in ,

До старту опалювального сезону залишилося мало часу. Виникає питання: що буде з тарифами на тепло?

Раніше сезон починався в один і той же день – 15 жовтня. Однак через часті температурні коливання два роки тому уряд переглянув встановлений календар запуску теплових станцій.

За новим правилом опалювальний сезон починається, якщо середньодобова температура повітря в регіоні протягом трьох діб поспіль не піднімається вище 8°С. Старт сезону дає місцева влада, яка ухвалює відповідне рішення.

У 2021 році до опалювального сезону готуються не тільки комунальні служби та енергетики. Так, даними джерел ЗМІ в Офісі президента готуються до масштабних акцій протестів, які взимку може організувати опозиція під приводом зростання тарифів на комунальні послуги.

Аби нівелювати ці ризики, у серпні влада вирішила знизити з 1 жовтня ціни на електроенергію на 17%, а в травні уряд відмовився від ринкових механізмів визначення вартості газу для населення,зафіксувавши ціни на весь рік.

Утім, не все вирішується в кабінетах на Банковій. З 2021 року за встановлення тарифів на тепло та гарячу воду відповідає регіональна влада. Саме від неї залежатиме, які цифри українці невдовзі побачать у своїх рахунках.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та представники “Нафтогазу” ледь не щодня розповідають про готовність країни до опалювального сезону.

У ЗМІ, зокрема у “Економічній правді” нагадують, якими в новому опалювальному сезоні будуть тарифи на газ, електроенергію і тепло для мільйонів українців.

Цінове ралі на європейському газовому ринку не вплине на вартість блакитного палива для українців. Принаймні – до кінця опалювального сезону.

Річ у тім, що з 1 травня в Україні почав діяти новий продукт: річний газовий тариф. Він передбачає, що постачальники блакитного палива до кінця квітня 2022 року продаватимуть газ побутовим споживачам за фіксованою ціною.

Залежно від компанії річні ціни відрізняються ледь не вдвічі. У майже половини постачальників, на які припадає 70-80% користувачів, ціни нижчі 8 грн за куб м.

Ціна “річного” тарифу: як Фірташ заробляє на державному газі завдяки “Нафтогазу”

Клієнтам трьох компаній з Херсонської, Житомирської та Чернівецької областей пощастило менше: їх річний тариф становить 13,5 грн за куб м. Правда, постачальника завжди можна змінити або перейти на місячний тариф.

 

Утім, якби ціни визначалися ринковими, а не адміністративними методами, українцям довелось би платити значно більше.

За даними “Української енергетичної біржі”, 27 вересня вартість газу на нідерландському хабі TTF (враховує ціну на хабі, вартість транспортування газопроводами Європи, тариф для точки входу в ГТС України та ПДВ) перевищила 28 грн за куб м без урахування маржі компаній-постачальників та вартості доставки.

З початком роботи ринку газу для населення громадяни платять за паливо й окремо – за його доставку. Плату за транспортування збирають оператори газорозподільних мереж – так звані облгази. Кожен з них має свій тариф.

У січні 2021 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила для облгазів граничний тариф на доставку палива споживачам: 1,79 грн за куб м без ПДВ (20%).

З понад 40 операторів ринку тарифи лише у 15-ти з них менші за ліміт. В інших вартість доставки перебуває на обмеженому державою рівні.
За публікаціями у ЗМІ.

Рейтинг публікації

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading…

0

ООН презентувано нову доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

Минув рік авіакатастрофи під Чугуєвом.