in

«Раціон старості»: продукти, від яких ми старіємо завчасно

У їх число потрапили в першу чергу  швидкі вуглеводи. Вони не тільки уповільнюють процес метаболізму, а й знижують імунітет.

Ольга Шупп

Ольга Шупп, лікар антивікової медицини, науковий керівник мережі клінік імунореабілітації та превентивної медицини Grand Clinic

Харчування і передчасна старість – в чому зв’язок?

Доведено, що неправильне харчування або дієта можуть спровокувати процес старіння організму. Справа в тому, що продукти не тільки забезпечують нас енергією і будівельними речовинами у вигляді білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів. Їжа здатна або закісляет, або защелачівает організм 1 .

Коли кислот стає дуже багато, то відбувається закислення внутрішнього середовища організму, починається хронічне запалення в тканинах. Ці процеси є головними причинами старіння. Відбувається це в такий спосіб. При закислення міжклітинної простору внутрішньоклітинні функції клітини починають знижуватися. Клітка гине або знижується функціональність її роботи. У розрізі всього організму дисфункція клітини означає старіння організму.

Закислення призводить до ще одного результату, наближається старіння. Порушується робота мітохондрій – органел клітин. Вони по праву вважаються природними акумуляторами енергії для людини, забезпечуючи нас енергією за рахунок кисневого дихання. Мітохондрії починають переходити на економний шлях метаболізму. В результаті енергії виробляється мало, страждають процеси детоксикації. Міжклітинний простір окислюється ще сильніше і засмічується.

небезпечні продукти

Дієта може зробити істотний вплив на організм. Правильно підібрана – омолодити, в зворотному випадку – зістарити. Перерахуємо продукти, від яких краще відмовитися.

  • Прості вуглеводи. Зловживання такими продуктами, як цукор, випічка та різні солодощі. Мітохондрії при надлишку вуглеводів переходять на інший тип обміну речовин – це веде до закислення навколо клітини. Кислота накопичується в тканинах, викликаючи хронічне запалення. При цьому виникає спазм мікросудин. У тканини починає менше надходити кисню і поживних речовин, все це ще більше посилює гіпоксію. Клітка стає «млявою і недієздатною». Тоді ми можемо говорити про розвиток передчасного старіння організму.

Дослідження підтвердили: продукти з простими вуглеводами здатні протягом 6 годин на 50% знизити імунний захист організму.

  • Надмірне споживання фруктів. Підвищений вміст фруктози веде до підвищення інсулінової навантаження, організм закісляется. Це ще одна неочевидна для багатьох причина, по якій може відбуватися передчасне старіння організму.
  • Недостатній прийом води. Дефіцит води в їжі і між прийомами їжі викликає процес детоксикації. Клітини не омиваються, йде накопичення токсинів. На тлі хронічного запалення і інтоксикації клітина починає перетворюватися в старіючу (сінісцентную). У міру накопичення в організмі таких клітин відбувається прискорення процесу старіння.

У який час краще приймати їжу?

Час прийому їжі, безумовно, теж впливає на передчасне старіння. Проміжки повинні становити не менше 4 годин, а краще 4-6 годин. При певній генетиці оптимальними можуть вважатися перерви до 7 годин. Дізнатися оптимальний інтервал між прийомами їжі, щоб прийти до здорового довголіття, можна за допомогою генетичного тесту.

Перекус провокує підвищення рівня інсуліну і глюкози в крові. При відсутності довгих перерв в їжі (коли людина постійно щось їсть) інсулін буде триматися в крові на високому рівні. Виникне інсулінорезистентність. Це провокує розвиток цукрового діабету – саме це захворювання пов’язане з передчасним старінням. Організм старіє в цілому і на рівні клітини.

Правила харчування

  1. Кожна людина з віком повинен переходити на більш лужну харчування. У такій дієті переважають овочі, вони можуть бути в будь-якому вигляді – сиром, вареному, тушкованому. Ідеально, якщо їх обсяг в день досягає кілограма. Корисно комбінувати овочі.
  2. При прийомі використовувати рослинне масло з вмістом омега-3 жирів, вони є еліксиром молодості. А ось споживання омега-6, що міститься переважно в тваринних жирах, потрібно знижувати.
  3. Біле м’ясо з білків вважається ідеальним. У міру дорослішання людина повинна знижувати в своєму раціоні червоне м’ясо. Можна його залишити не більше одного разу на 7 днів.
  4. З віком потрібно  відмовлятися від надлишку сиру, молока, творогу.
  5. В ідеалі в раціоні повинні бути представлені різноманітні види овочів і круп, вони благотворно впливають на мікробіоту кишечника. А адже кишечник – це 70% здоров’я імунної системи людини.

За публікаціями у ЗМІ.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Про геополітичних наслідки рішення Джозефа Байдена щодо Афганістану

НАЙБІЛЬША ДЕРЖАВА ЄВРОПИ – НЕЗАЛЕЖНА !