Дієтична добавка – це харчовий продукт, який споживається у невеликих кількостях додатково до звичайного харчового раціону. Він може бути концентрованим джерелом поживних речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, тощо і виготовлений у вигляді таблеток, капсул, драже, порошків, рідин або інших форм.
Інформація про харчові продукти не повинна приписувати будь-яким харчовим продуктам, крім природних мінеральних вод та харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань, або посилатися на такі властивості.
У Держпродспоживслужбі пояснили, яка інформація повинна бути розміщена на етикетці дієтичних добавок.
Відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» обов’язковою для надання є така інформація про харчові добавки:
- назва харчового продукту;
- перелік інгредієнтів;
- будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;
- кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
- мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
- будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
- найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера;
- країна походження або місце походження;
- інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
- для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту у напої;
- інформація про поживну цінність харчового продукту;
- позначення, що ідентифікує партію (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт.
Додатково, відповідно до Гігієнічних вимог до дієтичних добавок, що затверджені Наказом МОЗ від 19.12.2013 № 1114, в етикетуванні дієтичних добавок слід зазначати:
- назву харчового продукту – «дієтична добавка»;
- назву категорій окремих поживних або інших речовин, що характеризують продукт або які вказують на походження таких окремих поживних або інших речовин;
- кількість (порцію) дієтичної добавки, рекомендовану для щоденного споживання;
- попередження не перевищувати зазначену рекомендовану кількість (порцію) для щоденного споживання;
- вказівку про те, що дієтичні добавки не слід використовувати як заміну повноцінного раціону харчування;
- застереження про те, що продукт потрібно зберігати в недоступному для дітей місці.
Також обов’язковим є інформування споживача у будь-який можливий спосіб про наявність у харчовому продукті речовин, які можуть спричинити алергічні реакції або непереносимість.
Коментарі
Loading…