in , , , , , ,

Про міждержавне співробітництво та механізми повернення активів в національній та міжнародній площині

Про міждержавне співробітництво та механізми повернення активів в національній та міжнародній площині. Начальниця Міжнародного управління АРМА Людмила Сугак та начальниця Управління міжнародного співробітництва у справах виявлення, розшуку та повернення активів АРМА Тетяна Корольчук розповідають про досвід Швейцарії у сфері повернення активів:

«Сьогодні на багатьох як національних так і міжнародних платформах досить часто порушується питання щодо повернення в Україну активів здобутих корупційним шляхом та заморожених Швейцарською Конфедерацією.

У заключній заяві Глобального форуму з повернення активів GFAR у 2017 було закріплено, що Швейцарія була проактивною у сфері виявлення та замороження корупційних активів, починаючи з кейсу Фердинандо Маркоса у 1986 році і зберігає таку ж динаміку і сьогодні.

Швейцарська Конфедерація не лише бере активну участь у розробці міжнародних актів, квазі-правових інструментів, але і давно приєдналась до міжнародних багатосторонніх договорів в рамках ООН та РЄ, які регулюють питання боротьби з корупцією.

Задля ефективної імплементації міжнародних багатосторонніх договорів та розуміючи виклики сучасності, Швейцарія сформувала національну законодавчу систему у сфері повернення активів, яка базується верховенстві права, принципах справедливості, прозорості, економічного та соціального добробуту.

Слід зазначити, що договірно-правова база між Україною та Швейцарією охоплює широкий спектр співпраці в напрямку боротьби з корупцією, як в рамках вже згаданих багатосторонніх міжнародних договорів так і на рівні двостороннього співробітництва.

15 лютого цього року, Федеральна Рада на своєму офіційному вебсайті поінформувала про початок адміністративного провадження конфіскації заморожених після Революції Гідності Швейцарією активів – близько 130 мільйонів швейцарських франків.

Швейцарська Конфедерація має багаторічний досвід у подібних справах в різних юрисдикціях, зокрема, Нігерії, Гаїті, Тунісі, Лівії, Єгипті, Анголі, Казахстані, Перу, Узбекистані.

Якщо проаналізувати останні статистичні дані, то у 2020 році Перу було повернуто 16,3 млн дол. США, Нігерії у 2017 році Швейцарія повернула 321 млн дол. США, а у 2005 році – 700 млн дол. США, Казахстану сукупно у 2007 та 2012 роках було повернуто 163 млн дол. США.

Існуючий міжнародний досвід, законодавча та інституційна база дають можливість повертати заморожені Швейцарською Конфедерацією активи до країни їх походження і принципи затверджені у 2017 році на рівні GFAR, зокрема, партнерство, взаємні інтереси, ранній діалог, прозорість та підзвітність, посилення боротьби проти корупції та підтримка розвитку, запобігання отриманню вигоди порушниками, залучення недержавних заінтересованих сторін є гарними дороговказами у цьому напрямку».

За публікацією у ЗМІ.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Виступ Володимира Зеленського на Мюнхенській конференції з питань безпеки

Новини від Forbes