in , ,

В Офісі генерального прокурора сподіваються, що Міжнародний кримінальний суд (МУС) почне розслідування фактів військової агресії РФ проти України, в тому числі, трагедії під Іловайськом.

В Офісі генерального прокурора сподіваються, що Міжнародний кримінальний суд (МУС) почне розслідування фактів військової агресії РФ проти України, в тому числі, трагедії під Іловайськ в 2014 році.

Про це на брифінгу в п’ятницю в Києві заявив начальник департаменту нагляду за кримінальними виробництвами щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Рудь.

Він підкреслив, що в ході розслідування за фактом Иловайской трагедії українське слідство враховує “правове середовище”, яка була в 2014 році – режим проведення АТО. Він уточнив, що в форматі АТО такий спосіб застосування Збройних сил як оборонні дії і вихід з оточення не передбачені.

“Ніхто не міг припустити, що буде настільки масштабна антитерористична операція в нашій країні і вторгнення нашого північного сусіда”, – додав Рудь.

Говорячи про направлення розслідування, яке стосується масового вбивства українських військовослужбовців, начальник департаменту уточнив, що в даний час в цьому злочині підозрюються четверо генералів Збройних сил РФ.

“Це перший заступник начальника Генштабу генерал Богдановський, заступник начальника Генштабу – начальник Головного управління генерал Картаполов, начальник Головного штабу – перший заступник командувача сухопутними військами РФ генерал Істраков і начальник Центрального командного пункту Генштабу РФ генерал мізинця. Сукупністю зібраних доказів встановлено. Що саме ці особи причетні до організації вторгнення збройних сил РФ в серпні 2014 року на території Донецької та Луганської областей, організації подальшого віроломного вбивства українських військовослужбовців під час виходу з оточення “, – уточнив Рудь.

Він додав, що всі ці генерали оголошені в розшук.

Начальник департаменту Офісу генпрокурора звернув увагу на те, що матеріали про військові злочини РФ під Іловайськ містяться в інформаційних повідомленнях, спрямованих України в МУС серед інших доказів збройної агресії Росії. Він нагадав, що в грудні минулого року прокурор МУС повідомив про завершення попереднього вивчення ситуації по Україні, і в звіті МКС зазначено, що в ході безпосереднього конфлікту на території України встановлено численні факти вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності.

“Наступний крок, який ми очікуємо від Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду – це звернення безпосередньо до МКС для отримання дозволу на початок повноцінного розслідування”, – сказав начальник департаменту Офісу генпрокурора.

Він підкреслив: “З огляду на масштабність злочину – вбивства українських військовослужбовців в районі Іловайська в серпні 2014 року – а також суб’єктів, які безпосередньо організували вчинення цих злочинів, ми сподіваємося, що як ці злочини, так і зазначені генерали стануть предметом розслідування МКС, а високопоставлені особи в подальшому постануть перед судом “, – підкреслив він.

Відзначаючи переваги МКС перед національним розслідуванням, Рудь звернув увагу на те, що Інтерпол не оголошує в розшук за злочини, вчинені в умовах воєнного конфлікту. “Відповідно, ми не можемо забезпечити затримання їх (підозрюваних – ред.) На території інших держав. Однак МКС в разі початку розслідування … має право видати ордери, які дійсні на території всіх країн-учасниць Римського статуту”, – сказав Рудь.

Таким чином, за його словами, хоч РФ і не є державою-учасником Римського статуту, підозрювані можуть виїхати на територію держави, яке є таким і “тоді може бути забезпечено їх реальне притягнення до кримінальної відповідальності”.

“Ще одна перевага співпраці з МКС в тому, що чинний Кримінальний процесуальний кодекс є надмірно форматізірованним. І використання звукозапису телефонних розмов російських військовослужбовців, отриманої не в рамках негласних розшукових дій … є неможливим в рамках українського законодавства. А стандарти доведення МКС дозволяють використовувати такі докази “, – підкреслив він.

Як повідомлялося, в кінці серпня 2014 року за Іловайськ Донецької області російські немнікі і вторглися на Донбас підрозділи Збройних сил РФ оточили українські добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ, а після розстріляли виходять з оточення українських військових, які після досягнення представниками армій двох країн відповідної домовленості виходили з оточеного міста по т.зв. “Зеленому коридору”.

Під час цих подій, за інформацією Генеральної прокуратури України, загинули 366 українських вояків, 429 отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 потрапили в полон, ще близько восьми десятків вважаються зниклими без вести. Крім того, Збройні сили України зазнали втрат в озброєнні і військовій техніці на суму майже 300 млн грн.

Влітку 2019 року газета The Guardian повідомила про доповідь британської дослідницької групи Forensic Architecture про участь РФ в боях під Іловайськ в Україні в 2014 році. За словами дослідників, вони зібрали і каталогізували численні знімки із супутників, що зображують російські збройні конвої на території України, а також фотографії танка Т-72Б3. Дослідники відзначають, що в той час вони були на озброєнні тільки у російській армії.

У серпні 2021 року Генерадбний прокурор Ірина Венедиктова анонсувала розсекречення результатів розслідування Иловайской трагедії.

За повідомленнями ЗМІ.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Kyiv Book Art Fest запрошує 28-30 серпня на зустрічь з книгою!

Оператору “Північного потоку – 2” Nord Stream 2 AG, який є “дочкою” російського “Газпрому”, можливо, доведеться продати об’єкт, щоб привести його у відповідність з нормами газової директиви ЄС.