in , ,

Ізраїль відділився від диверсій

Цей проект коштував державі 3,5 мільярда шекелів. Будівництво велося переважно силами європейських компаній, що спеціалізуються на підземних конструкціях за методом “стіна в грунті” (Slurry wall).

Ця гігантська “підземна перегородка” не має прецедентів у світовій практиці. Її призначення – унеможливити копання підземних ходів, за допомогою яких ісламісти з Гази істотно розширюють свої тактичні та диверсійні можливості.

Як повідомляють у Міноборони, обсягу бетону, витраченого на цю перешкоду, вистачило б на прокладання траси від Ізраїлю до Болгарії. На будівництво пішло 1,2 мільйона кубометрів бетону, 140 тисяч тонн заліза та сталі, з землі вийняли близько мільйона кубометрів ґрунту та каміння, для вивезення яких знадобилося 330 тисяч вантажних ходок.

Міністерство оборони стверджує, що глибина перепони становить кілька десятків метрів, але точної цифри не називає, щоб не давати зайвих відомостей ворогові. Вона обладнана датчиками, що засікають будівельні роботи, що ведуться поблизу – на той випадок, якщо ісламісти все ж таки спробують прокладати свої катакомби поблизу “зеленої риси”.

Тепер оборонна лінія вздовж сектора стала багатошаровою. Крім підземної “заслінки” це наземний паркан заввишки 6 метрів, біля якого зведено ще один земляний вал і додаткові загородження.

До паркану примикають вишки із засобами виявлення та оповіщення – радарами, камерами, передавачами тощо.

На морі теж збудовано штучну перешкоду, що запобігає проникненню ворожих диверсантів по воді.

Необхідність спорудження подібних загороджень ізраїльська влада усвідомила після операції “Хмарний стовп” у 2012 році. Тоді вперше виявилася масштабна тактична загроза, яку була мережа викопаних ХАМАСом підземних тунелів і приміщень. Ними пересувалися терористи, там зберігалися боєприпаси, звідти здійснювався запуск ракет. Виявилося, що терористи примудрилися прокопати ходи навіть у межі “зеленої межі”.

П’ять років тому було винесено на голосування рішення щодо створення системи підземних загороджень навколо сектору Газа. Багато хто був проти цього рішення, як і був проти створення загороджувального паркану на південному кордоні, який зупинив наплив нелегалів до Ізраїлю.

Сьогодні система офіційно вводиться в експлуатацію. Мова про залізобетонну стіну у поєднанні з передовими технологіями, що дозволяють виявити копання тунелів.

Під час операції “Незламна скеля” терористи ХАМАС намагалися через тунелі проникнути в населені пункти на кордоні з Газою. Вони думали, що зможуть це зробити і під час операції “Вартовий стін”, але тоді вони зрозуміли, що вони заблоковані.

Щоразу, коли терористи намагалися наблизитись, вони знищувалися під землею. Система підземних загорож навколо сектора Газа вже врятувала життя багатьох.

Тепер оборонна лінія вздовж сектора стала багатошаровою.
Крім підземної “заслінки” – це наземний паркан заввишки 6 метрів, біля якого зведено ще один земляний вал і додаткові загородження.
До паркану примикають вишки із засобами виявлення та оповіщення – радарами, камерами, передавачами тощо.
На морі теж збудовано штучну перешкоду, що запобігає проникненню ворожих диверсантів по воді.
Ось як треба від ворогів відгороджуватися, а не межі відкривати та годувати дотаціями/

Джерело: https://newrezume.org/load/25-1-0-215?utm_source=email

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

Угода про асоціацію з ЄС виконана на 55 %

Проблема доступу АРМА до арештованих активів