in , , , , , , ,

Продовольча та екологічна безпека в умовах війни: справа значної державної ваги

Продовольча та екологічна безпека в умовах війни: справа значної державної ваги.

За ініціативи кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно з Київським регіональним центром Національної академії правових наук України було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Продовольча та екологічна безпека у воєнний та післявоєнний часи: правові виклики для України та світу». До неї у змішаному онлайн/офлайн форматі підключилися фахівці фактично з усієї України. Це науковці Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Національного університету «Одеська юридична академія», Запорізького національного університету, а також представники інших вишів України, а також судді, практикуючі юристи, аспіранти, студенти. Організатори мали честь вітати й зарубіжних гостей – зі Словаччини, Чехії, Індії. В конференціїї персонально прийняли участь ректор НУБІПУ України Станіслав Ніколаєнко, якій акцентував увагу на беззаперечній актуальності проблем екологічної та продовольчої безпеки в сучасному світі загалом та в Україні зокрема. Доповідач наголосив на необхідності об’єднання зусиль фахівців різних сфер – від екологів, агрохіміків, тваринників, лісівників до правознавців задля вироблення дійсно дієвих підходів для запобігання екологічній та продовольчій катастрофі. Відзначив значний потенціал співпраці у цьому напрямі Національної академії правових наук України як потужного науково-методичного центру з НУБІПОМ.

Привітала присутніх й співголова оргкомітету конференції віце-президент НАПрН України Наталія Кузнєцова. Вона, зокрема зазначила, що у час великих випробувань для нашої держави і всього демократичного світу тема, обрана для науково-практичної конференції, є надзвичайно актуальною. Питання забезпечення продовольчої та екологічної безпеки турбують наразі не лише екологів та аграріїв, а й юристів, оскільки належне унормування цієї проблеми, пошук ефективних правових механізмів недопущення глобальної катастрофи у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації проти України – це нагальне завдання для всіх науковців. Дуже тепло учасники форуму зустріли виступ Тараса Висоцького, першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України, Олександра Петришина, президент Національної академії правових наук України, Анатолія Гетьмана, ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Дуже змістовними та інформативними були  доповіді учасників пленарного засідання. Зокрема, виступи:  Сергія Кваші, академіка Національної академії аграрних наук, проректора з науково-педагогічної роботи НУБІПУ, присвячений заходам аграрної політики в забезпеченні продовольчої безпеки; Володимира Єрмоленка, завідувача кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України про стан і перспективи наукового, нормативно-правового та освітнього забезпечення продовольчої безпеки в Україні. Як завжди резонансним був вистув Володимира Носіка, завідувача кафедри земельного та аграрного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, якій акцентував увагу нормативному забезпечення права на доступ до використання сільськогосподарських земель в умовах воєнного стану як передумовах продовольчої безпеки. Про шляхи вдосконалення правового забезпечення продовольчої безпеки України та світу в умовах збройних конфліктів окреслив у своєму виступі Павло Кулинич, задувач сектору проблем аграрного та земельного права, Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України. З питань реалізації національних та міжнародних правових механізмів протидії екологічним злочинам РФ в Україні виступила Наталія Малишева, завідувачка відділу аграрного, земельного, екологічного та космічного права Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України. Багато питань викликав виступ Ганни Анісімової, доцента кафедри екологічного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого на тему «Актуальні проблеми законодавчого забезпечення воєнного і повоєнного відновлення й розвитку України у сфері безпеки довкілля». Відомий фахівець з Прикарпаття Надія Кобецька, професор кафедри трудового, екологічного та аграрного права Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, підняла гостру проблему забезпечення функціонування організаційно-правового механізму відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю України військовою агресією росії. Забезпечення прав на землю за особливих умов  висвітлив Іван Костяшкін, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри трудового, земельного та господарського права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Жваву дискусію викликав виступ Тетяни Курман, в.о. завідувачки кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, присвячений проблемам правового забезпечення продовольчої безпеки та проблемам сьогодення у цій сфері.

Долучились до наукової дискусії й представники суміжних наук. Завершуючи роботу конференції професор Володимир Єрмоленко подякував всім учасникам, керівництву університету, організаторам за злагоджену, продуктивну роботу та висловив побажання подальшої співпраці під мирним українським небом!

До речи наш форум співпал за часом проведення з Варшавським форумом  Agro&Food Security Forum: Grains, Oilseeds, Pulses. І хоча назва не вказувала географічні рамки, фокус був на Україні. Та, власне, і організаторами були, відомі українському аграрію, агенція «УкрАгроКонсалт» та «Співтовариство виробників і споживачів бобових України».  Вони оригінально підійшли до організації, і влаштували у перший день відвідини найбільших польських портів — Гдині і Гданська. На слуху переважно останній, бо входить до трійки найбільших портів Балтійського басейну. Але, якщо думаєте, що це найбільший польський порт по перевалці зерна, то помиляєтесь. Тут лідирує Гдиня. З 27 млн т, які у порту перевалили минулоріч, майже 5 млн т — зерно. При цьому, тут бачать перспективу в нарощуванні роботи саме з зерновими. Навіть під них збираються будувати додатковий термінал на 2-3 млн т. І цього тижня планують оголосити тендер.

Тамара Новак, доцент кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Туреччина зробила офіційну заяву щодо «референдумів»

Можливості професійного зростання від ЄС