in ,

Президент США Джо Байден та інші лідери країн НАТО у четвер обговорили заходи щодо розширення військової та гуманітарної допомоги Україні, яка активно протистоїть агресії з боку Росії.

Президент США Джо Байден та інші лідери країн НАТО у четвер обговорили заходи щодо розширення військової та гуманітарної допомоги Україні, яка активно протистоїть агресії з боку Росії.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників позачергового саміту НАТО з відеозв’язку.

Байден, який у середу ввечері прибув до Брюсселя, також візьме участь у зустрічі «Великої сімки» та саміті Європейського союзу.

Одним з головних завдань президента США під час поїздки є зміцнення єдності серед європейських союзників, країн НАТО та G7 через кризу, власне війну в Україні.

Виступаючи напередодні саміту, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив припущення, що НАТО, ймовірно, ухвалить рішення про нарощування збройних сил на своєму східному фланзі: «на суші, у повітрі та на морі».

НАТО суттєво збільшило свою присутність на східному кордоні альянсу, розмістивши близько 40 000 військовослужбовців від Балтійського до Чорного морів, і збирається розмістити чотири нові бойові підрозділи у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

Після російської анексії Криму, що належить Україні, в 2014 році альянс направив до країн Балтії та Польщі близько 5000 військовослужбовців.

Виступаючи на прес-конференції, генеральний секретар НАТО застеріг Росію від застосування ядерної, біологічної чи хімічної зброї в Україні.

«Росія повинна припинити цю небезпечну безвідповідальну ядерну риторику… Росія повинна зрозуміти, що вона ніколи не зможе виграти ядерну війну», – заявив Столтенберг, додавши, що будь-яке застосування Росією біологічної або хімічної зброї матиме «наслідки, що далеко йдуть», і що НАТО готове « захищати союзників від будь-якої загрози у час».

За словами Столтенберга, лідери НАТО також повинні погодити у четвер додаткову допомогу Києву, включаючи постачання обладнання, яке допоможе Україні захиститись від хімічних, біологічних та ядерних загроз.

Глава НАТО закликав Китай засудити війну в Україні, розв’язану Росією, і не надавати Москві «матеріальної підтримки».

Заступник міністра закордонних справ Китаю Ле Юйчен заявив у суботу, що західні санкції проти Росії стають «дедалі більш обурливими».

У відповідь Столтенберг сказав журналістам, що «у НАТО особливе занепокоєння викликає той факт, що зараз Китай уперше поставив під сумнів деякі ключові принципи безпеки, зокрема право кожної країни в Європі обирати свій власний шлях».

Тим часом радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що США та їхні партнери оголошують нові санкції проти Росії.

“Йдеться про новий пакет санкцій”, – сказав він на брифінгу.

Салліван уточнив, що Вашингтон спільно з Європейським союзом також посилить уже існуючі санкції, щоб вжити заходів проти можливості їхнього обходу Москвою.

Зі свого боку, Великобританія оголосила, що має намір передати Україні ще шість тисяч одиниць зброї, включаючи протитанкові ракети.

Про це йдеться у повідомленні, поширеному канцелярією прем’єр-міністра Бориса Джонсона напередодні самітів «Великої сімки», НАТО та ЄС.

Як зазначили в канцелярії, під час візиту глава британського уряду оголосить про новий пакет військової допомоги Києву, що включає відправку “ще 6 тис. ракет”, зокрема протитанкових.

Великобританія вже направила в Україну понад 4 тисячі ПТРК NLAW та протитанкові комплекси Javelin.

“Сполучене Королівство разом зі своїми союзниками нарощуватиме військову та економічну підтримку України”, – зазначив Джонсон.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

30-й день війни: аналіз військового експерта

Дімаш заспівав українською мовою і висловився за мир