in

Про резонансні судові справи

Цього тижня Велика Палата Верховного Суду розгляне низку справ, які можуть зацікавити правників, журналістів і громадськість.

16 березня о 10:00 в закритому судовому засіданні Велика Палата ВС розгляне справу № 826/20221/16 за позовом І.Суркіса, Г.Суркіса, С.Суркіс, М.Суркіс та П.Ковалик до Національного банку України, Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноважених осіб Фонду на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «КБ «Приватбанк», ПАТ «КБ «Приватбанк» та ПАТ «Укргазбанк». Справа стосується питання дотримання процедур забезпечення приватного і публічного інтересів при націоналізації банку.

17  березня об 11:30 відбудеться розгляд справи № 910/10647/18, у якій Касаційний господарський суд вважає за необхідне відступити від висновків Касаційного цивільного суду про застосування норм права, які закріплюють правило виключної підсудності щодо позовів з приводу нерухомого майна.

17 березня о 12:00 Велика Палата ВС розгляне справу №  916/667/18, у якій Касаційний господарський суд порушує питання щодо відступу від висновків Касаційного цивільного суду стосовно того, чи є нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, в якому зазначено про проведення розрахунків, належним доказом оплати за відсутності інших доказів.

17 березня о 14:30 відбудеться судове засідання у справі № 910/11287/16, переданій на розгляд Великої Палати ВС Касаційним господарським судом з огляду на наявність підстав для відступу від висновку Верховного Суду України щодо виключення можливості розгляду спору комерційним судом (арбітражем) у разі відсутності взаємної згоди сторін, оформленої відповідним арбітражним застереженням, незалежно від попередньої домовленості про це та щодо обов’язку господарського суду припинити провадження у справі, у разі відсутності такого застереження, лише за наявності волі обох сторін про розгляд конкретного спору арбітражем, оформленої відповідним зверненням до суду.

            18 березня о 10:00 Велика Палата ВС розгляне заяву засудженого про перегляд постановлених щодо нього судових рішень на підставі рішення Європейського суду з прав людини у справі «Мельник проти України» від 21 листопада 2019 року (заява № 72286/01). ЄСПЛ констатував порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з огляду на те, що умови тримання заявника спричинили   психічні   та  фізичні  страждання,  приниження  його людської гідності та пробудження в ньому почуття приниженості.               Також суд встановив порушення ст. 13 Конвенції через відсутність  ефективного та доступного засобу захисту  стосовно   задоволення   скарг  заявника  на  лікування  та  умови тримання.

Крім того, 18 березня в порядку письмового провадження Велика Палата ВС розгляне зразкову справу № 240/4937/18 щодо нарахування та виплати підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території радіоактивного забруднення.

Рейтинг публікації

Written by admin

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Член обслуговуючого кооперативу є носієм корпоративних прав – КГС ВС

АРМА: здобутки і плани