in , ,

Актуальні правові новини

 

Кошти за пробне ЗНО-2022 можна переказати ЗСУ автоматично

20.09.2022 Набрав чинності наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку повернення регіональними центрами оцінювання якості освіти невикористаної частини коштів, сплачених за надання послуги з проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2022 році» від 15 липня 2022 р. № 630.

Затвердженим Порядком, зокрема передбачено, що сума, що підлягає поверненню учаснику пробного зовнішнього незалежного оцінювання, визначається регіональним центром на підставі заяви про повернення коштів, сплачених за надання послуги з проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання. До заяви учасник за наявності додає оригінал або копію квитанції чи іншого платіжного документа, який підтверджує внесення плати за проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання.

Для повернення коштів учасник використовує спеціальний сервіс, розміщений на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти за адресою https://zno.testportal.com.ua/pzno/login. Для використання цього сервісу учасник авторизується на ньому, зазначивши такі дані:

1) найменування регіонального центру, якому було сплачено за послугу з проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2022 році;

2) логін та пароль доступу до персональної сторінки учасника пробного ЗНО, створеної на сайті відповідного регіонального центру.

На сервісі учасник обирає один із варіантів повернення коштів:

1) на особистий (іншої фізичної особи) банківський рахунок;

2) на спеціальний рахунок Національного банку України для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.

Ділити суму коштів для переказу на різні призначення та частини не дозволяється.

Фумігація експортних вантажів може проводитися за межами України

20.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2022 р. № 398» від 10 вересня 2022 р. № 1029, якою встановлено, що на період воєнного стану:

1) фумігація вантажів з об’єктами регулювання, що експортуються згідно з Ініціативою щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, підписаною відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 липня 2022 р. № 626 «Про делегацію Уряду України для участі у багатосторонніх переговорах з підготовки та узгодження проекту Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», та належать до товарних позицій 1001, 1003, 1005, 1201 та 1205 згідно з УКТЗЕД, може проводитися за межами митної території України. У такому разі:

– фумігація повинна здійснюватися з дотриманням вимог Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 43 «Вимоги до застосування фумігації як фітосанітарного заходу»;

– власник вантажу або уповноважена ним особа подає державному фітосанітарному інспектору акт проведених робіт із знезараження (фумігаційний сертифікат), наданий особою, що має посвідчення і допуск, видані Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відповідно до Закону України «Про захист рослин»;

– контроль за фумігацією здійснюється державним фітосанітарним інспектором виключно шляхом проведення документальної перевірки акта проведених робіт із знезараження (фумігаційного сертифіката);

– фітосанітарні сертифікати видаються за умови підтвердження відповідності фітосанітарним вимогам країни-імпортера;

2) фумігація вантажів з об’єктами регулювання, що експортуються, яка проводиться на митній території України, здійснюється відповідно до Порядку проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів), нагляду, обстеження, моніторингу, знезараження об’єктів регулювання, оформлення сертифікатів, передбачених Законом України «Про карантин рослин», контролю за проведенням огляду в частині відбору зразків та вибіркового контролю за проведенням фітосанітарної експертизи (аналізів), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 р. № 1177 «Деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин».

Дані про викиди та перенесення забруднюючих речовин вноситимуть у Національний реєстр

21.09.2022 Верховна Рада прийняла Закон «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» (законопроект № 6477).

«Реєстр стане єдиною державною онлайн системою даних про викиди та перенесення забруднюючих речовин. На цифровій мапі відображатимуть всі підприємства-забруднювачі та інформацію про них. Окрім того, національний реєстр інтегрують з відповідним Європейським реєстром», – пояснив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Державі національний РВПЗ дозволить:

– відстежувати викиди та перенесення забруднювачів у часі та просторі;

– аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно шкідливих викидів;

– приймати ефективні рішення з питань запобігання та зменшення промислового забруднення.

Громадськість:

– отримає вільний та зручний доступ до екологічної інформації;

– братиме участь у формуванні державної екологічної політики у сфері реєстрації викидів.

Агресію РФ у Чорному і Азовському морях необхідно подавити. Постанова ВР

 

21.09.2022 Верховна Рада України прийняла Постанову «Про Заяву Верховної Ради України «Про агресію російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці» (проект № 8015).

Верховна Рада України цією Заявою звернулась до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо засудження агресії російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці, надання допомоги Україні, як жертві агресії, у реалізації невід’ємного права на самооборону, а також необхідності вжиття ефективних колективних заходів для усунення загрози миру і подавлення актів агресії російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці, зокрема проведення операцій із забезпечення свободи судноплавства.

 

Оновлено перелік територій, в межах яких припинено доступ до реєстрів Мін’юсту

21.09.2022 Набрав чинності наказ Міністерства юстиції України «Про внесення змін до Переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану» від 19 вересня 2022 р. № 3949/5, яким вказаний Перелік викладено у новій редакції, а саме:

1) Донецька область:

– Бахмутський район (крім міст Бахмут, Соледар, Торецьк, Часів Яр);

– Волноваський район;

– Горлівський район;

– Донецький район;

– Кальміуський район;

– Краматорський район (крім міст Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Слов’янськ, смт Олександрівка);

– Маріупольський район;

– Покровський район (крім міст Гірник, Добропілля, Красногорівка, Курахове, Мирноград, Новогродівка, Покровськ, Селидове);

2) Запорізька область:

– Бердянський район;

– Василівський район;

– Мелітопольський район;

– Пологівський район;

3) Луганська область;

4) Миколаївська область:

– Баштанський район (крім міста Баштанка, смт Березнегувате, Казанка, міста Новий Буг, села Привільне);

5) Харківська область:

– Ізюмський район (крім смт Донець);

– Куп’янський район;

6) Херсонська область;

7) Автономна Республіка Крим;

8) місто Севастополь.

Адміністратору єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, доручено:

– вжити відповідних заходів, необхідних для реалізації цього наказу;

– забезпечити за зверненням користувачів єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, у порядку та з урахуванням обмежень, визначених законодавством, доступ до відповідних реєстрів у зв’язку зі змінами в Переліку.

 

«Всеукраїнська школа онлайн» перейде під управління МОН

21.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Єдиний державний веб-портал цифрової освіти «Дія. Цифрова освіта» від 16 вересня 2022 р. № 1032, якою доручено Міністерству цифрової трансформації та Міністерству освіти і науки протягом одного місяця з дня набрання чинності цією постановою забезпечити в установленому законодавством порядку передачу веб-платформи дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн» та мобільного додатка до веб-платформи дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн» до сфери управління Міністерства освіти і науки.

Міністерство освіти і науки має:

1) протягом двох місяців з дня набрання чинності цією постановою розробити та затвердити положення про функціонування веб-платформи дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн»;

2) здійснювати заходи щодо забезпечення функціонування веб-платформи дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн».

 

Україна передасть 50 тис. тонн пшениці Ефіопії та Сомалі

23.09.2022 Набрав чинності Указ Президента України «Про надання гуманітарної допомоги Федеративній Демократичній Республіці Ефіопія та Федеративній Республіці Сомалі» від 21 вересня 2022 р. № 660/2022.

«З метою сприяння подоланню голоду у Федеративній Демократичній Республіці Ефіопія та Федеративній Республіці Сомалі, відповідно до статті 10 Закону України «Про гуманітарну допомогу» постановляю надати гуманітарну допомогу Федеративній Демократичній Республіці Ефіопія та Федеративній Республіці Сомалі», – йдеться в Указі.

В свою чергу, постановою Кабінету Міністрів від 16 вересня 2022 р. № 1040, яка набрала чинності 21 вересня 2022 р., зокрема постановлено:

1) виділити Міністерству внутрішніх справ (для Державної служби з надзвичайних ситуацій) 420 млн. гривень для відшкодування вартості зерна пшениці (не нижче 3 класу) в кількості до 50000 метричних тонн з метою надання гуманітарної допомоги Федеративній Демократичній Республіці Ефіопія та Федеративній Республіці Сомалі;

2) Міністерству закордонних справ узгодити з Організацією Об’єднаних Націй та компетентними органами Федеративної Демократичної Республіки Ефіопія та Федеративної Республіки Сомалі питання доставки та оплати транспортування зерна з Одеського морського торговельного порту до портів цих країн за рахунок коштів міжнародних організацій;

3) надання гуманітарної допомоги здійснити за рахунок зерна пшениці, що перебуває у власності акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

Держдопомога на випуск медіапродуктів – тільки в межах витрат

 

23.09.2022 Антимонопольний комітет України схвалив проект постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання на послуги зі створення та розповсюдження програм і передач, аудіовізуальної інформації, які є послугами, що становлять загальний економічний інтерес».

Згідно з проектом державна допомога на відповідні послуги є допустимою, якщо:

1) ці послуги надаються для забезпечення демократичних, соціальних та культурних потреб суспільства, плюралізму думок і вільного поширення інформації, реалізації прав на свободу вираження поглядів та спрямовані на всебічне, об’єктивне і збалансоване інформування про суспільно значущі політичні, соціальні та культурні події в Україні та за кордоном широкого кола осіб;

2) ці послуги визначені договором, регуляторним чи іншим актом надавача державної допомоги, у якому зазначено зобов’язання щодо їх надання;

3) забезпечено нагляд за дотриманням цих зобов’язань;

4) фінансування не перевищує витрати, необхідні для надання послуг;

5) існує окремий бухгалтерський облік доходів і витрат на послуги, що фінансують коштом держави чи місцевих ресурсів, та інших послуг.

Визначено також мету, категорії отримувачів, максимальний розмір, спосіб розрахунку сукупного розміру державної допомоги та витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам державної допомоги.

 

 

23.09.2022 Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету проект Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо пільгової орендної плати для державних та комунальних закладів фізичної культури і спорту, неприбуткових організацій фізкультурно-спортивної спрямованості» № 7701.

Доповненням до ч. 2 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» пропонується передбачити, що для орендарів, перелічених в абз. 13 та 14 ч. 2 ст. 15, розмір місячної орендної плати встановлюється у розмірі не більше 1 гривні за 1 кв. метр.

Військовослужбовців, які повернулися з полону, звільнять від мобілізації

23.09.2022 У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання права на звільнення з військової служби та відстрочки від призову під час мобілізації особам, звільненим з полону» № 8061, яким пропонується надати право на:

1) звільнення з військової служби за власним бажанням військовослужбовцям, які повернулися з полону (ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»);

2) відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації особам, які були звільнені з військової служби у зв’язку з поверненням з полону. Такі особи зможуть бути призвані на військову службу лише за їхньою згодою та лише за місцем проживання (ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Конфісковане майно безоплатно передаватимуть Збройним Силам

27.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо передачі майна для задоволення потреб функціонування держави в умовах воєнного стану» від 16 вересня 2022 р. № 1043.

Зокрема передбачено, що тимчасово, на період воєнного стану в Україні, за рішенням керівника обласної військової адміністрації майно, зазначене у пп. 1, 3, 5, 6, 8, 12 – 15 п. 1 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 р. № 1340, вилучене митницями майно, щодо якого винесено рішення суду про конфіскацію, конфісковане за рішенням суду і передане органам державної виконавчої служби майно може бути безоплатно передано Збройним Силам, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Національній поліції, ДСНС, Управлінню державної охорони, Держспецзв’язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, державним органам, установам (організаціям), які утримуються за рахунок бюджетних коштів, для потреб оборони держави, забезпечення національної безпеки, відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, забезпечення енергетичної безпеки держави, продовольчої безпеки населення.

Відповідні зміни внесено до:

– Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 р. № 1340;

– Порядку обліку, зберігання, оцінки вилученого митницями майна, щодо якого винесено рішення суду про конфіскацію, передачі його органам державної виконавчої служби і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2001 р. № 1724;

– Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 985.

 

Нові заходи впливу на учасників платіжного ринку

27.09.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку» від 22 вересня 2022 р. № 206.

Вимоги Положення з дня набрання чинності цією постановою поширюються на небанківські фінансові установи, операторів поштового зв’язку, які мають ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, видану Національним банком України до дня введення в дію Закону України «Про платіжні послуги», небанківських надавачів платіжних послуг (крім надавачів нефінансових платіжних послуг), надавачів обмежених платіжних послуг у разі порушення ними законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку.

 

Право на компенсацію за комунальні послуги отримали приватні заклади

28.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 261» від 16 вересня 2022 р. № 1045.

Зокрема змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 261 «Про затвердження Порядку та умов надання компенсації центральним органам виконавчої влади та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення в умовах воєнного стану тимчасово переміщених осіб» розширено перелік закладів, які отримають компенсацію, – не лише державні та комунальні, а й приватні.

 

Судовий збір повертатимуть у разі порушення суддею строків розгляду справи

8.09.2022 Кабінет Міністрів схвалив проект Закону щодо вирішення проблеми надмірної тривалості цивільного, господарського та адміністративного провадження, яким, зокрема передбачено:

1) доповнення положень процесуальних кодексів нормами про те, що суд при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження враховує пріоритет швидкого вирішення справи;

2) продовження строку розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження у виняткових випадках, але не більше ніж на 30 днів;

3) надання права апеляційним судам під час розгляду справ у порядку цивільного та господарського судочинства проводити розгляд справи в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами;

4) удосконалення порядку розгляду адміністративних справ судом касаційної інстанції;

5) надання позивачу (заявнику, скаржнику) права подати заяву про повернення з державного бюджету судового збору, сплаченого ним при поданні позову (заяви, апеляційної чи касаційної скарги), у разі порушення суддею строків розгляду справи, встановлених законом;

6) скорочення строку розгляду дисциплінарної справи стосовно безпідставного затягування або невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом, зволікання з виготовленням вмотивованого судового рішення – 30 днів з дня її відкриття;

7) узгодження положень щодо справляння судового збору за подання до адміністративного суду заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення;

8) включення до переліку об’єктів, за подання яких до суду судовий збір не справляється, позовних заяв та апеляційних скарг у справах з приводу примусового повернення чи примусового видворення іноземців або осіб без громадянства за межі території України, затримання іноземців або осіб без громадянства.

Заяву про виплату пенсії або грошової допомоги можна подати через сільського, селищного, міського голову, начальника військової адміністрації

28.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2022 р. № 162» від 16 вересня 2022 р. № 1042.

Новим абзацом п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2022 р. № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану» внормовано, що на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), які визначені Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332, та в деокупованих населених пунктах згідно з переліком, що подається відповідною обласною військовою адміністрацією Пенсійному фонду України, протягом трьох місяців після деокупації заява про виплату пенсії або грошової допомоги, передбачена Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596, або Порядком виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України організаціями, що здійснюють їх виплату і доставку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1279, може подаватися органу Пенсійного фонду України або органу соціального захисту населення через сільського, селищного, міського голову, старосту, начальника військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) із зазначенням дати і місця подання заяви, посади, прізвища та власного імені уповноваженої посадової особи, що прийняла заяву, без додавання копій документів, що посвідчують особу.

Нові умови підтвердження стажу для призначення пенсії без трудової книжки

30.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. № 637» від 27 вересня 2022 р. № 1058.

Зокрема новою редакцією п. 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. № 637, унормовано, що основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – персоніфікований облік), є трудова книжка.

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній стаж роботи встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Документи можуть бути подані в електронному вигляді з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Документи, визначені цим Порядком, є підставою для внесення відомостей до частини персональної електронної облікової картки в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що відображає трудову діяльність застрахованої особи, в тому числі за період до 1 січня 2004 р.

Як пояснили у Пенсійному фонді України, змінами також:

– передбачено можливість приймати для підтвердження стажу дані, наявні в інформаційних (автоматизованих) системах страхувальників (документи підприємств, установ та організацій, які містять відомості про періоди роботи);

– уточнено перелік документів, які підтверджують здійснення людиною підприємницької діяльності;

– визначено документи, якими підтверджуються періоди проживання дружин військовослужбовців у місцевостях, де не було можливості працевлаштуватися за спеціальністю;

– доповнено перелік документів, якими підтверджуються періоди роботи засуджених;

– встановлено порядок підтвердження стажу роботи у разі знищення (пошкодження) майна підприємств, установ, організацій внаслідок російської військової агресії.

 

Спрощено автомобільні вантажні перевезення між ЄС та Україною

 

30.09.2022 Набрав чинності Указ Президента України «Про затвердження Угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом» від 16 вересня 2022 р. № 654/2022, яким затверджено зазначену Угоду, учинену 29 червня 2022 р. у місті Ліоні.

Метою Угоди є тимчасове полегшення автомобільних вантажних перевезень між Європейським Союзом та Україною, а також транзитом через їх території, шляхом надання додаткових прав на транзит та перевезення вантажів між Сторонами операторам, зареєстрованим в одній із Сторін, у зв’язку з наслідками загарбницької війни Росії проти України та значними збоями у роботі всіх видів транспорту в країні. Угода також включає заходи щодо спрощення визнання водійських документів.

Угода поширюється на транзитні та міжнародні перевезення вантажів автомобільним транспортом між Сторонами за найм, або за плату, або за власний рахунок і не порушує правил, встановлених багатосторонньою системою квот Європейською Конференцією Міністрів Транспорту у рамках Міжнародного транспортного форуму. Перевезення вантажів автомобільним транспортом в межах держави-члена Європейського Союзу або між державами-членами Європейського Союзу не підпадає під дію цієї Угоди. Транзит через територію іншої Сторони для перевезення вантажів між третіми країнами не підпадає під дію цієї Угоди.

Угода укладається на строк до 30 червня 2023 р.

 

Нові правила перетину кордону для спортсменів на час воєнного стану

30.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 27 вересня 2022 р. № 1082.

Новою редакцією п. 2-11 Правил, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57, передбачено, що у разі введення в Україні воєнного стану пропуск через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів та за умови виконання правил перетину державного кордону України:

1) спортсменів, які включені в установленому порядку до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів із складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; спортивних суддів та фахівців, що забезпечують, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль за підготовкою спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю для участі в спортивних заходах, що проводяться за кордоном;

2) спортсменів, тренерів, які включені до складу команд спортивних клубів найвищих дивізіонів з ігрових видів спорту, осіб, що забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, які включені до складу команд спортивних клубів найвищих дивізіонів з ігрових видів спорту, спортивних суддів, арбітрів для участі у спортивних заходах, що проводяться за кордоном.

Підтвердними документами для осіб, зазначених у пп. 1 цього пункту, є рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу, а документами для осіб, зазначених у пп. 2 цього пункту, – лист Міністра молоді та спорту, а у разі його відсутності – особи, яка виконує його обов’язки, до Держприкордонслужби щодо участі зазначених осіб у спортивному заході та перетинанні державного кордону відповідними особами.

Такий лист надається Держприкордонслужбі за попереднім зверненням (заявою) відповідних суб’єктів сфери фізичної культури і спорту, що містить вичерпний перелік осіб, які беруть участь у спортивному заході, та строк його проведення.

Особи, зазначені у пп. 1 цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетинання державного кордону, але не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік. Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеній Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік, який починається протягом 10 робочих днів з дня завершення попереднього спортивного заходу.

Особи, зазначені у пп. 2 цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетинання державного кордону, але не менше строку проведення спортивного заходу, зазначеного у листі Міністра молоді та спорту, а у разі його відсутності – особи, яка виконує його обов’язки, до Держприкордонслужби щодо перетинання державного кордону відповідними особами. Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи після завершення спортивного заходу братимуть участь в іншому спортивному заході, згідно з листом Міністра молоді та спорту, а у разі його відсутності – особи, яка виконує його обов’язки, надісланим до Держприкордонслужби, щодо продовження строку перебування за кордоном відповідних осіб.

У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють у перетинанні державного кордону особам, зазначеним у пп. 1 і 2 цього пункту, в порядку, визначеному ч. 1 ст. 14 Закону України «Про прикордонний контроль».

Заборонено експорт товарів до РФ

30.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про заборону вивезення товарів з України на митну територію Російської Федерації» від 27 вересня 2022 р. № 1076, якою заборонено вивезення за межі митної території України товарів за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), торговельною країною та/або країною призначення яких є Російська Федерація.

Постанова втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану та припинення застосування Російською Федерацією недружніх дій проти України.

 

Сім’ям загиблих військовослужбовців не виплачуватимуть грошову допомогу в РФ та Білорусі

30.09.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168» від 27 вересня 2022 р. № 1066.

Змінами до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» встановлено, що сім’ям загиблих осіб, зазначених у п. 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15000000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у ст. 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Одноразова грошова допомога виплачується особі шляхом перерахування коштів уповноваженим органом на рахунок в установі банку державного сектору, зазначеного одержувачем у заяві.

Більше підприємств отримають допомогу на погашення збитків через війну

03.10.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 травня 2022 р. № 523» від 27 вересня 2022 р. № 1068.

Змінами до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання суб’єктам господарювання допомоги в рамках програми міжнародної технічної допомоги «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» від 3 травня 2022 р. № 523, зокрема збільшено:

1) з 300 до 350 кількість суб’єктів господарювання;

2) з 125000 до 150000 грн розмір допомоги одному суб’єктові господарювання.

 

Після війни уведуть єдиний лісовий податок для сприяння відтворенню лісів

03.10.2022 Набрав чинності Указ Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 вересня 2022 року «Про охорону, захист, використання та відтворення лісів України в особливий період» від 29 вересня 2022 р. № 675/2022, яким доручено:

  1. Кабінету Міністрів України, зокрема:

1) розробити та внести у шестимісячний строк на розгляд Верховної Ради України проекти законів щодо внесення змін до:

а) Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно посилення адміністративної відповідальності за невиконання законних розпоряджень чи приписів, інших законних вимог посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорони природних ресурсів, ненадання їм необхідної інформації або надання неправдивої інформації, вчинення інших перешкод для виконання покладених на них обов’язків;

б) Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» стосовно перегляду розміру площ насадження лісу та санітарних рубок лісу в контексті застосування оцінки впливу на довкілля;

2) у шестимісячний строк:

а) після скасування воєнного стану розробити та затвердити державну цільову програму підвищення пожежної безпеки у сфері лісового господарства включно із лісогосподарськими підприємствами сфери управління Міністерства оборони України;

б) вжити заходів щодо зменшення нормативу сплати частини чистого прибутку (доходу), що відраховується державними лісогосподарськими, лісозахисними та іншими підприємствами, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, до державного бюджету, – до 30 %;

в) опрацювати питання щодо:

– створення державного фонду розвитку лісового господарства;

– удосконалення системи оподаткування лісових земель шляхом формування Єдиного лісового податку та усунення подвійного оподаткування;

– внесення змін до порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок;

– забезпечення необхідного обсягу лісового насіння та вирощування селекційного садивного матеріалу;

– виділення органами державної влади та органами місцевого самоврядування придатних для залісення земель;

г) опрацювати питання щодо створення:

– єдиного державного суб’єкта господарювання з питань охорони, захисту, використання та відтворення лісів шляхом реорганізації державних унітарних комерційних підприємств, які перебувають у сфері управління Державного агентства лісових ресурсів України;

– єдиного державного суб’єкта господарювання, уповноваженого здійснювати вирощування селекційного садивного матеріалу;

3) вжити заходів для врегулювання питання експорту деревини;

4) вжити додаткових заходів щодо забезпечення підготовки та підвищення рівня кваліфікації працівників підприємств лісової галузі;

5) разом із місцевими органами виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування забезпечити:

– розроблення єдиної електронної таксаційної та картографічної бази даних про ліси з урахуванням положень Закону України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних»;

– вдосконалення механізму економічного стимулювання заходів зі створення лісів на землях усіх форм власності, ураховуючи особливий статус та режим земель оборони;

6) спільно з Національною академією наук України, Національною академією аграрних наук України опрацювати питання стосовно розроблення наукових рекомендацій щодо застосування нових перспективних інтродукованих видів деревних порід для часткової заміни аборигенних деревостанів, які всихають, підвищення продуктивності і біологічної стійкості майбутніх лісів, забезпечення захисту лісів від шкідників і хвороб;

  1. Міністерству аграрної політики та продовольства України, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державній екологічній інспекції України разом із місцевими органами виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування вжити додаткових заходів щодо забезпечення консервації деградованих, малопродуктивних і техногенно забруднених земель;
  2. Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Державному агентству лісових ресурсів України у шестимісячний строк внести зміни до Інструкції з проектування, технічного приймання, обліку та оцінки якості лісокультурних об’єктів, затвердженої наказом Державного комітету лісового господарства України від 19 серпня 2010 р. № 260, зокрема щодо лісорозведення на деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених землях;
  3. Місцевим органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування у тримісячний строк здійснити розроблення та затвердження регіональних програм, спрямованих на масштабне залісення регіонів.

 

Повертається заборона на Р2Р перекази на картки іноземних банків

06.09.2022 Набрала чинності постанова Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18» від 29 вересня 2022 р. № 211.

Як пояснили у Національному банку, зміни стосуються таких питань:

  1. Продаж банками безготівкової іноземної валюти громадянам. Національний банк із 1 жовтня збільшив із 50 тис. грн до 100 тис. грн (в еквіваленті) щомісячний ліміт на купівлю громадянами безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на безвідкличний депозит від трьох місяців;
  2. Переказ бізнесом іноземної валюти за кордон за рахунок наявної валюти для утримання власних підрозділів. Національний банк дав змогу підприємствам із 1 жовтня переказувати кошти на рахунки їхніх підрозділів та філій за кордоном за умови одночасного дотримання низки умов, зокрема:

– такі перекази дозволені лише для утримання відповідних філій чи підрозділів;

– щомісячний обсяг переказів не має перевищувати четвертої частини від загальної суми коштів, яку бізнес переказав у 2021 р. за кордон для утримання його підрозділів;

– перекази мають здійснюватися за рахунок наявної в бізнесу власної іноземної валюти;

  1. Перекази з гривневих платіжних карток на картки іноземних банків. Національний банк з 5 жовтня повертає заборону на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків.

Громадяни й надалі зможуть переказувати кошти за кордон для оплати навчання (на рахунки навчальних закладів), лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів.

Окрім того, дозволено з 1 жовтня переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунок юридичної особи-нерезидента, яка відповідно до наданих навчальним закладом повноважень здійснює приймання коштів. Громадяни також можуть переказувати кошти між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта.

Зберігатиметься дозвіл на Р2Р-перекази з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків у межах щомісячного ліміту в розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті), який є спільним для цих операцій та для операцій, що належать до «quasi cash»;

  1. Валютний нагляд при увезенні гуманітарної допомоги в Україну. Національний банк запровадив із 1 жовтня додаткові підстави для завершення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, яка ввозиться в Україну як гуманітарна допомога.

НБУ визначив перелік документів, що дають змогу банкам завершити валютний нагляд за такими імпортними операціями, серед яких, зокрема: декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, а також документи, що підтверджують передавання або одержання ввезеної гуманітарної допомоги її отримувачем.

Окрім того, дозволено переказ коштів нерезиденту за договором комісії, агентським договором або договором доручення через продаж з 24 лютого 2022 р. послуг або робіт, що входять до переліку, визначеного постановою КМУ № 153.

 

Поводження з відходами від руйнувань будівель та споруд не потребує дозволу

04.10.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків, та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 27 вересня 2022 р. № 1073, якою:

1) затверджено Порядок, що визначає механізм поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд, об’єктів незавершеного будівництва, об’єктів благоустрою внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків, з метою запобігання та зменшення негативного впливу таких відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини.

Порядок застосовується під час виконання комплексу відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час воєнного стану та у відбудовний період (протягом 90 календарних днів після припинення або скасування на території України воєнного стану);

2) рекомендовано виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (військовим адміністраціям населених пунктів – у разі їх утворення відповідно законодавства) вжити заходів, передбачених Порядком, затвердженим цією постановою.

Зокрема Порядком передбачено, що поводження з відходами від руйнувань передбачає комплекс організаційно-технічних заходів та робіт (операцій), що здійснюються з метою забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, сортування, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації, видалення, знешкодження і захоронення таких відходів.

Координація поводження з відходами від руйнувань здійснюється уповноваженим органом.

Поводження з відходами від руйнувань не потребує дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами відповідно до Закону України «Про відходи».

Організація здійснення операцій з поводження з відходами від руйнувань може забезпечуватись на територіях, на яких відсутні або завершені активні фази бойових дій:

– власником/управителем об’єкта, в результаті пошкодження (руйнування) якого утворилися такі відходи, або власником чи користувачем земельної ділянки, в межах якої такі відходи розміщені;

– уповноваженим органом – щодо відходів від руйнувань, що розміщені на вулицях і дорогах населених пунктів, дорогах загального користування, місцях загального користування, зокрема на територіях парків, площ, майданів, набережних, прибудинкових територій, пляжів, кладовищ (в тому числі тих, що віднесені на зазначені території ударно-повітряною хвилею внаслідок потрапляння засобів ураження, вибухів, пожеж тощо).

 

Дозвіл на ввезення радіоелектронних спецзасобів можна замовити в е-формі

04.10.2022 Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків видачі дозволу на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення і ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатації радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення» від 27 вересня 2022 р. № 1087, якою:

1) затверджено:

– Порядок, що визначає процедуру видачі дозволу на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення для пропуску через митний кордон України та їх митного оформлення;

– Порядок, що визначає механізм ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатації радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення спеціальними користувачами радіочастотного спектра України.

Зокрема передбачено, що дозвіл видається Генеральним штабом Збройних Сил.

Радіочастотний орган спеціального користувача радіочастотного спектра України, який планує або для якого планується ввезення з-за кордону на територію України радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення, звертається до Генерального штабу Збройних Сил із заявою про видачу дозволу.

Заява подається в паперовій або електронній формі із застосуванням засобів кваліфікованого електронного підпису.

До заяви додаються:

– копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта господарювання;

– технічні характеристики обладнання (належність до радіотехнологій, діапазон робочих частот, потужність передавача, клас випромінювання та інше);

– копія документа про відповідність обладнання.

У разі потреби до заяви можуть додаватися інформаційно-довідкові матеріали (копії договорів (контрактів), інвойсів), в яких наведені назва обладнання, код згідно з УКТЗЕД, кількість, мета та строк ввезення, виробник, країна виробника та країна, з території якої ввозиться обладнання).

Заява про видачу дозволу реєструється в Генеральному штабі Збройних Сил в день її надходження. Після надходження заява про видачу дозволу перевіряється на відповідність вимогам. Також перевіряється наявність заявленого типу радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення в реєстрі радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення.

Видача дозволу чи ухвалення рішення про відмову в його видачі здійснюється протягом десяти робочих днів з дня надходження заяви про видачу дозволу.

Відмова у видачі дозволу та його анулювання здійснюється відповідно до вимог ст. 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Генеральний штаб Збройних Сил вносить до єдиного державного інформаційного веб-порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» у формі електронних документів з накладенням кваліфікованого електронного підпису видані дозволи на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення в день видачі таких дозволів.

Випуск радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв спеціального призначення у відповідний митний режим, що дає змогу застосовувати їх на митній території України, здійснюється митним органом на підставі дозволів на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення, отриманих від Генерального штабу Збройних Сил, з використанням механізму «єдиного вікна» відповідно до Митного кодексу України.

Внесення будь-яких змін до виданого заявникові дозволу не допускається.

Не допускається видача дозволу, якщо радіоелектронні засоби та випромінювальні пристрої спеціального призначення мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаної державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з тимчасово окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Водночас, визнано такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України

– від 8 квітня 2015 р. № 184 «Про затвердження порядків видачі дозволу на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення і ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатації радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв спеціального призначення»;

– від 27 лютого 2019 р. № 311 «Про внесення змін до порядків видачі дозволу на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення і ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатації радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв спеціального призначення».

 

Медиків направлятимуть у відрядження в інші регіони на 30 днів

 

04.10.2022 Міністерство охорони здоров’я наказом № 1597 запроваджує механізм направлення цивільних лікарів для надання медичної та/або реабілітаційної допомоги у заклади, що потребують підсилення – заклади охорони здоров’я, які у зв’язку з перевантаженням та/або кадровим дефіцитом потребують залучення виїзних медичних працівників для надання допомоги пацієнтам та постраждалим внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, в тому числі особам зі складових сил оборони та сил безпеки.

Згідно з наказом медпрацівники можуть направлятися у відрядження в інші регіони терміном до 30 календарних днів. Залучення медичних працівників можуть ініціювати:

– заклади, що потребують підсилення;

– ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України»;

– Командування Медичних сил Збройних сил України.

Передбачено залучення до роботи в інших регіонах, у першу чергу, тих медпрацівників, які самостійно виявили бажання бути залученими.

 

 

 

 

 

 

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Нові вимоги до безпечності та якості молочних продуктів

Том Купер. Війна в Україні