in ,

Президенти Грузії, Молдови та України підписали декларацію про прагнення трьох країн до вступу в Європейський Союз.

На міжнародній конференції “Сила тяжіння Європейського союзу і трансформація регіону” в Батумі президенти Грузії, Молдови та України Саломе Зурабішвілі, Майя Санду і Володимир Зеленський підписали декларацію про прагнення трьох країн до вступу в Європейський Союз.

Декларація зблизить Тбілісі, Кишинів і Київ, а Чорне море стане символом цього об’єднання і відкриє шлях до ЄС, заявила Зурабішвілі в понеділок, 19 липня прес-конференції “асоційованого тріо”, створеного Грузією, Україною і Молдовою в травні.

“У наших країн є багато спільного, але головне – ми не хочемо повертатися в минуле. Ми готові боротися за наше європейське майбутнє. Ми взяли зобов’язання підтримувати один одного”, – зазначила вона після церемонії підписання. Серед іншого, підписали декларацію держави зобов’язалися розвивати вільну торгівлю з ЄС.

Який брав участь в конференції голова Європейської ради Шарль Мішель назвав важливою віхою конференцію в Батумі і привітав прагнення трьох країн до зближення з ЄС. Він вказав на необхідність продовження демократичних реформ в країнах “Східного партнерства”, спрямованих на боротьбу з корупцією і за верховенство закону. Дана програма є локомотивом економічного зростання і добробуту Грузії, України і Молдавії, зазначив Мішель. “Східне партнерство” запущено в 2009 році і приносить користь усім учасникам в ньому країнам, підкреслив він.

Одночасно глава Євроради повідомив про плани створення “безпрецедентного інвестиційного пакету” для трьох країн на суму 2,3 мільярда євро з “потенціалом для мобілізації до 17 мільярдів євро у вигляді державних і приватних інвестицій в регіоні”. Наступний саміт “Східного партнерства” відбудеться в грудні, і пріоритетними темами стануть, серед іншого, співпрацю з Європейським інвестиційним банком для підтримки інфраструктурних проектів, а також реформи, вказав далі Мішель.

Брюссель “як і раніше буде виступати в якості сильного і надійного партнера для вашого регіону”, підкреслив європейський політик. “Така потужна підтримка ЄС ясно демонструє стратегічне значення, яке ми надаємо нашому партнерству з нами”, – додав він.

Зеленський заявив про загрозу всій Європі з боку РФ

У свою чергу Володимир Зеленський заявив про загрозу всій Європі, яку створює присутність російських військових контингентів у кордонів України, Грузії і Молдови. “Якщо Брюссель не демонструє залізну підтримку європейських прагнень трьох наших країн, тоді хтось демонструє залізні м’язи своєї зброї біля трьох наших державних кордонів. І це, на мій погляд, загроза не тільки для наших трьох країн, але і для всього континенту”, – підкреслив український президент.

Зеленський також зазначив, що Україна, Грузія і Молдова важливі для майбутнього Європи, і доказом цього може стати надання їм перспективи вступу в ЄС як державам, що розділяє європейські цінності. “Ми хочемо, щоб територія Європейського Союзу стала більше”, – підкреслив він. У Twitter Зеленський вказав, що зустріч у форматі “асоційованого тріо” формує нове регіональний вимір для розширення ЄС. “Щасливий, що голова Європейської Ради Шарль Мішель поділяє цю думку і засвідчив підтримку нашої ініціативи”, – написав він далі.

Санду сподівається на допомогу в боротьбі з корупцією і економічну інтеграцію

Тим часом Майя Санду висловила надію на допомогу ЄС у боротьбі з корупцією. “Нам потрібна допомога європейських інститутів, держав – членів Євросоюзу, тому що це глобальний і регіональний феномен”, – зазначила вона і підкреслила, що корупція виходить за межі Молдови. Санду вказала на необхідність усунення з державного апарату корумпованих суддів і чиновників. “У моїй країні має бути функціональний уряд, щоб був досягнутий значний прогрес. Ми повинні переконати молдаван, що майбутнє можливо і вдома, і в Євросоюзі”, – заявила вона.

Одночасно Санду висловила надію на посилення економічної інтеграції Молдови в ЄС. “Ми хочемо мати більше доступу на ринки, сподіваємося отримати допомогу в напрямку поліпшення конкурентоспроможності, щоб створити більше робочих місць для молдаван”, – пояснила вона і заявила про прагнення Кишинева стати “стабільним, передбачуваним партнером для ЄС”.

“Асоційоване тріо” і “Східне партнерство”

17 травня міністри закордонних справ України, Грузії і Молдови Дмитро Кулеба, Давид Залкаліані і Ауреліу Чокой підписали в Києві декларацію про створення нового формату співпраці “Асоційоване тріо”, в кінці червня вони представили його в Брюсселі. “Ми втрьох прибули до Брюсселя, щоб продемонструвати, що Україна, Грузія та Молдова є зрілими в наших європейських прагненнях і готові до наступного рівня процесу асоціації, яка повинна привести наші країни до європейської перспективи”, – заявив Кулеба. На його думку, новий формат допоможе всім трьом його країнам-учасницям ефективніше проводити “європейські реформи” і впроваджувати стандарти ЄС.

У програмі ЄС “Східне партнерство”, створеної в 2009 році, крім України, Грузії і Молдови, беруть участь Азербайджан, Вірменія і Білорусь. Перші три з них підписали угоди про асоціацію з ЄС, користуються зонами вільної торгівлі і прагнуть до членства в об’єднанні. Три інші пострадянські країни не ставлять собі за мету євроінтеграцію. В кінці червня режим Лукашенко вирішив призупинити участь Білорусі в “Східному партнерстві”.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

ВОТ ТАК! Донбасс подключили к выборам в Госдуму. Живущие там граждане РФ смогут проголосовать электронно даже без российской прописки

Вперше в Україні: суд визнав електросамокат транспортом