … Ми дамо йому захист», – сказав Лопес Обрадор на прес-конференції в понеділок.

 

 

За матеріалами зарубіжних видань.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Правові новни від Lexinform

поліцейські Зарічненського відділення спільно із працівниками оперативного штабу та військовослужбовцями Нацгвардії поблизу села Борове виявили і вилучили автомобіль «УАЗ» та мотопомпу кустарного виробництва.